Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu d'Urgell aprova per unanimitat la cessió de terrenys al CatSalut per construir el nou Hospital Comarcal

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell aprova per unanimitat la cessió de terrenys al CatSalut per construir el nou Hospital Comarcal

L'espai ofert per al futur equipament és de prop de 15.000 m2, superior al mínim requerit pel Govern per tirar endavant l'edifici. Amb l'avenç en els tràmits, el consistori confia que a curt termini es confirmi l'inici del projecte
05/04/2022 12:50

El ple de l'Ajuntament de la Seu ha aprovat aquest dilluns per unanimitat la cessió de terrenys al Servei Català de la Salut (CatSalut) perquè construeixi el futur Hospital Comarcal de l'Alt Urgell. La mesura, presentada a l'ordre del dia, ha rebut el vot favorable tant de l'equip de govern (Junts i ERC) com dels grups de Compromís i la CUP.

El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Gurrera, va exposar que aquest nou tràmit pràcticament completa la resposta de la ciutat a la petició que havia fet el Departament de Salut de disposar d'un terreny d'almenys 12.000 m2 per tirar endavant el projecte. Gurrera va recordar que, com ja s'havia explicat en plens anteriors, l'espai escollit és al costat de la caserna de Bombers, a l'entrada est de la ciutat, i que forma part del sector de desenvolupament urbanístic SUD-1. I va concretar que se cediran dues parcel·les: una de 695 m2, propietat de l'Ajuntament, i una altra de 13.959 m2. Per tant, una àrea total de gairebé 15.000 m2 que compleix de sobres amb el requisit fet per Salut. L'acord de cessió contempla que la finca s'ha de fer servir exclusivament per a aquest ús, el d'hospital comarcal, i que si en el futur deixés de tenir aquest ús, la parcel·la tornaria a mans del consistori.

El portaveu de Compromís, Joan Barrera, va expressar el suport tant a aquesta cessió com al projecte de l'Hospital Comarcal, tot recordant que el seu grup l'ha defensat al llarg dels darrers anys. Tot i això, Barrera va reiterar que s'haurien d'haver estudiat d'altres opcions d'ubicació, com ara l'Horta del Valira, tenint en compte que aquesta modificació del SUD-1 comporta de retruc el desenvolupament d'un nou espai comercial. Alhora, Barrera va dir que "es va tard" en els tràmits i espera que això no comporti que Salut es faci enrere en el compromís de construir el nou edifici.

Per la CUP, Bernat Lavaquiol també va mostrar-se a favor de la cessió, perquè veuen el nou hospital com "un projecte estratègic clau per a la gestió pública que sempre hem defensat", però va fer referència igualment al fet que això impliqui l'impuls d'una àrea comercial. Per això, va demanar a l'equip de govern que es faci una reunió de cara a fer servir tots els mitjans legals disponibles per impedir que a la zona s'hi instal·lin determinats equipaments que puguin acabar perjudicant el comerç del nucli urbà. Lavaquiol, d'altra banda, va lamentar que el seu grup no pugui participar a la taula creada per preparar l'equipament.

Sobre aquestes valoracions, Joan Gurrera va assegurar que compten amb la complicitat i el compromís del Departament de Salut per completar els tràmits en un termini raonable i tirar endavant el projecte a curt termini. En aquest sentit, Gurrera va destacar la feina feta per l'oficina tècnica per accelerar els tràmits tenint en compte que es tracta d'un projecte de gran importància per a la ciutat i la comarca. Pel que fa que la possibilitat de fer un centre comercial al SUD-1, el regidor va recordar que aquest fet respon a un planejament de l'any 2002 i que intentar impedir-ho podria derivar, a nivell judicial, en el fet que l'Ajuntament fos obligat a pagar una indemnització molt elevada als propietaris.

De la seva part, l'alcalde, Francesc Viaplana, va subratllar que la parcel·la de l'Horta del Valira a què feia referència l'oposició ja estava pactada amb l'INEFC, per a la construcció del nou edifici d'INEFC-Pirineus, quan es va començar a estudiar la petició de Salut de disposar d'un terreny per al nou hospital. Viaplana també va reiterar que han parlat amb el conseller de Salut mateix, Josep Maria Argimon, i que s'ha compromès a mantenir les dates i tirar endavant el centre mèdic.

  • Terrenys on és previst construir l'Hospital Comarcal de l'Alt Urgell, a l'entrada est de la Seu (Foto: RàdioSeu / arxiu)
  • Plànol de la ubicació del futur hospital a la Seu d'Urgell

Mostrar formulari de contacte