Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Unió de Federacions Esportives Catalanes lamenta la "manca de lideratge polític" en la candidatura Pirineus-Barcelona

La Unió de Federacions Esportives Catalanes lamenta la "manca de lideratge polític" en la candidatura Pirineus-Barcelona

Gerard Esteva creu que seria "de ximples" desaprofitar la inversió que el COI fa en l'esdeveniment i adverteix que la poca divulgació per part del Govern afavoreix la "politització" del debat. L'entitat defensa que el projecte pot posicionar el Pirineu com a destinació d'esports de muntanya

Gerard Esteva, en una entrevista per a l'ACN
Gerard Esteva, en una entrevista per a l'ACN
07/02/2022 09:25

La Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) ha lamentat la "politització" però també, alhora, la "manca de lideratge polític" que hi ha a data d'avui en la candidatura Pirineus-Barcelona als Jocs Olímpics d'Hivern del 2030. El president de la UFEC, Gerard Esteva, ha dit en declaracions a l'ACN que veu "de ximples" el fet que "no es vulgui aprofitar la inversió que comportaria i les millores associades", tot recordant que el  Comitè Olímpic Internacional (COI) es compromet a aportar 900 milions d'euros a la ciutat o territori que escull cada quatre anys com a seu de l'esdeveniment.

Esteva creu que en el debat polític no s'han posat sobre la taula, ni des dels contraris al projecte ni tampoc des de la Generalitat mateix, "elements objectius que s'hagin pogut rebatre" i lamenta que aquesta manca d'informació per part del Govern afavoreix que es parli del que suposen uns Jocs Olímpics amb "prejudicis" i "idees genèriques". En aquest sentit, consultat pel programa en anglès 'Filling the sink', de Catalan News, el màxim responsable de les associacions esportives catalanes s'ha mostrat "estupefacte" perquè creu que les institucions haurien d'haver apostat més pel "diàleg i comunicació" i buscar més consensos. Alhora, afirma que una proposta com aquesta "va més enllà de les fronteres" i demana als polítics que cedeixin "a l'àmbit més tècnic les decisions que són tècniques".

Entre d'altres punts de vista, Gerard Esteva nega "que s'hagin de fer infraestructures que després quedaran en desús" i assegura que "ben al contrari, el plantejament és fer servir les instal·lacions ja existents" i "fer convenis amb altres països per a aquelles de les quals no es disposa". I ha posat com a exemple la proposta de col·laborar amb Sarajevo per ajudar a recuperar-hi la pista de bobsleigh i skeleton de la ciutat, o bé celebrar les proves de salts d'esquí en una estació dels Alps. En la mateixa línia, ha reconegut que també hi ha sobre la taula la possibilitat d'establir acords amb l'Aragó per a algunes categories. Sobre aquest plantejament, el dirigent de la UFEC sosté que actualment el COI aposta pel "compartir" i per això valoren el fet "que la candidatura catalana abraça aquests principis i és moderna" quan proposa aquestes opcions.

Pel que fa al paper que hi tindria Barcelona, Esteva indica que, tal com ja s'havia explicat prèviament, la capital catalana podria acollir les competicions d'esports de gel com ara hoquei i patinatge, tot seguint el model que ja s'ha implantat en anteriors edicions com les de Torí, Vancouver i Sotxi en què la ciutat amfitriona va concentrar aquesta part dels Jocs i els esports de neu es van fer en estacions de la seva àrea d'influència. El mateix model que es preveu per a l'edició de Milà-Cortina 2026.

Tot i això, des de la UFEC creuen que el protagonista principal de l'esdeveniment ha de ser pel Pirineu, el qual veu actualment com el territori català "més desfavorit, més pobre i amb menys capacitats per poder-se'n sortir des d'una perspectiva econòmica i social". Una situació que creu que es pot revertir promocionant-lo com a "destinació d'esports de muntanya" mitjançant la inversió compromesa pel COI "i sense necessitat que les administracions catalanes facin pràcticament cap inversió dels 1.200 MEUR projectats", a banda de "millorar les infraestructures i fer-les més sostenibles".

Desenvolupament d'I+D de la indústria de l'esport

Un altre camí que Gerard Esteva creu que poden obrir els Jocs al Pirineu és el desenvolupament d'I+D vinculada a la indústria de l'esport, cosa que permetria, afirma, "crear llocs de treball de qualitat". Per tot plegat, Esteva demana a les institucions que facin "un exercici de transparència" i que expliquin clarament els detalls de la proposta, si realment volen que aquesta aconsegueixi "el suport popular".

En una línia semblant s'ha expressat la presidenta de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern (FCEH), Mònica Bosch, que creu que "s'està donant suport i molta veu" a la gent contrària al projecte" i es difon poc les dades objectives de la candidatura. Bosch també considera que hi ha "manca d'informació" i que "quan es comenci a explicar, molta gent potser canvia d'opinió". Tot i això, la dirigent federativa defensa que cal tenir en compte les reivindicacions de la població del Pirineu. I conclou que si els seus habitants no hi donen suport la candidatura "no tindria sentit".

Mostrar formulari de contacte