Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu aprova el pagament directe de serveis professionals a subcontractistes

L'Ajuntament de la Seu aprova el pagament directe de serveis professionals a subcontractistes

La moció presentada per ERC rep el suport de la resta de grups. El consistori també ha ratificat la moció per crear un registre de solars buits, presentada per Compromís, i el text conjunt de PDeCAT, ERC i CUP per denunciar l'obstrucció del TC en l'accés a la justícia europea

Ajuntament de la Seu d'Urgell
Ajuntament de la Seu d'Urgell
21/12/2018 22:30

El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat per unanimitat una moció per la qual el consistori es compromet a pagar directament als subcontractistes els serveis que els professionals prestin a l'ens mitjançant aquest sistema. El text, presentat per ERC, va ser recolzat tant per l'equip de govern (PDeCAT) com per la resta de grups (Compromís i CUP).

Concretament, la proposta preveu incorporar en els plecs de clàusules administratives dels contractes públics formalitzats a partir d’ara "una clàusula que reguli el pagament directe de l’ajuntament al subcontractista en base a la disposició addicional 51a de la Llei 9/2017 de Contractes del Sector Públic. Al segon punt, l'Ajuntament també es compromet a incloure en aquests contractes una altra  clàusula que garanteixi "l’aplicació àgil de l’acció directa entre l’administració i el subcontractista" i que "alhora respecti també les garanties del contractista mateix, tot atorgant plena seguretat jurídica al procediment i evitant que pugui derivar en costos addicionals per a l’ajuntament".

En l'exposició de motius, ERC recorda que la nova Llei de Contractes de Sector Públic va incorporar a l’ordenament jurídic nombrosos precepte recollits a la directiva europea 2014/24UE, que té per objectiu dotar la contractació de major simplificació, flexibilitat i seguretat jurídica. Entre els preceptes incorporats destaca la possibilitat que les administracions atenguin directament el pagament als subcontractistes, en els supòsits que el contractista principal no compleixi amb els terminis legals establerts. Concretament l’apartat 3 de l’article 71 de la directiva s'estableix que “els Estats membres podran disposar que, a petició del subcontractista i quan la naturalesa del contracte ho permeti, el poder adjudicador transfereixi directament al subcontractista les quantitats vençudes pels serveis prestats, els subministraments lliurats o les obres realitzades per compte de l’operador econòmic a qui s’hagi adjudicat el contracte públic”.

La incorporació d’aquest mecanisme d’acció directa entre l’administració i el subcontractista, concreten, "hauria de permetre solucionar la demora en els pagaments que moltes vegades acaba repercutint en els propis empleats. Ara bé, la translació d’aquesta directiva europea a la nova llei de Contracte del Sector Públic deixa a criteri de cada administració la incorporació d’aquest mecanisme d’acció directa. A més, segons consta en els posteriors apartats, el pagament directe de l’administració al subcontractista requerirà d’una conformitat prèvia del contractista.

Nova central de biomassa per a Les Monges i l'Escola Pau Claris

D'altra banda, en els punts de l'ordre del dia, l'ajuntament ha aprovat per unanimitat executar les obres d'instal·lació d'una central tèrmica de biomassa i instal·lació d'aigua calenta. Aquest nou equipament servirà per abastir les dependències del Centre Cultural Les Monges -que engloba diversos equipaments culturals i educatius- i també de l'Escola Pau Claris. També s'ha donat compte de la liquidació del pressupost 2017 del Patronat de l'Emissora Municipal.

Registre de solars

Tornant, a l'apartat de mocions, el ple municipal d'aquest mes de desembre ha aprovat per unanimitat una proposta presentada per Compromís X La Seu perquè l'Ajuntament disposi d'un Registre de Solars Buits. El portaveu de Compromís, Joan Barrera, va detallar que la mesura sorgeix de la necessitat, plantejada en plens anteriors, de trobar una solució a la finca de Cal Gispert, al carrer Major i "accelerar aquest objectiu, alhora que evitar l’especulació i desenvolupar habitatge social".

Des de l'equip de govern, en tinent d'alcalde d'Urbanisme, Jesús Fierro, va mostrar el suport a la moció, si bé va matisar que a l'anterior ple ja s'havia plantejat l'objectiu de crear aquest registre. Fierro hi va afegir que el consistori continua amb les gestions per intentar arribar a un acord amb la propietat del número 63 del carrer Major.

Per ERC, Francesc Viaplana va exposar que "un dels problemes de la Seu és l’accés a habitatge assequible, amb una demanda que  no està coberta", i apunta que "s’hauria d’arribar a acords amb els propietaris per crear una borsa municipal". Una tasca que creu que hauria d'assumir la societat municipal HIULS.

I per la CUP, Pau Lozano va recordar que ara fa un any ja es va presentar una altra moció per demanar un estudi dels solars buits de la Seu, per la qual cosa demana que s'avanci a l'hora de donar solucions a aquests espais.

Pancarta "Llibertat presos polítics"

Finalment, en l'apartat de mocions, l'Ajuntament de la Seu també ha aprovat sumar-se a la denúncia del "bloqueig" del Tribunal Constitucional espanyol "als recursos presentats pels presos polítics" per portar els seus casos davant la justícia europea, fet que ha motivat la vaga de fam que fins aquest dijous mateix han dut a terme quatre dels líders polítics i socials represaliats per l'Estat espanyol: Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn.

El text, consensuat per l'Associació Catalana de Municipis, va rebre el suport de l'equip de govern (PDeCAT) i d'ERC i la CUP, mentre que Compromís es va abstenir. L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, va denunciar novament "la vulneració de drets" a què són sotmesos els líders polítics i socials catalans empresonats. A més a més, Batalla va avançar que el text aprovat inclou la decisió de penjar al balcó de la casa consistorial una pancarta per reclamar-ne l'alliberament.

El portaveu de Compromís, Òscar Ordeig, va celebrar el fet que s'hagi acabat la vaga de fam, després de resoldre's la demanda relativa a la presentació de recursos a la justícia europea. Ordeig va expressar que "tothom ha de contribuir a una solució a la situació actual" i va reiterar que considera "excessiva" l'actual presó provisional. També va explicar que el seu grup hauria modificat alguns punts del redactat, motiu pel qual opten per l'abstenció.

En nom d'ERC, Xavi Munt es va mostrar més crític amb el sistema judicial espanyol i va denunciar l'evidència que "aquest és el segon any que gent pacífica i democràtica passen el Nadal a la presó". Munt es pregunta "en quin estat avançat s’ha de fer una vaga de fam per reclamar els drets dels presos?".

En la mateixa línia, el portaveu de la CUP, Pau Lozano, va afegir a la solidaritat amb els presos i exiliats el suport als manifestants detinguts o ferits en les protestes d'aquest divendres per la reunió del Consell de Ministres espanyol a Barcelona. Lozano creu que "cal seguir amb la mobilització i la desobediència" i va expressar la satisfacció pel fet que s'hagi decidit penjar una pancarta al balcó consistorial.

Mostrar formulari de contacte