Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'AASU vol implicar la Seu en l'Any Internacional de l'Astronomia

L'AASU vol implicar la Seu en l'Any Internacional de l'Astronomia

L’associació projecta per al 2009 construir un rellotge de sol i adquirir un planetàrium Els socis ja han presentat la proposta a institucions, empreses i particulars

Logotip de l'Any Internacional de l'Astronomia
Logotip de l'Any Internacional de l'Astronomia
30/06/2008 17:46

L’Agrupació Astronòmica de la Seu d’Urgell (AASU) vol implicar la ciutat i la comarca de l’Alt Urgell en la celebració, el 2009, de l’Any Internacional de l’Astronomia. L’entitat ja ha contactat amb diverses institucions, escoles, empreses i particulars per presentar-los la seva proposta, que inclou un projecte per construir un rellotge de sol i adquirir un planetàrium mòbil per divulgar aquesta activitat.

En declaracions al programa 'Carretera i Manta', un dels responsables de l’AASU, Joan Vázquez, ha defensat que el seu projecte “no seria només per al 2009 sinó que quedaria al servei de la ciutat per molts anys, si es cuida de forma adient”.

D’una banda, l'AASU vol fer un rellotge de sol, de forma el.líptica i amb unes dimensions de 10 x 7,5 metres. Els veïns i visitants podrien conèixer l’hora amb l’ombra que ells mateixos projectéssin posant-se dins del rellotge. L’entitat proposa construir-lo a l’espai verd proper al carrer del Migdia, a tocar del pont de la Palanca. “Això, de passada, ajudaria a millorar un espai que ara està una mica abandonat”, hi afegeix Vázquez.

La segona proposta de cara a la commemoració és l’adquisició d’un planetàrium inflable, que restaria a disposició dels col.lectius locals que el volguéssin utilitzar i, especialment, de les escoles, que són els qui s’hi han mostrat més interessats.

L’AASU espera aconseguir col.laboracions externes per finançar els dos projectes, juntament amb les aportacions dels propis socis. El rellotge de sol el veuen més assequible, ja que costarà uns 12.000 euros. Pel que fa al planetàrium, assenyalen que caldria més recursos ja que es vol adquirir un projector digital amb punts lluminosos, que pot costar més de 30.000 euros. Tot i això, Joan Vázquez remarca: “Les empreses que lloguen aquests equips et cobren 3.000 euros per una setmana; si l’adquirim ja el tindriem de manera permanent per a utilitzar-lo a la Seu, sobretot als col.legis”.

L’associació ha presentat la proposta, entre d’altres, a l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, als exalcaldes Jordi Ausàs, Joan Ganyet i Amadeu Gallart; i al bisbe copríncep, Joan-Enric Vives, a més a més d’altres urgellencs rellevants com la meteoròloga Mònica López; el director de La Vanguardia, José Antich, i l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Eugeni Bregolat. En aquest sentit, no descarten fer activitats conjuntes amb Andorra.

Mostrar formulari de contacte