L'Ajuntament de la Seu d'Urgell aprova el conveni per gestionar la UEC
El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dilluns al matí el conveni amb el Departament d'Educació per tal que el consistori urgellenc assumeixi a partir d'aquest nou curs 2020-2021 la gestió de la Unitat d'Escolarització Compartida (UEC) de la ciutat. La proposta ha rebut el suport unànime tant de l'equip de govern (Junts i ERC) com dels grups de Compromís i la CUP.
A la mateixa sessió extraordinària s'ha donat el vistiplau per unanimitat a una modificació del pressupost municipal per assegurar la dotació econòmica necessària per part de l'Ajuntament, tot i que l'acord preveu que la major part del finançament l'assumeixi la Generalitat. Des de l'equip de govern, la regidora d'Educació, Núria Tomàs, ha manifestat que aquest és "un projecte de ciutat" de cara a garantir l'escolarització de joves d'entre 14 i 16 anys. L'ens municipal es compromet a prestar el servei tot col·laborant amb els centres educatius de la ciutat. També s'encarregarà de planificar activitats per als alumnes -que seran un màxim de 12- i fer-los i un seguiment. El cost del servei es calcula en uns 600 euros per alumne.
Pel grup de Compromís X La Seu, Carlota Valls ha valorat que és un conveni "per estar-ne contents", tot i que creu que és la solució menys dolenta. En aquest sentit, Valls considera que la UEC és "la solució última" per als casos de fracàs escolar, un problema que segons recorda és molt alt a l'Estat espanyol. La regidora ho atribueix a les retallades de recursos en d'altres àmbits de l'ensenyament. En tot cas, des de Compromís destaquen com a positiu el fet que la UEC de la Seu esdevingui de titularitat municipal, tenint en compte que a la majoria de poblacions catalanes on hi ha aquest servei ha estat traspassat a mans privades i que entenen que alguns aspectes de la gestió existent fins ara -a càrrec de l'entitat lleidatana ASPID- han estat pèssims, sobretot pel que fa al tracte als treballadors i al fet que als empleats no se'ls requeria formació específica en pedagogia ni certificat de català. Per tot plegat, Carlota Valls conclou que cal felicitar l'equip de govern per aquest pas, però alhora seguir reclamant que el Departament d'Educació s'hi impliqui més enllà de fer-hi l'aportació econòmica.
Des de la CUP, Bernat Lavaquiol ha agraït la feina de tothom qui ha fet possible aquesta municipalització i especialment de les persones i col·lectius que l'han reivindicat. Lavaquiol valora que l'equip de govern ha fet "un pas valent" i també ha esmentat que és una proposta que la seva formació va incloure al programa electoral. El regidor cupaire es mostra convençut que aquesta aprovació "significa avançar en una major qualitat del servei".
Sobre aquestes valoracions, Núria Tomàs hi ha afegit que en la revisió de les bases per a la nova gestió ja es contempla que els requisits de formació acadèmica per treballar-hi siguin més exigents i específics que fins ara. Tomàs, d'altra banda, ha recordat que l'acord no suposa una plena municipalització sinó una cessió de competències per part d'Educació, perquè l'Ajuntament no té competències en aquest àmbit. Finalment, la responsable municipal d'ensenyament ha assegurat que l'objectiu és "integrar els alumnes en un projecte de ciutat" tot prioritzant la formació i també la prevenció de conductes de risc per part d'aquests joves.
L'alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, hi ha afegit que està "molt content" del fet d'haver arribat a aquest acord, que creu que serà positiu no només per a la ciutat sinó per al conjunt de la comarca.