Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Acadèmia Aranesa denuncia a l'Eurocambra "l'abandonament" de la llengua occitana per part de l'Estat espanyol

L'Acadèmia Aranesa denuncia a l'Eurocambra "l'abandonament" de la llengua occitana per part de l'Estat espanyol

El diputat Josep Maria Terricabras assegura que el "menyspreu" de Madrid per la riquesa lingüística "pot ser letal per a l'aranès"

La delegació de l'Acadèmia Aranesa de la Llengua Occitana durant la seva intervenció al l'Integrup de Minories del Parlament Europeu, a Estrasburg (Foto: ACN)
La delegació de l'Acadèmia Aranesa de la Llengua Occitana durant la seva intervenció al l'Integrup de Minories del Parlament Europeu, a Estrasburg (Foto: ACN)
14/09/2018 22:30

Una delegació de l'Acadèmia Aranesa de la Llengua Occitana ha denunciat aquest dijous al Parlament Europeu "l'abandonament i la ignorància" vers la llengua occitana per part de l'Estat espanyol. Els representants de l'Acadèmia han comparegut davant de l'Intergrup de Minories Tradicionals, Comunitats Nacionals i Llengües del Parlament Europeu, on han remarcat que "la llengua occitana no és cuidada ni tinguda en compte".

L'eurodiputat d'ERC Josep Maria Terricabras ha indicat que el "menyspreu" per la riquesa lingüística "pot ser letal per a l'aranès". En canvi, la representació de l'Acadèmia ha preuat la Generalitat com a "exemple mundial de protecció d'una llengua territorial pròpia, encara que tingui pocs usuaris".

La delegació aranesa estava formada pel president de l'Acadèmia Aranesa, Jusèp Loís Sans; el president de la Secció Aranesa, Jèp de Montoya, i Ròsa Salgueiro, secretària de l'Acadèmia.

Oficialitat des del 2006

En la seva intervenció, han recordat que la llengua occitana va ser declarada oficial amb l'Estatut del 2006 i han assenyalat "l'enorme respecte per a la identitat aranesa a Catalunya", on aquesta llengua és parlada en un part del territori amb 10.000 habitants. "És l'únic territori on la llengua occitana rep un tracte tan important", han especificat.

Amb tot, els representants de l'Acadèmia han lamentat que la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'aranès els genera preocupació perquè "sense preferència lingüística, l'occità no podrà ocupar un espai important i destacat a l'administració, l'ensenyament, els mitjans de comunicació i en altres àmbits socials fonamentals que li permeti seguir viva". I han afegit: "La negació de la seva preferència és el principi argumental de la seva eliminació".

Finalment, la denúncia ha subratllat que "l'Estat espanyol és objecte d'incompliment de la protecció a què l'obliguen les lleis i els compromisos adquirits; la llengua occitana, llengua cooficial de l'Estat, no rep el mateix tracte que altres llengües cooficials".

Mostrar formulari de contacte