Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'AEAU exposa una visió escèptica dels possibles canvis a l'impost de successions

L'AEAU exposa una visió escèptica dels possibles canvis a l'impost de successions

L'expert fiscal Joan Gimeno ironitza amb la proposta del Govern de canviar el mínim exempt en diferents fases L’assessor explica el greuge comparatiu amb la situació del tribut fora de Catalunya

Xerrada per a empresaris
Xerrada per a empresaris
15/12/2009 17:48

La jornada sobre novetats fiscals per a l’any vinent que s'ha celebrat a la Seu d’Urgell ha donat una visió escèptica sobre les possibles millores en l’impost de successions i donacions a Catalunya. L’activitat, organitzada per l’Associació d’Empresaris de l’Alt Urgell, ha omplert la sala d’actes del Consell Comarcal.

L’economista i assessor fiscal Joan Gimeno i Bou ha ironitzat en alguns moments sobre les reformes proposades pel Govern català, que d’altra banda generen divisió d’opinions a dins de l’executiu pel recel d’un dels socis, ICV. Gimeno s'ha referit, per exemple, a la previsió que el mínim exempt de pagar per donacions s’apugi per fases: que, pel que fa al grup 1, l’1 de gener vinent es passi de 18.000 a 100.000 euros per hereu, que l’1 de juliol s’elevi a 200.000 i que al cap d’un any, l’1 de juliol del 2011, arribi als 400.000 €.

Per a l’exdelegat de l’Associació Espanyola d’Assessors Fiscals, “davant d’això, quan em demanen consell l’únic que puc dir és que la gent que es troba malament s’esperi, perquè com més triguin a morir menys pagaran els hereus”. I hi ha afegit: “fa riure, però és allò que l’1 de gener pot entrar en vigor”.

L’assessor també ha assegurat que el fet que moltes donacions per mort estiguin gravades en un 32% provoca estupor quan ho explica en reunions d’àmbit europeu. Alhora, ha desitjat que el Govern compleixi el compromís de flexibilitzar els casos de padrins que per raons de salut han d’anar a viure a residències. I és que, actualment, al cap de tres anys se’ls pot retirar la condició de residència habitual per a la seva casa de tota la vida.

Precisament, un dels punts en què Joan Gimeno es mostra més crític és en l’actual imposició en habitatges habituals de més de 500.000 euros. Gimeno recorda que “amb la tirada que ha fet el mercat immobiliari els darrers anys, actualment hi ha molts habitatges de famílies mitjanes que superen fàcilment aquest valor”.

L’expert fiscal ha reforçat la seva tesi amb la comparació de l’impost de successions a d’altres comunitats autònomes. Així, un hereu que a Catalunya hagi de pagar 10.000 euros, a Madrid en pagaria només 100; i al País Basc, simplement no el pagaria. Això explica, conclou, el “clam popular” i el fet que alguns catalans optin per establir la seva residència fiscal fora de Catalunya, ja que suposa un greuge comparatiu flagrant.

A la reunió també s'ha tractat qüestions com ara l’impost de societats del 2009, les novetats per a l’any vinent, l’increment a la tributació de l’estalvi i la nova tributació per a nous residents provinents de fora de l’Estat. A més a més, algunes empreses han intentat resoldre dubtes sobre la tributació per serveis contractats a Andorra, com passa sovint amb sectors com ara la construcció i el transport.

Mostrar formulari de contacte