Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Trobada Empresarial al Pirineu torna a la Seu d'Urgell amb la resiliència i la reactivació com a eixos centrals

La Trobada Empresarial al Pirineu torna a la Seu d'Urgell amb la resiliència i la reactivació com a eixos centrals

A l'inici de l'esdeveniment, Javier Faus apel·la a la necessitat de consensos i de facilitar l'activitat econòmica des de les administracions per superar la pandèmia. La cimera recupera la presencialitat, amb 600 participants, i estrena nou emplaçament, el Palau d'Esports
28/10/2021 18:10

La capacitat de les empreses per resistir davant de grans canvis inesperats, com ha estat la crisi de la COVID-19, centra la 32a Trobada Empresarial al Pirineu, que enguany té com a principal reclam el fet que recupera l'activitat presencial, després que l'any passat només es va poder fer amb un debat en línia d'una sola jornada a la tardor, i no a començament de juny com en altres anys. Un canvi de dates que es manté enguany, quan la cita arriba l'últim cap de setmana d'octubre.

Alhora, la principal novetat és que s'ha estrenat un nou emplaçament: el Palau d'Esports de la Seu d'Urgell, que ofereix un espai més ampli que la Sala de Sant Domènec per garantir la seguretat sanitària. El president de la Trobada Empresarial, Vicenç Voltes, ha donat aquest dijous a la tarda la benvinguda als 600 assistents d'enguany, una xifra que ha superat les expectatives inicials tenint en compte que encara s'està en situació de pandèmia. En aquest sentit, Voltes ha començat fent un agraïment públic a tothom qui ha permès la recuperació de l'esdeveniment presencial i, molt especialment, a tot el personal sanitari i educatiu i a la resta de professionals, tant públics com privats, que han treballat per fer front a la crisi sanitària. També ha agraït el suport de l'Ajuntament de la Seu i el Consell Comarcal de l'Alt Urgell, "que tan bé ens acullen des del 2008", i la fidelitat dels assistents, patrocinadors i col·laboradors, a més de les "sinergies" existents amb Andorra, que actualment representa el 20% dels assistents a la Trobada.

Pel que fa a la situació econòmica, Vicenç Voltes ha advertit que "es fa difícil entendre que hi hagi inversions que s'encallen o s'endarrereixen per manca d'entesa entre administracions, o que hi hagi projectes que es volen implantar al nostre territori i acaben passant de llarg cap a d'altres comunitats". Per això, considera que en el moment actual "cal posar en valor l'activitat empresarial i la figura de l'empresari i de l'empresa com a creadora de riquesa, de llocs de treball, de progrés i de prosperitat". També mitjançant l'exemple de joves emprenedors o de companyies molt arrelades a la demarcació de Lleida.

Viaplana exposa el potencial de creixement de la Seu davant l'augment del teletreball

Tot seguit, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Francesc Viaplana, ha valorat com "una enorme satisfacció" la recuperació de l'activitat presencial i el fet que els assistents a la Trobada s'hi sentin "com a casa". Viaplana ha manifestat que la crisi sanitària segueix tenint repercussions, també en l'àmbit econòmic i social, i que ha "posat al límit" la capacitat de superació del país, per la qual cosa troba el lema d'enguany "encertat, perquè el nostre país és resilient en molts aspectes, com ara la cultura, l'idioma, els municipis, el teixit associatiu i també, evidentment, el teixit empresarial". Una resiliència que, apunta, passa per "adaptar-se i evolucionar per superar una situació desfavorable". En aquest sentit, ha posat com a exemple l'esforç que va fer l'Ajuntament de la Seu per ajudar la gent, especialment al llarg de l'any 2020, amb mesures com ara l'ajornament de pagaments d'impostos, el repartiment de materials de protecció a empreses, la suspensió temporal de taxes, els ajuts a fons perdut o bé la tarja de fidelització pel comerç local.

El batlle urgellenc remarca que "les empreses, també les petites i mitjanes, són essencials per a la dinamització econòmica de la ciutat i claus pel benestar de les persones que hi ha al darrera". I hi afegeix que ara "cal mirar endavant" i aprofitar "el nou paradigma laboral que hem descobert amb la pandèmia, en el qual és més factible treballar en línia fora de les grans ciutats, sempre i quan es disposi d'una bona connexió". Dins d'aquest objectiu d'atraure talent mitjançant les noves tecnologies, Viaplana ha confirmat l'aposta de l'Ajuntament de la Seu per "transformar la Ciutadella de Castellciutat en un 'hub' tecnològic" i que "aquest espai tan singular de la ciutat esdevingui un pol on s'estimuli i es gestioni el flux de coneixement i de noves tecnologies entre universitats, institucions públiques i privades d'investigació, empreses i mercats". L'alcalde es mostra convençut que "aquesta infraestructura impulsarà la captació de talent jove, la creació i el creixement d'empreses innovadores mitjançant mecanismes d'innovació i de generació centrífuga o de 'start ups', que joves professionals s'especialitzin en aquest àmbit i que s'acceleri el canvi tecnològic en la societat rural i de muntanya".

