Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Val d'Aran rebrà 15 milions d'euros de la Generalitat per al finançament de les competències d'aquest any

La Val d'Aran rebrà 15 milions d'euros de la Generalitat per al finançament de les competències d'aquest any

11/12/2007 17:59

l Govern ha renovat l'acord amb el Conselh Generau d'Aran per al període 2007-2010 amb l'objectiu de donar compliment al que estableix l'Estatut d'Autonomia pel que fa al reconeixement d'un règim jurídic específic per a l'Aran i la garantia dels recursos suficients per a l'exercici de les seves competències. El conseller d'Economia i Finances Antoni Castells, i el Síndic d'Aran Francés Boya, signaran aquest dimarts l'acord segons el qual la Generalitat transferirà al Govern de la Val d'Aran un import anual per al finançament de les competències que li han estat transferides. A partir d'aquest acord transferirà més de 15 milions d'euros al Conselh Generau d'Aran el 2007 per al finançament de les competències assumides amb l'Estatut d'Autonomia.
Aquest volum de recursos s'ha calculat després de determinar, per a un any base (2006), la valoració econòmica dels serveis que presta el Conselh. Així, el cost econòmic de tots els traspassos realitzats fins avui s'ha valorat per al 2007 en 15,77 milions d'euros.

Aquest import es complementarà amb una dotació addicional per al finançament de les polítiques pròpies. Amb aquest acord, el govern dóna compliment a allò que estableix l'Estatut d'Autonomia de Catalunya quan reconeix per a l'Aran un règim jurídic específic i li garanteix els recursos suficients per a l'exercici de les seves competències.

D'aquests 15,77 milions d'euros, 11,11 corresponen al finançament de les polítiques de salut i serveis socials i 4,66 a les resta de competències assumides pel Conselh. El primer import s'incrementarà anualment un 5% mentre que la despesa consignada a la resta de serveis creixerà, cada any, un 4%.

Si l'augment real dels preus superés aquests increments, s'aplicaria l'IPC registrat. A més, l'import global podrà actualitzar-se en cas que es transfereixin noves competències al Conselh i, per tant, nous compromisos de despesa al govern aranès.

D'altra banda, es realitzarà anualment una transferència addicional de recursos per al finançament de les polítiques pròpies de govern de l'Aran que complementarà el finançament ordinari d'aquesta institució. Aquest import serà el 23,30% dels recursos consignats per al finançament en concepte de competències transferides. Per als anys següents, aquest percentatge s'incrementarà fins al 22,61%. Als 15,77 milions d'euros per al finançament de les competències transferides, doncs, cal afegir-hi, per al 2007, 3,36 milions d'euros destinats al finançament de les polítiques pròpies. Per tant, el Conselh Generau d'Aran rebrà, l'any vinent, una transferència global per part de la Generalitat de 17 milions d'euros.

Pla extraordinari per la finançament d'inversions

L'acord signat avui inclou també el compromís d'elaborar, en el termini de sis mesos, un pla extraordinari d'infraestructures per al finançament d'inversions a la Val d'Aran. Les dues administracions estudiaran la introducció de noves mesures normatives de caràcter finalista per tal que el Conselh pugui augmentar els seus recursos propis.

Per últim, també s'iniciaran els tràmits per poder signar un conveni entre el Conselh i l'Institut Català de Finances (ICF) per tal d'habilitar una línia de crèdit en condicions preferents que permeti al govern aranès finançar noves inversions.