Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Vall Fosca prepara la restauració de l'Hospital de Cartró, únic al món

La Vall Fosca prepara la restauració de l'Hospital de Cartró, únic al món

L'edifici prefabricat, pioner a l'Alt Pirineu, es va alçar al 1912 per a les obres de la central de Capdella i havia de ser efímer, però s'ha mantingut dempeus. El Museu Hidroelèctric ha acollit la primera reunió per convertir-lo en un exemple de construcció econòmica, funcional i sostenible
03/11/2021 14:05

El Museu Hidroelèctric de Capdella ha acollit aquest dimarts la primera sessió plenària, formada per tècnics i administració, per posar fil a l'agulla en la restauració de l’Hospital de Cartró de la Vall Fosca, l’únic d'aquest tipus documentat al món. El procés es farà amb una metodologia transversal: s'hi preveu la participació de persones d’àmbits diversos, com ara arquitectes, restauradors, arqueòlegs i veïns de la vall. 

En aquesta primera trobada s'ha acordat la creació de les comissions i la metodologia de treball que se seguirà. Hi van assistir el director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), Jaume Perarnau, l’alcalde i regidors de la Torre de Capdella; representants del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Idapa i Geoparc Orígens; el  director de l’Ecomuseu de les Valls d'Àneu, Jordi Abella, el president de l’associació Pirineus.watt, Arcadi Castilló, i el consultor extern Joan Reguant, a més de representants del Museu Hidroelèctric de Capdella.

L’edifici va ser construït com a hospital al 1912, per atendre els obrers i enginyers de les obres de la Central Hidroelèctrica de Capdella, la primera que es va crear a Catalunya i que va ser clau per a l'electrificació del país. L’Hospital de Cartró és obra de l’empresa alemanya Christoph&Unmack, que va ser un referent arreu del món en la construcció d’edificis prefabricats al començament del segle XX, molt abans que aquestes estructures es popularitzessin.

Consta d’un entramat de fusta de 5 cm, on fan de paret uns panells prefabricats de cartró, d’1 metre x 2 cm de gruix. La teulada està feta amb els mateixos materials, fusta i cartró, coberta amb teules de fibrociment. L’hospital consta de dues ales, separades per la cuina i els serveis: una destinada a l’atenció de malalts i l’altra dedicada a cirurgia.

Un edifici pioner de l’arquitectura prefabricada

Per tant, es tracta d’un edifici singular pels materials amb els que va estar construït. El més sorprenent és el fet que, contra tot pronòstic, s’ha mantingut dempeus més d’un segle, en un entorn dur a nivell meteorològic com és l'Alt Pirineu català i, concretament, la Vall Fosca. Per això, ara se'l vol restaurar. És una edificació lleugera prefabricada, modular, pensada per poder ser transportada en caixes i muntada in situ de manera senzilla seguint un manual d’instruccions. Els materials utilitzats, bàsicament la fusta i el cartró, a més d’algunes petites peces metàl·liques d’unió i fixació, garantia un preu econòmic i un transport fàcil pel seu baix pes i muntatge ràpid.

Al voltant del 1940, l’edifici va caure en desús i va ser utilitzat com a magatzem pels veïns. Aquest mal ús ha derivat en alguna modificació arquitectònica, però també molt possiblement ha estat la causa que s’hagi conservat dempeus durant més d’un segle.

Cinc comissions de treball

Després de la proposta de Jaume Perarnau, el plenari d’aquest dimarts ha servit per constituir les cinc comissions de treball: la plenària, la de participació ciutadana, la de recerca, la de conservació preventiva i restauració (urbanisme, arquitectura) i la de gestió patrimonial i econòmica. Aquestes comissions, que tenen una clara voluntat transversal, participativa, comunitària i singular, han de vetllar per una restauració sostenible i econòmica de l’Hospital de Cartró i conservar la seva idea original: un edifici econòmic funcional i ecològic. Paral·lelament, una quarantena de professionals aportaran la seva expertesa en diferents àmbits perquè esdevingui un projecte que conservi la singularitat de la construcció, tot i utilitzar les tècniques de rehabilitació actual.

Per la seva banda, Joan Reguant va destacar que la intervenció suposa una actuació sense precedents i de referència pel seu caràcter inèdit. Reguant va recordar que la instal·lació és un element extremadament fràgil, sobre el qual no existeix cap possibilitat d’errada. Reguant va assegurar que el projecte impulsa la Vall Fosca cap a Europa, situant-la com un referent comunitari en un àmbit com la construcció prefabricada.

En tot moment, la iniciativa comptarà amb la presència i la participació dels veïns de la Vall Fosca, que hauran de decidir l’ús de futur de l’Hospital de Cartró. Està previst que la Generalitat proposi que l’equipament sigui designat Bé Nacional d’Interès Nacional (BCIN).

Projecte estràtègic

La restauració de l’Hospital de Cartró de Capdella (Vall Fosca) és un projecte estratègic d’intervencions encarregat per la Direcció General de Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat amb l’impuls del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya i el suport d’una Comissió de treball transversal i interdisciplinari. El projecte argumenta i ordena les decisions i accions que cal seguir per planificar i actuar de manera responsable sobre aquest bé del patrimoni arquitectònic, probablement únic al món.

  • Primera reunió, al Museu Hidroelèctric de Capdella, per preparar la restauració de l'Hospital de Cartró de la Vall Fosca
  • Estat actual de l'Hospital de Cartró de la Vall Fosca, que ara serà restaurat (Foto: Museu Hidroelèctric)