L'Ajuntament de la Seu aprova crear una nova aplicació per a mòbils
El mitjà inclourà informació de totes les àrees municipals. També s'ha acordat, a proposta d'ERC, reactivar l'acollida de refugiats
El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dilluns una moció d'ERC, transaccionada amb l'equip de govern (PDeCAT), que preveu que el consistori crearà una aplicació de mòbil municipal, que inclogui informació de les diverses àrees del consistori. La mesura també va tenir el suport del grup de Compromís, mentre que la CUP es va abstenir.
Des de l'equip de govern, la regidora de Joventut, Sílvia Iscla, va explicar que havien proposat modificar la idea inicial de la moció, que era fer una app dedicada exclusivament a temes de joventut, i que aquest servei s'adreci a tota la població. Iscla també va voler matisar que aquesta possibilitat ja figurava al Pla Local de Joventut i creu que és millor que aquest nou servei, quan entri en funcionament, "englobi totes les àrees municipals i no només una". Finalment, des del PDeCAT van defensar la tasca de difusió que ja es fa actualment a l'Àrea de Joventut, des de canals com ara la pàgina web, els perfils a Facebook, Twitter i Instagram, la newsletter o bé el Sistema de Garantia Juvenil.
En nom de Compromís, Joan Barrera es va mostrar a favor de la proposta i creu que "pot ser bona idea". Barrera espera que l'app "ajudi a la interacció entre ajuntament i habitants" i "que es posi en funcionament com més aviat millor". En canvi, per la CUP, Pau Lozano va posar en dubte que la solució sigui una app, perquè actualment ja hi ha una bona tasca de difusió, i creu que en tot cas això "ho haurien de determinar des de la mateixa oficina jove". Lozano considera que "el que cal són més tècnics i educadors".
El portaveu d'ERC, Xavi Munt, va agrair el suport a la moció transaccionada i va remarcar que la creació d'una aplicació de mòbils va ser una de les propostes més demanades a la reunió sobre participació ciutadana, celebrada la setmana passada. Munt hi va afegir que el nou mitjà hauria de tenir un apartat fix d’actualització per informar la ciutadania i ha de ser compatible amb tots els sistemes operatius. També va recordar que a la comissió prèvia a l'aprovació del Pla Local de Joventut ERC ja havia recomanat que es creés una app.
Acollida de refugiats
El ple municipal també ha aprovat una altra moció d'ERC, en què es demana que la Seu faci passes endavant per a l'acollida de refugiats. La proposta va tirar endavant novament amb el vot favorable del PDeCAT, Compromís i ERC i l'abstenció de la CUP.
Per l'equip de govern, la tinent d'alcalde d'Atenció a les Persones, Anna Vives, va voler recordar que l’Ajuntament de la Seu ja consta a l’inventari de recursos per a refugiats i al registre de ciutats acollidores i que ja ofereix serveis per a la possible acollida de persones refugiades mitjançant l'àrea d'immigració. Tanmateix, pel que fa a la idea de disposar d'un habitatge, Vives va puntualitzar que l'Ajuntament no ha d'haver de suportar "el cost d’un habitatge buit" i que és preferible assumir aquesta possibilitat quan realment hi hagi una petició.
El portaveu de Compromís, Òscar Ordeig, es va mostrar a favor de la moció tot i que va lamentar que per ara no s'ha complert la moció que en la mateixa línia es va presentar el setembre de 2015. Compromís creu que cal més col·laboració amb la Generalitat i va subratllar que "si no vénen refugiats, no els podem atendre". Alhora, Ordeig va fer una crida per no oblidar la importància dels ajuts a la cooperació i el desenvolupament "perquè la gent no hagi de marxar de casa seva", com també a entitats que treballen sobre el terreny en zones conflictives.
El regidor de la CUP, Pau Lozano, va manifestar que l'acollida de refugiats "és al calaix de les mocions oblidades" i opina que "cal pressionar perquè s’apliquin aquesta i altres mocions, sobretot per part d’ERC que pot garantir la governabilitat". Lozano va justificar així l'abstenció del seu grup.
Per ERC, Xavi Munt va agrair el suport a la moció tot i que va discrepar de l'afirmació que la Seu ja estigués inscrita al registre de ciutat acollidora. Munt conclou que "tres anys després de la primera moció, la situació no ha canviat", per la qual cosa creu que "cal mostrar la voluntat d’acollir refugiats". Esquerra hi va afegir que la transacció acordada amb l’equip de govern fa "que la moció sigui més assumible".
Retirades les mocions sobre les agressions sexuals
D'altra banda, els grups municipals d'ERC i la CUP van retirar a última hora les mocions que havien presentat cadascun en què demanaven que l'Ajuntament mostrés el suport a les víctimes d'agressions sexistes, en el marc de la polèmica sentència pel cas de 'La Manada'.
Ambdós partits van justificar la retirada d'aquestes propostes per l'objectiu de presentar una moció conjunta més consensuada i també per la queixa que els havia fet arribar el col·lectiu Dones Feministes de l'Alt Urgell, que reclama que el text presentat posi més l'accent en la condemna cap als agressors i no se centri el focus en les víctimes.