Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'ACA no ha detectat la presència de larves de musclo zebrat al pantà d'Oliana

L'ACA no ha detectat la presència de larves de musclo zebrat al pantà d'Oliana

L'entitat només n'ha trobat als pantans de Flix i Riba-roja

Imatge del musclo zebrat
Imatge del musclo zebrat
06/07/2007 14:20

El pantà d'Oliana no està afectat de moment pel musclo zebrat. Així ho ha indicat l'Agència Catalana de l'Aigua, que només ha reiterat la presència de larves d’aquest mol•lusc als embassaments de Flix i Riba-roja, mentre que no ha detectat aquesta espècie en cap dels altres pantans de la geografia catalana.

L’Agència Catalana de l’Aigua ha desenvolupat diversos mostrejos per analitzar la presència del musclo zebrat a 40 masses d’aigua de Catalunya, tant a les conques internes com a les intercomunitàries. Les analítiques s’han realitzat a embassaments, estanys com el de Banyoles, Utxesa i Ivars d’Urgell, a més de canals artificials com el d’Urgell.

Igualment, s’han dut a terme mostrejos de verificació de no-presència de larves de musclo zebrat als dipòsits de repoblacions de peixos a Catalunya.

Paral•lelament, l’Agència Catalana de l’Aigua promou una sèrie de sessions formatives i informatives sobre el musclo zebrat adreçades a diferents col•lectius. Les sessions se celebren en col•laboració amb la Direcció General del Medi Natural –Àrea de Pesca Continental-, els Serveis Territorials del Departament de Medi Ambient i Habitatge a Lleida i les federacions catalanes de Pesca Esportiva i Càsting i de Piragüisme.

El musclo zebrat és una espècie molt competitiva que s'enganxa a les plantes aquàtiques i a musclos més grossos. Això causa una pertobació i un perill per a la diversitat dels ecosistemes. A més, aquests mol.luscos provoquen desperfectes en els sistemes de canalització i refrigeració en centrals hidroèlectriques i similars; encara que això es pot evitar mitjançant l'ús de determinats tipus de filtres.

Ànecs i altres ocells aquàtics, en canvi, treuen profit d'aquesta nova font d'aliment.

Mostrar formulari de contacte