L'Ajuntament de la Seu aprova un canvi a l'ordenança de l'impost de construccions i obres
Des d'ara es tindrà en compte els metres quadrats en què s'actua, en comptes del pressupost de l'actuació. El darrer ple també ha acordat modificacions a les taxes relatives a serveis i instal·lacions municipals d'ensenyament i d'esports. Junts celebra l'arxivament de la denúncia anònima contra Albert Batalla i treballadors municipals
El darrer ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, corresponent al mes d'abril, ha aprovat per unanimitat una modificació a l'ordenança que regula l'impost de construccions i obres. El canvi consisteix bàsicament a fixar un preu de referència que tingui en compte els metres quadrats en els quals es demana actuar, i no el preu fixat pel constructor o instal·lador.
L'alcalde de la Seu, Joan Barrera, ha explicat que d'aquesta manera "es regula d'una manera objectiva, clara i entenedora per tothom" aquesta taxa, de manera que "si fas una obra es valora d'acord amb uns barems que ja no seran subjectius sinó els escrits a l'ordenança, i que si finalment l'usuari no fa la despesa exposada perquè li surt més barat, té l'opció de presentar les factures i després parlar-ne, però sempre aplicant un criteri tècnic". L'objectiu final, conclou, és que "qui faci una reforma pagui per l'espai que reforma, perquè moltes vegades ens hem trobat obres complexes amb pressupostos irrisoris, que es veia que no complien amb allò que havien de complir".
Al plenari també s'ha aprovat de manera unànime un canvi a l'ordenança reguladora de la taxa per prestació de serveis d'ensenyament a escoles, espais municipals i llar d'infants. En aquest punt s'ha elimina el concepte de descompte per empadronats a la Seu, perquè tothom hi tingui el mateix accés, segons va explicar la tinent d'alcalde i regidora de Finances, Gemma Tó.
I en tercer lloc, es va acordar una modificació a l'ordenança reguladora dels preus públics per la prestació del servei de piscines i d'altres instal·lacions esportives municipals. A proposta del Servei d'Esports, s’afegeix la tarifa de lloguer anual, de 10 euros, per a les taquilles de les piscines, el pavelló i el Palau d’Esports. En aquest punt, Junts hi va votar en contra perquè, tot i entendre que "potser s'ha de fer perquè hi hagi un millor ús d'aquestes taquilles", lamenten que "s'ha decidit d'esquena als clubs esportius i tampoc no se'ls ha ofert la possibilitat que els clubs instal·lin les seves pròpies taquilles". Segons el portaveu de Junts, Jordi Fàbrega, la mesura s'ha pres "de manera unilateral per part de l'equip de govern i l'alcalde Barrera", que considera "que van per lliure i sense consultar a ningú".
En canvi, Fàbrega sí que valorava positivament el canvi a la taxa de construccions perquè "aporta un barem estàndard segons els metres quadrats i per evitar casos d'obres en què el promotor diu que se'n gasta deu mil quan en realitat ho fa per mil cinc-cents". De la seva part, el portaveu d'ERC, Francesc Viaplana, també va valorar aquesta modificació com a "molt bona". Al seu torn, la CUP va mostrar el suport a tots tres punts.
A l'apartat d'urbanisme, el darrer plenari ha acordat alguns canvis tècnics al PGOU de Castellciutat referents a la vialitat, amb la previsió que es construeixi un nou accés al poble des de la carretera, i s'ha comunicat la resposta a unes al·legacions referents al nou pla dels sectors SUD-5 i PERI-6, que a grans trets no modifiquen la previsió de desenvolupar-hi una nova zona industrial i de serveis, que ha d'incloure la nova fàbrica de la cooperativa Cadí.
Junts lamenta que l'Ajuntament no s'hagi posicionat sobre l'arxivament de la causa contra Batalla
D'altra banda, a l'apartat de precs i preguntes, Junts per la Seu va expressar la felicitació al conjunt del consistori pel recent arxivament de la causa que s'havia obert, per una denúncia anònima, contra l'exalcalde Albert Batalla i els ex tinents d'alcalde Jesús Fierro i Mireia Font, que també incloïa diversos treballadors municipals i que s'ha acabat descartant cinc anys després per manca de proves. El portaveu de la formació, Jordi Fàbrega, recorda que aquella denúncia "va comportar un desplegament espectacular de la Policia i la Guàrdia Civil, tant aquí com al Consell Comarcal" i subratlla que l'acusació "també afectava molts treballadors de l'Ajuntament i que es va fer just abans d'unes eleccions municipals, per tant amb un criteri clarament polític i que buscava uns beneficis polítics".
Fàbrega celebra que cinc anys després la justícia mateix ha confirmat que "no hi havia absolutament res i per això ni tan sols s'ha arribat a jutjar", però lamenta que "ningú compensarà el mal i el patiment causat a aquesta gent i a les seves famílies". En aquest context, el representant de Junts ha agraït "el fet que ERC es va solidaritzar quan va sortir la notícia de l'arxivament", però critica "que no s'hi ha pronunciat ningú de la CUP ni tampoc de l'equip de govern de Compromís, ni tampoc hi ha hagut cap comunicació institucional de l'Ajuntament quan, al cap i a la fi, el que s'ha fet amb l'arxivament és netejar la imatge de tota la institució i de treballadors seus". Fàbrega conclou que aquests silencis "criden molt l'atenció i donen molt per pensar".