Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran avança cap a un model de museu social i participatiu

La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran avança cap a un model de museu social i participatiu

Fomentarà l'ús mancomunat dels recursos per millorar l'eficàcia del personal dels equipaments que en formen part. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha visitat la modernització del Museu d'Isona i Conca Dellà
Els assistents a la reunió de la comissió institucional de la Xarxa de museus de les Terres de Lleida i Aran que ha tingut lloc a Isona i Conca Dellà (Foto: Departament de C
01/04/2022 18:30

La Xarxa Territorial de Museus de les Terres de Lleida i Aran fomentarà l'ús de recursos de forma mancomunada per millorar l'eficàcia dels equips humans i donarà més visibilitat a les propostes de valor dels equipaments envers la ciutadania. Així s'ha acordat en la comissió institucional presidida per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i en què s'ha fet balanç de l'activitat duta a terme aquest any pels museus de la Xarxa. També s'han presentat les accions per enguany previstes en el Programa d'Actuacions 2021-2024. El pressupost total de la Xarxa per al 2022 és de 425.000 euros, dels quals 275.000 euros es destinaran a la línia de foment en forma de subvencions i 150.000 euros a la línia de cooperació en diverses actuacions.

La consellera de Cultura ha assenyalat que el camí passa per  "compartir, fer xarxa entre tots els equipaments i entre totes les institucions i millorar l'accés de la ciutadania a la cultura". A més de Garriga, han participat a la reunió de la comissió institucional de la Xarxa, que ha tingut lloc aquest divendres a Isona i Conca Dellà (Pallars Jussà), el bisbe de Solsona, Francesc Conesa; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i els alcaldes i titulars dels equipaments museístics de les Terres de Lleida i Aran.

A la reunió s'han aprovat les línies de treball i actuacions previstes pel 2022. Així, la Xarxa Territorial de Museus de les Terres de Lleida i Aran ha presentat les accions del Pla d'Operacions Anual 2022, ordenades les línies de desenvolupament marcades pel Programa d'Actuacions 2021-2024. El pressupost total de la Xarxa per enguany és de 425.000 euros.

Quatre objectius i accions

El Pla d'Operacions 2022 té quatre objectius operatius. Per una banda, avançar cap al museu social, a més de donar visibilitat a les propostes de valor dels museus envers la ciutadania. Dins aquesta acció, el primer objectiu és treballar per aquesta posada en valor fent una correcta i eficaç gestió dels públics, millorant l'accessibilitat funcional i social amb el desplegament d'una  estratègia d'acció comunitària i el disseny d'una acció educativa que camini de la mà de la innovació i la divulgació de la recerca.

Això es vol fer mitjançant la creació de marcs estratègics en matèria de públics, accessibilitat i acció educativa, juntament amb una sensibilització del valor social dels equipaments museístics. A la vegada, es volen programar accions d'assessorament i formació segons les necessitats del territori i, alhora, treballar en l'ús de recursos mancomunats, tant per a activitats com museografia.

Com a segona acció es vol millorar la gestió dels actius patrimonials implementant programes de suport per la gestió del patrimoni museístic, programant propostes de formació i impulsant l'ús de recursos de forma mancomunada. Així mateix, es vol incidir en la millora de l'eficàcia dels equips humans dels museus i, per això, integraran noves aptituds professionals adaptades a les necessitats actuals, segons recull la tercera acció. La quarta acció incideix en l'increment de la presència de la Xarxa en els espais de deliberació i presa de decisions vinculats al seu àmbit d'actuació. Es vol assolir reforçant la visibilitat de la realitat dels museus del territori en el seu marc institucional i liderant l'organització d'espais de participació, intercanvi i diàleg. Tanmateix, es crearan campanyes de comunicació i divulgació de les accions de la xarxa arreu del territori local i nacional.

D'altra banda, en la reunió s'han avaluat els resultats d'objectius anteriors i el seu impacte. Per exemple, s'ha valorat positivament la participació conjunta en accions per als ciutadans, pel que fa a serveis i activitat, així com la formació interna per a una millora de funcionament que impacti en la qualitat de la visita que s'ofereix als usuaris.

Dotze equipaments

La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, formada pels 12 museus registrats del territori, es va constituir oficialment l'any 2016. La singularitat de la Xarxa és, però, la llarga trajectòria de col·laboració i cooperació entre els museus que la conformen. El 2009 van decidir constituir-se en associació amb els objectius d'estructurar el patrimoni del territori, posicionar el patrimoni cultural com a element singular i diferenciador, dinamitzant-lo i promoure la recerca i esdevenir una plataforma d'intercanvi entre els diferents museus, entre d'altres. Amb la constitució oficial, la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran va quedar integrada dins del sistema de xarxes territorials de la Generalitat.

En formen part els Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, el Museu Diocesà d'Urgell, el Museu de la Conca Dellà, l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu, el Museu de Guissona, el Museu de la Noguera, el Museu de Tàrrega-Urgell, el Museu de Cervera, el Museu de Lleida, el Museu d'Art Jaume Morera, els Musèus dera Val d'Aran i el Museu Hidroelèctric de Capdella.

Modernització del Museu d'Isona i Conca Dellà

En el marc de la seva visita, la consellera Garriga també ha visitat les obres del Museu d'Isona i Conca Dellà, que està en plena remodelació i ampliació. Aquesta modernització consolidarà el museu com un espai de referència en la recerca sobre dinosaures a Catalunya.

Mostrar formulari de contacte