Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Agència Catalana de l'Aigua encara vol fer un transvasament del Segre cap a Barcelona

L'Agència Catalana de l'Aigua encara vol fer un transvasament del Segre cap a Barcelona

L’obra es faria a mitjà termini des del canal Segarra-Garrigues L’ens el justifica per alleugerir la conca del Ter, on justament denuncien abusos en la desviació

Situació de manca de cabal al Segre, a Alàs
Situació de manca de cabal al Segre, a Alàs
22/08/2008 10:28

L’Agència Catalana de l’Aigua segueix mantenint la intenció de dur a terme un transvasament des del riu Segre cap a Barcelona, malgrat el rebuig unànime que va despertar el projecte aquesta primavera passada arreu de la demarcació de Lleida. Ho ha deixat clar aquest dijous a Prada de Conflent el director de planificació de l’ens públic, Gabriel Borràs, en una taula rodona sobre la gestió del riu dins de la Universitat Catalana d’Estiu.

Borràs va matisar que el transvasament es faria a mitjà termini, en cas de prealerta a l’àrea metropolitana. També va dir que no es faria des de la capçalera del riu (a través del túnel del Cadí, a la Cerdanya) sinó que s’utilitzarien cabals de les concessions de regadius del canal Segarra-Garrigues, que encara no s’han concretat.

Sigui com sigui, el representant del departament de Medi Ambient va insistir novament en els plans del Govern català de portar aigua del Segre cap a Barcelona. Gabriel Borràs va fer servir com a justificació la necessitat d’alleugerir la pressió sobre el riu Ter. En aquest sentit, cal recordar que la Plataforma del Ter denuncia des de fa temps que l’ACA fa unes desviacions abusives amb les quals incompleix la Llei del Ter (datada de l'any 1959, que estableix un cabal mínim al riu gironí per enviar-ne aigua cap a Barcelona) i el Pla de Cabals de Manteniment aprovat pel Govern català el juliol de 2006. El debat a Prada comptava amb la presència d’un representant d’aquesta plataforma, Lluís Sala.

Cal recordar que l’ACA havia planificat iniciar aquest mes vinent la desviació d’aigua del Segre pel túnel del Cadí, malgrat que, com havien advertit els pescadors, aquesta època el riu té problemes greus de cabal. Aquesta situació s’ha tornat a fer visible aquesta setmana ja que, tot i les abundants pluges d’aquesta primavera passada, ahir es va haver d’iniciar un rescat de peixos en el tram entre Alàs i la Seu. Aquesta mesura s’ha de dur a terme gairebé cada any en aquell punt per evitar que les truites morin asfixiades.

Mostrar formulari de contacte