La Val d'Aran ja és Reserva de la Biosfera. La UNESCO ha concedit aquest reconeixement a l'assemblea que celebra aquests dies a Agadir, al Marroc, des d'on l'organisme internacional ha tingut en compte la diversitat paisatgística i identitat cultural i lingüística com els principals factors per atorgar la distinció a la zona, situada a l'extrem nord-occidental del Pirineu català.
L'Aran és el tercer territori de Catalunya que obté aquesta acreditació mundial. El primer va ser el massís del Montseny, que l'ostenta des de l'any 1978, i l'any 2013 s'hi va afegir el Delta de l'Ebre i el seu entorn. També és el quart indret de l'àrea dels Pirineus que l'aconsegueix, després del massís d'Ordesa-Vinhamala., la vall andorrana d'Ordino i el Montseny, que la UNESCO també inclou a la llista de territoris de l'entorn pirinenc.
El Conselh Generau d'Aran va començar a preparar la candidatura ara fa quatre anys i un any després, al 2021, la va presentar amb l'objectiu de "contribuir a trobar l'equilibri entre el desenvolupament econòmic sostenible i la gestió i preservació dels valors culturals i naturals aranesos". La síndica d'Aran, Maria Vergés, ha celebrat el reconeixement perquè "aquesta distinció per part de la Unesco és un fet històric, que ens referma en el compromís que com a govern mantenim amb Aran i la seva gent". Vergés hi ha afegit que "és també un important reconeixement en la línia d’acció i al projecte de país que el Conselh Generau porta a terme", per la qual cosa creu que estan "en el bon camí per fer de l'Aran un territori amb futur per la seva ciutadania, així com per liderar al Pirineu una estratègia conjunta de desenvolupament sostenible".
Reserves de la biosfera de la Unesco
Les reserves de la biosfera són, segons va definir el mateix organisme, "indrets d'aprenentatge pel desenvolupament sostenible", on "s'intenta aplicar enfocaments interdisciplinaris per comprendre i gestionar els canvis i les interaccions que es produeixen entre els sistemes socials i ecològics". Entre ells hi ha "la prevenció de conflictes i la gestió de la biodiversitat", tot aportant "solucions locals a problemes mundials". Tanmateix, no són en cap cas figures de protecció ambiental ni tampoc un label turístic.
Juntament amb la Val d'Aran, la Unesco ha afegit 10 nous territoris a aquest reconeixement, de manera que ara ja tenen aquest segell 759 indrets d'arreu del món, repartits en 136 països. A l'Estat espanyol n'hi ha més d'una vintena, entre ells la conca de l'Alt Túria (País Valencià) i l'illa de Menorca.