La Traça Cultural incorpora prop d'una trentena d'activitats a la seva agenda en les primeres setmanes de funcionament
La plataforma web ha estat creada per les llibreries El Refugi i La Lluerna amb l'objectiu de donar visibilitat a propostes impulsades des del Pirineu. Ara aspiren a ampliar-ne la difusió
Després d'aquestes primeres setmanes de funcionament, Carla Esquerrà, coordinadora de La Traça Cultural i copropietària de La Lluerna, ha volgut reivindicar que "aquí també passen coses" i que aquestes activitats "són innovadores" i també poden tenir repercussió a la resta de Catalunya, en lloc d'"anar sempre a remolc i a allò tradicional". Un altre dels objectius que persegueixen és "fer xarxa" i que la gent del Pirineu conegui millor què es fa a les comarques veïnes, en lloc de concentrar-se només en l'oferta de la seva pròpia comarca. El portal permet, si es vol, consultar l'agenda específicament segons el tipus d'activitat, la comarca, la població o el perfil de públic al qual s'adreça (adult, familiar, infantil o per a tots els públics).
Miquel Albero, un dels socis treballadors d'El Refugi, hi afegeix que aquesta idea de "crear xarxa de base transformadora" ja és "intrínsec" a la filosofia amb què van crear aquesta llibreria a la Seu, perquè volien "fer visibles les petites realitats dels llocs del Pirineu, i com la cultura pot crear imaginaris". En aquest sentit, aquest nou vessant del seu establiment ha nascut dels contactes que han establert en el primer any i mig de funcionament.
Una altra de les impulsores de la iniciativa, la gestora cultural Maria Giró, ha dit a l'ACN que el "context territorial" contribueix a una "desconnexió" entre les entitats, tenint en compte que el Pirineu és "molt més extens i disseminat". Per això, volen ajudar i "acompanyar" la gent que hi impulsa activitats culturals mitjançant un mapa amb el qual es pot accedir a tots els actes de l'agenda.
Dues llibreries amb objectius semblants
Les dues llibreries van néixer en plena pandèmia i, assenyalen, tenen "molts punts en comú", com ara la defensa del "pensament crític" i del paper de la cultura "com a dinamitzador" a escala local. No es coneixien entre ells, però de seguida van trobar formes de col·laboració. A partir d'aquí, van veure la necessitat de crear un únic circuit cultural i aglutinar tota l'oferta en una sola plataforma. Esquerrà també explica que una de les funcions és compartir recursos i activitats i, d'aquesta manera, fer l'oferta cultural "més sostenible".
L'altra impulsora de Lluerna, Marta Barceló, admet que la tecnologia és una gran aliada per aquest tipus d'iniciatives i que s'ha fet una important feina de coordinació per contactar amb tothom. Fa pocs dies que es va posar en marxa però estan molt contents de la rebuda. I els ha sorprès l'oferta que hi ha amb festivals de cinema i de música.
Per posar-ho en marxa han comptat amb un ajut de la Federació de Cooperatives de Catalunya, on van presentar la idea. La presentació oficial la van fer ara fa dues setmanes a l'espai Konvent de Cal Rosal, a Berga, i ara preveuen donar-ho a conèixer a d'altres poblacions. Aquest any servirà de prova i després estudiaran com ha de ser el seu finançament perquè sigui viable.