Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu aposta per la cohesió social i la promoció econòmica en els pressupostos del 2015

L'Ajuntament de la Seu aposta per la cohesió social i la promoció econòmica en els pressupostos del 2015

L'equip de govern presenta al ple uns comptes consolidats de 14,5 milions d'euros per aquest any vinent El consistori destaca la reducció de l'endeutament, l'estabilització dels ingressos i la disponibilitat per a inversions
Pressupostos 2015 - Presentació
15/12/2014 17:41

L'equip de govern de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell presenta al ple d'avui dilluns al vespre el pressupost municipal per a l'any 2015 que és d'11.829.629 euros, i uns comptes consolidats de l'ordre dels 14.500.000 euros.

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, ha dit que el pressupost municipal per l'any vinent “té uns objectius que són permanents durant aquesta legislatura: el manteniment de la cohesió social i la recuperació econòmica". Batalla hi ha afegit que aquests objectius es porten a terme amb “un bon govern, és a dir, gestionant bé els recursos municipals”. En referència a aquesta qüestió, ha remarcat que “el seguiment de les previsions del Pla Econòmic i Financer 2012-2105 permeten encarar un pressupost ambiciós i alhora aconseguir unes finances municipals ben musculades pel present i sobretot pel futur de la Seu”.

L'alcalde urgellenc ha remarcat que tot i tornar a ser un pressupost “auster i rigorós” manté totes i cadascuna de les partides vinculades a programes de cohesió social, com ara serveis socials, llars d’infants, escoles municipals, infància, joventut, gent gran, solidaritat i suport al món educatiu.

Partida de contingències de més de 100.000 euros

L'any 2015 és l'últim any que el pressupost municipal es referencia al Pla Econòmic i Financer. El tinent d'alcalde d'Hisenda, Jesús Fierro, ha explicat que “un any més, i ja en són dos dels últims cinc, els ingressos s'estabilitzen”. És el primer any que es pot dotar d'una partida per contingències de més de 100.000 euros. Alhora, finalitza la reforma estructural del capítol de personal, fet que suposa un estalvi a finals del 2015 de 500.000 euros respecte d'ara fa quatre anys.

Per segon any, l'Ajuntament de la Seu d'Urgell disposarà de fons propis per destinar a inversions. D'altres punts destacats són que es rebaixa la ràtio d'endeutament fins al 65% (es venia d'un 137%) i es recupera l'organització de la Fira de Primavera, que inclourà el Campionat Nacional de Vaca Frisona i que s'ha volgut fer coincidir amb la celebració del centenari de la Cooperativa Cadí. Tots aquests objectius, apunta Jesús Fierro, "s'assoleixen aplicant ajustos en la despesa, ja que pel que fa a ingressos -que el Pla Econòmic i Financer contemplava un increment anyal de l'IPC-, un any més no s'han incrementat els impostos”.

Alberg La Valira i Pati Palau

Pel que fa a l'apartat d'inversions de cara al pressupost de 2015, Jesús Fierro ha destacat que “tot i l'ajust pressupostari, es continuaran fent les inversions que la seu necessita”. Si en els exercicis dels anys 2013 i 2014, les inversions realitzades han superat els 3 milions d'euros -totes elles portades a terme a través de fons propis de l'Ajuntament de la Seu i de subvencions procedents d'altres administracions, sense acudir a finançament bancari- per l'any 2015 es proposa acabar les que estan programades.

És el cas de l'ampliació de l'Alberg La Valira, les obres del Pati Palau i el projecte de valortizació històrica i turística de les muralles medievals, o bé la plaça Jacint Verdaguer. Tot plegat, sense acudir a crèdit bancari.

Pressupostos participatius

Aquestes inversions es portaran a terme mitjançant canvis de destí de préstec i, una vegada feta la liquidació del pressupost 2014, s'invertirà una part del romanent de tresoreria. Al respecte, la destinació de l'aplicació dels primers 100.000 euros vindrà donada per una consulta popular de la ciutadania urgellenca que decidirà en què vol que s'inverteixin.

D'altres projectes contemplats per al 2015 són la primera fase de la urbanització de la plaça Joan Sansa (200.000 euros), el Pla de Camins (Segalés i Mesclant de les Aigües) i obres a la plaça de l'Arbre de Castellciutat, a través d'un canvi de destí de préstec de 100.000 euros.

A càrrec de la societat HIULS, es farà la renovació de la xarxa d'aigua de la urbanització Mallol (180.000 euros), millores en la canalització de l'aigua potable (21.000 euros) i el Pla Director de l'Aigua (20.000 euros). 

Finalment, des de l'equip de govern es destaca que es continua rebaixant d'una manera important el deute a llarg termini i el pagament a proveïdors, que en aquest moment ja està per sota dels 30 dies.

Mostrar formulari de contacte