Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Vall Fosca torna a fer funcionar la locomotora utilitzada fins al 1990 per a la interconnexió de llacs

La Vall Fosca torna a fer funcionar la locomotora utilitzada fins al 1990 per a la interconnexió de llacs

'La Rubia' i la seva vagoneta feia dotze anys que no sortien de la vitrina on estan exposades. L'Ajuntament estudia crear un petit recorregut turístic per donar-li una nova vida

Veïns de la Vall Fosca amb 'La Rubia', la locomotora utilitzada fins al 1990 per a la interconnexió de llacs (Foto: ACN)
Veïns de la Vall Fosca amb 'La Rubia', la locomotora utilitzada fins al 1990 per a la interconnexió de llacs (Foto: ACN)
18/05/2022 19:40

La locomotora dièsel i la vagoneta del segle XX que es conserven al Museu Hidroelèctric de Capdella han sortit de la vitrina on estan exposades des de fa 12 anys i s'han tornat a posar en marxa. L'acte ha estat molt senzill, però molt emotiu pels veïns de la Vall Fosca que l'havien fet servir, ja fos conduint-la o bé com a viatgers anant a treballar a les obres.

El tren va funcionar entre 1951 i 1990 per transportar els materials per a les obres d'interconnexió de llacs a la conca superior de la Vall de Capdella. L'alcalde de la Torre de Capdella, Josep Maria Dalmau, ha anunciat que estudiaran la possibilitat de fer un petit recorregut turístic amb aquests vehicles ja històrics. Locomotora i vagoneta han recorregut uns pocs metres, per demostrar que encara funciona i recordar els anys que cada dia feia el trajecte de gairebé 5 quilòmetres. Això no obstant, Dalmau ha dit que aquest acte "no ha de quedar en un fet simbòlic" i des de l'Ajuntament estudiaran la viabilitat de fer un petit recorregut turístic, al voltant del Museu Hidroelèctric, perquè 'La Rubia' torni a circular per la Vall Fosca.

Casualment, l'actual batlle del municipi va ser l'últim conductor de la locomotora, per la qual cosa ha estat un dels veïns que ha viscut aquest acte amb més emoció. Per això mateix, Josep Maria Dalmau ha sigut l'encarregat de fer girar la manovella i tornar a posar en marxa el motor.

La locomotora arrossega una vagoneta, coneguda popularment amb el nom de 'La Rubia' per la semblança amb el color dels taxis de l'època. De fet, als tècnics i visitants els recordava als taxis de fusta que hi havia a la ciutat de Barcelona -que encara avui combinen el color groc amb el negre- però també els de pobles del Pirineu com la Pobla de Segur, i per semblança van començar a referir-s'hi amb aquest nom.

Jaume Santos, extreballador de FECSA, ha explicat a l'ACN que aquest era el seu mitjà de transport per anar a treballar, a 2.000 metres d'altitud, i en més d'una ocasió havia descarrilat. Alguns dies havia arribat a sortir de la via fins a tres cops. En aquell moment els treballadors o viatgers baixaven de la vagoneta i, "a pes", la tornaven a posar al carrilet i així continuaven el viatge.

La central és propietat de la Fundació Endesa, però des del 2010 el gestiona l'Ajuntament, fruit d'un conveni de cessió que en va permetre la museïtzació. Ara, la locomotora es troba en procés de ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BECIN).

Mostrar formulari de contacte