Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Vall Fosca recull en una exposició la vestimenta utilitzada durant el segle XIX

La Vall Fosca recull en una exposició la vestimenta utilitzada durant el segle XIX

La mostra es pot veure fins al 16 d'octubre al Museu Hidroelèctric de la Torre de Capdella. L'objectiu del projecte és recuperar la indumentària antiga, preservar la cultura popular i animar la gent a tornar a vestir la roba tradicional
17/08/2022 11:50

La roba és un dels materials que més es reutilitzava durant el segle passat. Primer com a vestit de mudar, després per a ús diari, posteriorment per a fer pedaços i finalment per a fer draps. Aquest fet, unit a la seva fragilitat, fa que sigui difícil trobar indumentària utilitzada a la Vall Fosca, al Pallars Jussà, durant el segle XIX, que és la que es pot veure a l'exposició 'Enfilem l'agulla'. El comissari de la mostra, Albert Sangenís, explica a l'ACN que l'objectiu final de la recopilació és "recuperar peces de vestir, preservar la cultura popular i animar les persones a tornar a fer servir la roba tradicional".

Entre les peces originals que s'exposen destaca un sac, una peça de vestir femenina que correspondria a l'actual jaqueta, datat sobre el 1900 i fet amb llana fina merina. Procedeix de casa Antema de la Plana de Mont-ros i possiblement el va fer servir una repadrina en el seu casament. També hi ha una capa de cerimònia, feta amb drap de llana negra, que es feia servir durant les celebracions, com ara batejos o la missa del gall. Aquesta peça prové de casa Benet de Castell-estaó.

Pel que fa al calçat es poden veure avarques, sipelles, socs, soquetes, soques i espardenyes. A la mostra també s'exposa mobiliari divers, com caixes de núvia, baguls de viatge o calaixeres de fusta molt treballades.

Ramon Violant i Simorra, sastre i etnògraf

Ramon Violant i Simorra, sastre i etnògraf, va documentar bona part de les peces de la indumentària tradicional del Pallars que han estat el punt de partida del projecte de recerca i de l'exposició, iniciativa que s'ha complementat amb la roba que han aportat els veïns i els alumnes de l'escola de la Vall Fosca. Sangenís agraeix el paper dels escolars de la Vall Fosca, ja que ha fet que més d'un padrí o padrina busqués a l'armari aquelles peces de roba que el net li reclamava veure. La recerca s'ha fet durant els dos darrers anys i ha permès recollir peces originals de les cases de la Vall.

'Enfilant l'agulla. Indumentària tradicional de la Vall Fosca.'

L'exposició s'estructura en cinc grans blocs: manufactura dels teixits, els estudis de Ramon Violant i Simorra, el vestit masculí i femení, els canvis en el fet de vestir a partir del segle XX i el mobiliari. A cada secció hi ha imatges, peces de vestir o objectes i documentació i informació.

La investigació ha permès determinar que la roba l'elaboraven a casa les dones. Al segle XIX, els homes vestien calça curta, camisa, gorra llarga, calcilles i faixa, mentre que les dones portaven camisa, cosset, cotillons, faldilla, sac, mocador, davantal i, per abrigar-se, el caputxó. Els infants no tenien una roba específica i es vestien igual que els adults. Gairebé tota la roba era negra. Les dones podien enllaçar llargs períodes de dol i haver de vestir de negre pràcticament tota la vida.

Les peces de roba estaven fetes bàsicament amb dos teixits: llana i cànem. El primer era manufacturat a partir dels vellons de les ovelles dels pobles de la Vall Fosca, i el segon, s'obtenia de la planta herbàcia que es cultivava als canemars de la vall. Ambdós s'elaboraven a les cases. "Puntualment, es compraven peces de cotó i, qui s'ho podia permetre, de seda", especifica Sangenís. Aquests materials eren els anomenats de "pra vall".

La mostra va acompanyada del seu corresponent catàleg que incorpora un codi QR des d'on es poden descarregar els patrons de les peces d'indumentària. Un apartat de la mostra està dedicat a la indústria, on es destaca el paper dels telers de la Pobleta, la fàbrica de Senterada i el batà de Molinos.

Aportacions de fotografies i peces familiars

La mostra s'ha fet gràcies a les aportacions de les fotografies de l'Associació Cultural Lo Gaial, peces de famílies particulars, l'Ecomuseu de les Vall d'Àneu, de l'alumnat de l'escola La Vall Fosca i del grup El Cosidor, grup de recerca en indumentària. L'exposició estarà oberta fins al 16 d'octubre al taller de la central hidroelèctrica, cedit per Endesa per a l'ocasió.

  • Dos maniquins vestits amb roba del segle XIX de la Vall Fosca (Foto: ACN)
  • Un dels plafons de la mostra 'Enfilant l'agulla' ensenya les peces de roba de la indumentària femenina (Foto: ACN)

Mostrar formulari de contacte