Aprovat el Pla econòmic i financer 2020-2021 de l'Ajuntament de la Seu
El document ha rebut el vistiplau de l'equip de govern (Junts i ERC) i el vot contrari de l'oposició (Compromís i CUP). Al ple extraordinari, que s'ha celebrat de manera presencial per primera vegada després de la represa de la normalitat, també s'ha donat llum verda a un préstec a llarg termini
L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dijous en un ple extraordinari el Pla econòmic i financer (PEF) per als anys 2020-2021. El document ha rebut el vot favorable de l'equip de govern (Junts X La Seu i ERC) i els vots en contra de Compromís X La Seu i la CUP. En la sessió plenària també s'ha donat el vistiplau a la contractació d'una operació de préstec a llarg termini, amb el suport de l'equip de govern (Junts X La Seu i ERC) i l'abstenció dels grups de l'oposició (Compromís X La Seu i la CUP).
El vicealcalde Francesc Viaplana (ERC) ha destacat que el Pla econòmic i financer s'ha hagut de tirar endavant malgrat que la ràtio d'endeutament actual és del 46 per cent i que el consistori disposa d'un important romanent de tresoreria. Tanmateix, ha especificat que en la liquidació del 2019 es va trencar la regla de la despesa - ja que es va executar molta inversió- i no es va respectar l'estabilitat pressupostària, en no generar-se prou recursos ordinaris. "No és greu, però quan això passa és obligatori redactar el document, que indica que si no s'actua es poden tenir problemes econòmics en un futur", ha subratllat el vicealcalde urgellenc.
El pla insta a augmentar els ingressos ordinaris i a limitar la inversió municipal a 1,3 MEUR durant el 2020, i a 1,7 MEUR durant el 2021. Aquestes quantitats es podrien alterar si sorgís un projecte estratègic que ho requerís, malgrat que seria obligat fer després una altra planificació.
Posicionament de l'oposició
El portaveu de Compromís X La Seu, Joan Barrera, ha argumentat el vot en contra del seu grup "perquè la situació és una conseqüència de les inversions fetes l'any passat". Barrera ha explicat que "l'aplicació del pla l'atribuïm a projectes que hem qüestionat clarament, com el del magatzem de les brigades municipals o els urinaris a la plaça de Joan Sansa, que s'han fet malament", ha indicat el regidor urgellenc. I ha afegit: "Tampoc compartim la manera en què es va fer la despesa en l'asfaltatge dels carrers al maig, abans de les eleccions". Barrera opina que "la norma s'ha de trencar per projectes importants per a la ciutat i no per aquest tipus d'intervencions".
Per al principal grup de l'oposició, el PEF també posa de manifest "la necessitat d’una pujada d’impostos a curt termini, ja que no es generen prou ingressos per cobrir la despesa fixa que no para d’augmentar any rere any". En aquest sentit, Compromís assenyala que "tot això mostra la negligència en la gestió dels diners de tots els ciutadans de la Seu d’Urgell i la falta de projecte polític, que ha portat els comptes municipals al límit, provocant la redacció de plans econòmics que lliguen l’economia local i apunten a pujades d’impostos que repercutiran en l’economia familiar en uns moments molt difícils per a tothom".
Òscar Ordeig, regidor de Compromís, manifesta que "molts anys de mala gestió municipal porten al fet que l’economia de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell es trobi en una mala situació”, i afegeix que “un altre cop més, seran els ciutadans qui hauran d’assumir-ne les conseqüències”.
Per la seva banda, el regidor de la CUP Bernat Lavaquiol ha tornat a incidir en la manca de temps per estudiar la documentació dels plenaris. "Es tracta d'un document rellevant i molt tècnic, que no hem pogut analitzar en els dos dies que l'hem tingut; exigim com a mínim una setmana d'antelació per estudiar la informació que se'ns facilita", ha manifestat.
L'equip de govern ha respost a l'oposició assegurant que fa quinze dies que es va informar els grups municipals sobre el pla i el plenari. Així mateix, Viaplana ha defensat la despesa feta durant el 2019, que ha qualificat de "necessària".
Canvis legislatius
Pel que fa a l'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega (Junts X La Seu), ha remarcat la importància de l'aprovació del Pla econòmic i financer, tenint en compte que els crèdits hi estan condicionats i ara es podran tramitar. En aquest sentit, Fàbrega ha reclamat al govern estatal la necessitat de derogar la Llei de racionalització i sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) i la Llei d'estabilitat pressupostària perquè els ajuntaments que han fet bé les coses i que tenen diners "puguin gastar-los en projectes importants; i més ara, després de la crisi de la COVID-19".
També el portaveu de Compromís, Joan Barrera, ha qüestionat les limitacions econòmiques dels consistoris. "Esperem que les lleis puguin canviar, però ara s'han de complir", ha dit.
Préstec a llarg termini
El vistiplau al document ha permès donar llum verd també a un crèdit bancari d'1,8 MEUR, que han votat a favor Junts X La Seu i ERC. Compromís X La Seu i la CUP han optat per l'abstenció.
L'equip de govern ha especificat que els diners es destinaran a projectes cabdals com el d'INEFC o la construcció de la residència per a la gent gran. En aquest sentit, Compromís ha justificat el seu posicionament perquè en el pressupost 2020 no se'ls va fer partícips del seu contingut. D'altra banda, la CUP ha lamentat manca d'informació sobre aquestes actuacions futures.
Ple presencial
El ple extraordinari ha estat la primera sessió presencial que s'ha celebrat a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell després de la represa de la normalitat, ja que mentre ha estat vigent l'estat d'alarma per la crisi sanitària de la COVID-19 els plens s'han fet de manera telemàtica. Els regidors i regidores s'han col·locat de manera diferent a l'habitual per respectar la distància de seguretat recomanada.