En la mateixa línia, Viaplana ha aprofitat per convidar els empresaris a veure la Seu no només com un destí turístic atractiu sinó també com un entorn excel·lent per viure-hi i treballar-hi.

Javier Faus defensa el model dels països més desenvolupats

La primera conferència de l’edició d’enguany ha anat a càrrec del president del Cercle d'Economia, Javier Faus, que ha començat assegurant que aquesta institució "defensa i defensarà sempre l'interès general, a nivell social i econòmic, sobretot, a Barcelona -on és la seva seu-, però, també, a Catalunya". De fet, Faus considera que "és important fer créixer Barcelona i Catalunya, perquè hi hagi de debò un model de prosperitat de país, per distribuir millor la riquesa i que aquesta arribi a tothom".

En aquests moments, però, Javier Faus considera que ni Barcelona ni Catalunya tenen un model de prosperitat compartida, com sí que tenen, assenyala, estats més desenvolupats com Alemanya i els Països Baixos, dels quals en destaca la capacitat per combinar creixement econòmic, mesures per combatre el canvi climàtic i equitat social.

El dirigent econòmic ha matisat que no creu que Catalunya estigui "en decadència", però avisa que cal "prendre mesures per evitar que entri en decadència en un futur". Per fer-ho, veu "fonamental que les institucions estiguin sempre al costat dels ciutadans i no caiguin en el conformisme". Entre els deures pendents, ha apuntat la millora en infraestructures i, en aquest sentit, ha lamentat la manca d'acord entre institucions com els Governs espanyol i català o l'Ajuntament de Barcelona sobre temes com l'aeroport del Prat o la inversió en hotels de qualitat per atraure, alhora, turisme i inversions de més qualitat, en lloc de més quantitat. En aquest sentit, s’ha mostrat crític amb l’augment de les traves administratives a nous projectes que poden crear ocupació i riquesa.

Joan Talarn elogia la reacció de la demarcació de Lleida davant de la pandèmia

La primera jornada ha continuat amb una taula de debat sobre experiències empresarials d’èxit a la demarcació de Lleida. Enguany hi han participat Ferran Alemany, propietari de Torrons Alemany; Meritxell Pi, directora general financera i d'acció corporativa del Grup ICG; Josep Piqué, director general de CUNIPIC, i Montse Pujol, propietària de PMP Prêt à Porter Casas.

En aquesta part també hi ha intervingut el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, que ha elogiat "la capacitat de resiliència de les empreses lleidatanes" davant el repte de “la pandèmia que va aturar tot el planeta d’un dia per l’altre, en un context advers contra el qual no disposàvem ni de plans de contingència ni de previsió de durada”. Aquesta situació, per a Talarn, encara ha estat més rellevant “per a les petites i mitjanes empreses, que són les que conformen el gran teixit productiu de Lleida i el país mateix".

El dirigent provincial ha destacat la capacitat de superació demostrada per la demarcació “en la sotragada més gran de les nostres vides, sobre la qual hem hagut d’improvisar tots perquè no existia el marc teòric per superar-la”, i conclou que són “lliçons de vida i és important que en prenguem bona nota, perquè si bé hem superat la fase d’emergència sanitària, ara hem d’abordar una sortida efectiva", perquè les empreses "no només puguin mantenir-se actives, sinó reinventar-se per afrontar les noves necessitats".

Tot seguit, la part més lúdica del dia l'ha aportat un espectacle de la companyia de clowns Los Síndrome, sobre les pautes per gestionar bé el temps i treure el màxim rendiment les 24 hores del dia. Finalment, aquesta nit, l'entrenador i preparador físic de tennis Toni Nadal oferirà als assistents 'Tot es pot entrenar'. El tècnic mallorquí ha entrenat, des de l’inici de la seva carrera i fins el 2017, el tennista Rafa Nadal, nebot seu, que ha guanyat 20 títols de Grand Slam, cinc copes Davis i dues medalles d’or olímpiques. Toni Nadal és actualment coach expert en gestió de l’adversitat, superació i valors.

Inauguració oficial amb Pere Aragonès

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, inaugurarà oficialment la Trobada Empresarial aquest divendres al matí. Entre els ponents d'aquesta segona jornada hi haurà Jordi Gual, catedràtic d’economia d'IESE; Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball; Maite Barrera, fundadora i managing partner de Bluecap; Nandu Jubany, cuiner i cap dels restaurants Jubany, i Mireia Trepat, cofundadora i directora de marketing de Freshly Cosmetics.

  • Inici de la 32a Trobada Empresarial al Pirineu, al Palau d'Esports de la Seu
  • Benvinguda a la Trobada Empresarial al Pirineu a càrrec de Francesc Viaplana

Mostrar formulari de contacte