Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Aeroport Andorra-la Seu estrena la il·luminació nocturna

L'Aeroport Andorra-la Seu estrena la il·luminació nocturna

El nou sistema permet millorar la seguretat de la pista i obre la porta a nous vols comercials en horaris més atractius. Els governs català i andorrà treballen per incorporar enguany connexions amb Palma, París i Londres, a més d'una tercera freqüència amb Madrid
01/02/2023 20:15

L'Aeroport Andorra-la Seu ja disposa d'il·luminació per rebre vols nocturns. El conseller de Territori de la Generalitat, Juli Fernández, i el ministre de Presidència del Govern d’Andorra, Jordi Gallardo, han presidit aquest vespre la posada en funcionament del sistema, que permet ampliar l’horari del camp de vol de l'Alt Urgell per a operacions comercials.

Fernández i Gallardo han estat rebuts per la direcció de l'Aeroport i per l'alcalde de la Seu, Francesc Viaplana, i el vicealcalde urgellenc Jordi Fàbrega. Tan bon punt han arribat, els representants d'ambdós governs han mantingut una reunió de treball. Després, han conegut les instal·lacions de la torre de control i han entrat a la pista, on han supervisat la posada en funcionament del sistema d'il·luminació, acompanyats dels tècnics responsables.

És previst que aquesta setmana entrant, el 7 i 8 de febrer, tècnics de l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) visitin la instal·lació urgellenca per tal que l'enllumenat rebi el vistiplau definitiu i la corresponent certificació per començar a operar més enllà de les hores diürnes.

El Govern català ha invertit un milió d’euros per fer possible que l’aeroport de la Seu pugui rebre vols comercials en els horaris més atractius. Des d'Aeroports de Catalunya han matisat que, a nivell aeroportuari, l'horari nocturn engloba totes les hores en què ja és fosc i que, per tant, a la tardor i l'hivern pot ser a partir de les 5 o les 6 de la tarda. També han puntualitzat que aquesta possibilitat no significarà que es rebin vols "a altes hores de la nit".

Juli Fernández ha valorat especialment que el nou sistema millora la seguretat de la pista i que permetrà atraure noves rutes, a banda de la ja existent connexió amb Madrid. Fernández ha reivindicat que l'Aeroport de la Seu "és una infraestructura estratègica" i que actualment hi ha plena sintonia amb el Govern d'Andorra en l'objectiu d'aprofitar "oportunitats compartides" i potenciar el que és l'únic camp de vol comercial en ple Pirineu. El conseller hi afegeix que la instal·lació permet "ser més competitius en diverses activitats econòmiques i millorar l'accessibilitat per als residents tant de l'Alt Urgell com d'Andorra".

Llums LED i energia solar

El titular de Territori ha detallat que l'actuació ha consistit en la instal·lació de tres torres d'il·luminació amb llums LED i de dotze torres de llum amb captació per energia solar, a més de l'adequació de la pista amb llums d'obstacles, també de tipus LED, i la canalització dels laterals.

Fernández, alhora, ha esmentat que darrerament la Generalitat ha invertit 100.000 euros per millorar la seguretat de la carretera d'accés, amb la reparació del ferm i la instal·lació de tanques de seguretat i de senyals de limitació de la velocitat per als vehicles. En aquest tram, la velocitat màxima s'ha restringit a només 40 km/h; i a les corbes, a 20 per hora.

Pendents de poder rebre vols de fora l'Espai Schengen

Prèviament, Jordi Gallardo ha explicat que enguany tenen l’objectiu de consolidar una tercera freqüència setmanal amb Madrid i que abans no acabi l’any volen posar en marxa connexions amb Palma de Mallorca, París i Londres. Aquesta última, però, depèn del fet que el Govern espanyol autoritzi la creació d’un punt duaner a l’aeroport de la Seu per a vols de fora l’Espai Schengen, tenint en compte que, arran del 'Brexit', actualment el Regne Unit ja no forma part d'aquest espai de lliure circulació. Una petició que ja han fet anteriorment a Madrid tant l’executiu andorrà com el català.

Pel que fa a la nova il·luminació, Gallardo ha celebrat aquesta nova passa endavant i ha agraït l'esforç de la Generalitat de Catalunya per aconseguir les certificacions aeronàutiques necessàries de cara a consolidar el vessant comercial de l'Aeroport Andorra-la Seu. Alhora, el ministre ha reivindicat l'aposta feta per l'actual Govern d'Andorra per afavorir una "estratègia de desenclavament" i ampliar les possibilitats de connexió del Principat i de tota la regió pirinenca. Una línia que considera que encara té possibilitats de seguir creixent. El responsable de Presidència valora especialment el fet que, pel que fa a Andorra, "fins i tot els més escèptics han reconegut l'èxit d'aquesta posada en marxa" de vols des de la Seu, mitjançant la concessió a Air Nostrum i amb l'objectiu d'atraure nous operadors en "horaris premium" que permetin "majors índexs d'ocupació" dels avions.

Aprofitar al màxim l'aeroport

A la introducció de l'acte, Francesc Viaplana ha agraït l'aposta feta pels Governs català i andorrà i, de manera particular, la inversió feta per la Generalitat en aquest sistema d'il·luminació "perquè el més important de les infraestructures, quan les tenim, és que es puguin aprofitar al màxim".

Viaplana afirma que des de la ciutat i la comarca estan "molt contents que el nostre aeroport, amb el qual fa anys que s'hi treballa i que cada cop té més activitat, tingui aquestes inversions perquè aquesta activitat sigui encara més gran i perquè el Pirineu es pugui connectar amb tot el món", tenint en compte que l'actual connexió amb Madrid i les noves línies previstes permeten a accedir a alguns dels aeroports de referència d'Europa.

Trobada amb empreses de l'Alt Urgell i Cerdanya

D'altra banda, abans de la visita a l'Aeroport, Juli Fernández ha participat en una trobada d'empresaris de l'Alt Urgell i Cerdanya per debatre temes d'actualitat amb representants polítics. Al dinar, que s'ha dut a terme a l'Hotel Andria de la Seu, també hi han pres part Francesc Viaplana i Jordi Fàbrega, a més dels presidents dels Consells d'ambdues comarques, Martí Riera i Isidre Chia.

Aquest nou format de trobades continuarà el mes vinent amb un acte a Puigcerdà, en què el convidat serà el 129è president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas.

 

  • Estrena de la il·luminació nocturna a la pista de l'Aeroport Andorra-la Seu
  • Imatge de detall de la nova il·luminació a la pista de l'Aeroport Andorra-la Seu
  • Reunió de treball, a l'Aeroport de la Seu, entre el Departament de Territori de la Generalitat i el Govern d'Andorra

Mostrar formulari de contacte