Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Vall de Siarb dóna a conèixer l'empedrat de la Davallada de Llagunes

La Vall de Siarb dóna a conèixer l'empedrat de la Davallada de Llagunes

El camí s'ha recuperat els darrers mesos amb la feina de voluntaris del Pallars Sobirà i dels camps de treball. El projecte Museu de Camins vol divulgar la importància històrica d'aquestes estructures al Pirineu

22/07/2020 17:20

El projecte Museu de Camins, impulsat a la Vall de Siarb, celebrarà aquest divendres dia 24, a les 10 del matí, l'acte de descoberta de l’empedrat de pedra seca del camí de la Davallada de Llagunes. Les restes s'han recuperat al llarg d'aquests darrers mesos gràcies a la feina feta per voluntaris i voluntàries d’arreu del Pallars Sobirà i pels més de 60 participants dels camps de treball que s’han organitzat enguany.

La recuperació d’aquest empedrat antic s’emmarca dins d'un projecte que pretén crear en aquesta vall del Pallars Sobirà, al límit amb l'Alt Urgell, una xarxa íntegra de camins recuperats, a través dels quals "el visitant es pot submergir en la vida rural i els seus ritmes, els usos i les tècniques constructives i a les històries que durant centenars d’anys han omplert de vida el Pirineu", expliquen des de Museu de Camins.

A l'acte d'aquest divendres hi intervindran dos joves dels diversos grups que ho han fet possible. També hi participarà Jaume Cortina, padrí nascut a Llagunes que explicarà per a què s’havia utilitzat aquest camí i com es treballava conjuntament per mantenir-los. Marc Cortina i Gemma Cots, dos dels representants de l’entitat Balmes Blancs i responsables del Museu de Camins, explicaran el projecte. L’acte el clourà Josep Lluís Piqué, regidor de l’Ajuntament de Soriguera, i hi haurà un esmorzar pels assistents.

El procés de redescoberta d’aquest empedrat antic va començar a partir de la idea de realitzar la primera visita teatralitzada amb el personatge de l’Esperanceta de Casa Gassia. Unes visites que permeten descobrir les històries i vivències que s’expliquen a partir dels camins, com també la importància que aquestes vies han tingut en la conformació del paisatge i l’entorn pirinencs. A partir d’aquesta idea, i veient que un dels llocs ideals per realitzar aquesta visita era el camí de la Davallada però que aquest estava molt poc practicable, es va començar a pensar en com es podia recuperar.

Les visites teatralitzades es realitzaran el dissabte 25 de juliol i els divendres 31 de juliol i 7, 14 i 21 d’agost, a les 11 del matí. El Museu de Camins també es pot visitar per lliure, perquè l’espai de la Vall de Siarb és obert a tothom que vulgui conèixer aquest entorn i aprendre’n les seves peculiaritats. El projecte té el suport de diverses institucions públiques com ara l’Ajuntament de Soriguera, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i l'Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran (IDAPA), entre d’altres.

Museu de Camins

Amb l’observació del camí i, sobretot, parlant amb padrins i padrines i amb els tècnics de pedra seca, es va iniciar la feina de neteja de rocs i terra en els trams que es volien recuperar. Una tasca que sobretot han dut a terme voluntaris d’arreu del Pallars Sobirà. Més endavant, amb l'arribada de l’estiu, els joves participants dels camps de treball han après la tècnica constructiva de pedra seca i, a partir dels coneixements adquirits, han construït trams amb nou empedrat tot aprofitant les pedres que hi havia al voltant del camí. Alhora, han descobert part de l’empedrat antic que havia quedat colgat amb l’erosió del terreny.

Amb el suport d’equips de recerca, Museu de Camins recull i cataloga la informació que permet explicar la Vall de Siarb com una reserva de camins representativa de la resta del Pirineu. Gràcies a la implicació d’institucions, empreses, veïns i entitats es recupera i es manté el conjunt de la xarxa. Enguany, i després de cinc estius organitzant camps de treball, hi han participat l’Agrupament Escolta La Soca, de Mataró, el camp de treball d’adolescents organitzat conjuntament amb la Direcció General de Joventut, l’Esplai MOVI de Sarrià (Barcelonès) i el camp de treball d’adults organitzat conjuntament amb el Servei Civil Internacional. Cada grup ha treballat en una tasca diferent.

  • Recuperació de l'empedrat de la Davallada de Llagunes (Museu de Camins)
    Recuperació de l'empedrat de la Davallada de Llagunes (Museu de Camins)
  • Treball voluntari a la Vall de Siarb per recuperar l'empedrat de la Davallada de Llagunes
    Treball voluntari a la Vall de Siarb per recuperar l'empedrat de la Davallada de Llagunes

Mostrar formulari de contacte