Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu autoritzarà l'obertura del nou supermercat quan es faci la recepció de les obres d'urbanització

L'Ajuntament de la Seu autoritzarà l'obertura del nou supermercat quan es faci la recepció de les obres d'urbanització

Paral·lelament, el consistori encarrega un informe per determinar si es pot evitar que hi hagi una connexió de bus entre la nova zona comercial i el centre urbà, una condició posada per la Direcció General de Comerç. Aldi ha anunciat l'estrena de l'establiment per aquest dimarts vinent

13/06/2024 10:50

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell autoritzarà l'obertura del nou supermercat de la cadena Aldi "només" quan s'hagi fet el tràmit de recepció de les obres d'urbanització i, per tant, s'hagin acabat tots els treballs previs al voltant de l'establiment.

Al ple municipal d'aquest dimecres l'alcalde urgellenc, Joan Barrera, ha volgut subratllar que el recinte comercial, a l'entrada est de la ciutat, no podrà obrir aquesta setmana entrant si no ha completat aquesta passa imprescindible per a l'estrena de qualsevol equipament d'aquestes característiques. Ho afirmava en resposta al fet que Aldi ha anunciat públicament que farà la inauguració aquest dimarts vinent, dia 18; és a dir, d'aquí a cinc dies. En aquest sentit, Barrera ha dit que aquesta data concreta s'ha comunicat de manera "unilateral" i sense consultar-ho prèviament a l'Ajuntament, que sosté que per obrir han d'haver fet la recepció total de les obres i que, si no ho poden garantir, hauran d'esperar uns dies més. El batlle urgellenc hi ha afegit que també hauran d'haver rebut el vistiplau a tots els informes sectorials.

També en relació a l'obertura d'aquest supermercat i d'un altre de la cadena Bon Preu-Esclat d'aquí a poc temps, Joan Barrera s'ha referit a la instal·lació de marquesines a pocs metres, a tocar del parc de Bombers, que ha causat sorpresa entre molts veïns. Barrera ha informat que quan es va començar la urbanització, com a condició per concedir la llicència d'obertura als dos centres, la Direcció General de Comerç de la Generalitat va exigir-los la creació d'una línia de bus que connecti aquesta zona amb el centre de la ciutat. Sobre aquesta mesura establerta pel Govern, Barrera ha volgut matisar que de la connexió se n'han de fer càrrec exclusivament aquests supermercats i que, per tant, no comportarà cap despesa per part de l'Ajuntament. A més a més, ha avançat que han encarregat un estudi jurídic per determinar si es pot revocar aquest requisit i evitar que es posi en marxa aquestes línies, perquè l'equip de govern municipal considera que anirien en perjudici del comerç local i volen evitar qualsevol mesura "que incentivi la compra als afores" per part de veïns de la ciutat.

Pel grup municipal d'ERC, el seu portaveu Francesc Viaplana també es va referir a aquesta qüestió al final del ple, a l'apartat d'interpel·lacions, per demanar si es mantindran les marquesines tenint en compte que a mitjà termini també hi ha d'haver en aquesta zona l'Hospital Comarcal, que de fet és el motiu principal pel qual s'ha desenvolupat aquest sector urbà. L'alcalde de la Seu va respondre tot assenyalant que aquestes marquesines no s'han instal·lat ara per l'hospital, perquè el nou centre mèdic no es preveu que estigui obert fins al 2029, sinó pels supermercats. Per tant, si s'aconsegueix tombar l'obligació de la connexió de bus comercial, aquests punts de parada s'eliminaran i, en tot cas, es tornaran a instal·lar en el futur si es consideren necessaris per al complex sanitari. En aquest sentit, Joan Barrera ha reiterat que l'Ajuntament està en contra que es posi en marxa aquesta línia entre el centre de la ciutat i la nova zona comercial.

Sobre aquesta qüestió, el portaveu de Junts, Jordi Fàbrega, ha dit que cal "que estigui tot en condicions per poder obrir i que òbviament la urbanització estigui acabada i tot en ordre". Fàbrega hi ha afegit que estaran pendents de "veure com acaba tot plegat".

També hi ha fet esment la CUP. Bernat Lavaquiol, que en aquest ple s'acomiadava com a regidor, ha dit que des del seu grup creuen que "hi havia dues o tres vies per aturar els supermercats via reglamentació municipal, pel que fa a dimensions o a normatives que pot posar l'ajuntament". I també ha volgut posar de relleu que, com a exemple, "si no hi havia aquesta marquesina, la Generalitat no deixava obrir aquest supermercat".

Sobre aquestes possibilitats, Francesc Viaplana ha volgut subratllar que com ja havien dit ara fa un any, quan ell era alcalde i es va planificar el desenvolupament del sector SUD-1, l'equip de govern va encarregar llavors dos estudis jurídics per saber si s'hi podia impedir la construcció d'aquests nous centres comercials. I la resposta va ser en tots dos casos que, en cas de denegar-ho, el consistori hauria hagut de pagar als propietaris dels terrenys una elevada indemnització, que s'enfilaria fins als 3 milions d'euros. Viaplana també ha recordat que la inclusió d'aquesta àrea de comerç en el planejament ja s'havia aprovat l'any 2002, sota govern de Progrés. I hi afegeix que per tot plegat es va descartar les hipotètiques vies per revocar el permís, tenint en compte que la indemnització hauria tingut un cost molt alt per a les arques municipals i que, d'altra banda, la redefinició que s'ha fet al sector ha permès disposar del terreny necessari perquè la Generalitat construeixi el reivindicat Hospital Comarcal, alhora que s'ha reduït la superfície comercial que es preveia anys enrere.

  • Una de les dues marquesines instal·lades a prop del parc de Bombers per a la connexió de bus que la Direcció General de Comerç ha demanat als nous supermercats de la zona
    Una de les dues marquesines instal·lades a prop del parc de Bombers per a la connexió de bus que la Direcció General de Comerç ha demanat als nous supermercats de la zona
  • Treballs d’urbanització al voltant del nou supermercat Aldi de la Seu, aquest dijous
    Treballs d’urbanització al voltant del nou supermercat Aldi de la Seu, aquest dijous

Mostrar formulari de contacte