Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu d'Urgell aprova una moció de solidaritat amb el País Valencià

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell aprova una moció de solidaritat amb el País Valencià

El text, consensuat pels grups municipals, planteja accions de suport directe i de vincle amb els municipis afectats, però alhora apunta com a causes de la catàstrofe la gestió política i "l'infrafinançament", que també afecta Catalunya i les Illes Balears

Veïns i voluntaris netegen un carrer a Paiporta, un dels municipis més afectats pels aiguats al País Valencià (Foto: ACN / Arnau Martínez)
Veïns i voluntaris netegen un carrer a Paiporta, un dels municipis més afectats pels aiguats al País Valencià (Foto: ACN / Arnau Martínez)
19/11/2024 10:55

El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat per unanimitat aquest dilluns una moció amb què la ciutat mostra la solidaritat envers el País Valencià, arran de la destrucció causada pels aiguats d'ara fa tres setmanes. El text havia estat acordat prèviament pels quatre grups municipals: Compromís, Junts, ERC i CUP.

El contingut de la moció l'ha presentat el regidor de la CUP Miquel Albero, que com a coneixedor del que s'hi està vivint atès que és nascut a València, ha assegurat que la situació actual és "dramàtica" i que s'ha vist agreujada pel "sentiment de culpabilitat" que la tragèdia ha despertat en molts valencians, quan considera que "la culpa és de la gestió criminal del Govern de Mazón i d’altres representants polítics". Albero recorda que les DANA són "fenòmens extrems, la freqüència dels quals s'està incrementant pel canvi climàtic", i que la tendència és "que vagin a més" al País Valencià, però també a Catalunya i a les Illes Balears.

Tanmateix, a banda del factor climàtic que és incontrolable, en la mort de desenes de persones -més de 220 segons el darrer recompte- i els ingents danys materials, el document conclou que també hi han influït clarament "factors polítics". Albero ha denunciat la situació d'"infrafinançament, espoli fiscal històric per part del Govern espanyol com també passa amb les Illes Balears i amb Catalunya; priorització de la connexió amb Madrid, males connexions entre ciutats valencianes i amb Catalunya, mals serveis, terciarització, binomi de turisme i construcció i priorització del benefici econòmic, escapant de qualsevol regulació", com les causes que expliquen la magnitud del desastre actual al País Valencià i especialment a l'Horta Sud, la zona més afectada pels aiguats. I hi afegeix que "el PP i Vox en són el paradigma, amb les seves polítiques negacionistes i de retallada de serveis d’emergències", tal com ho reflecteix que poc abans de la DANA aquests dos partits havien decidit suprimir la unitat de prevenció d'aquests episodis "en la seva croada contra el sector públic". El regidor també recorda que el dia dels aiguats, quan ja començaven a inundar moltes poblacions Mazón encara enviava "missatges tranquil·litzadors" tot minimitzant l'episodi.

La proposta acordada per l'Ajuntament de la Seu expressa la "solidaritat amb les víctimes" i planteja "crear una taula de suport", a més de promoure un agermanament amb algunes de les poblacions afectades i reforçar els "llaços de solidaritat, cultura i llengua" que uneixen històricament el País Valencià i Catalunya. A proposta d'ERC, al punt 4 s'hi ha inclòs la petició d'adequar els plans d’inundabilitat al context actual. Finalment, el text també denuncia explícitament "l’infrafinançament crònic i l'actuació negligent del govern Mazón", a qui consideren com a màxim responsable de l'agreujament dels danys causats per la DANA.

En aquest sentit, en nom de l'equip de govern, l'alcalde Joan Barrera va recordar que els aiguats del País Valencià són "una desgràcia que podia passar, però s’ha incrementat per una mala gestió". En tot cas, Barrera ha reiterat que la Seu té motius per mostrar la solidaritat amb els afectats perquè encara és ben viu el record dels aiguats de 1982 i el fet que pot tornar a passar tard i d'hora. Per això, el batlle urgellenc ha explicat que des d'abans d'aquest episodi de les darreres setmanes ja van començar a revisar el protocol per inundacions i ara ho segueixen fent. Barrera també ha agraït les diverses accions de col·laboració que s'han impulsat les darreres setmanes a la Seu i a l'Alt Urgell, com per exemple campanyes d'urgència per enviar materials necessaris als municipis més afectats.

El portaveu de Junts, Jordi Fàbrega, va expressar igualment "tot el suport" a la població afectada i el condol als familiars de les víctimes mortals, a més de subratllar el paper dels voluntaris. Fàbrega agraïa que la moció es presenti conjuntament i que se n’hagi consensuat el redactat. Sobre aquesta qüestió, va explicar que, malgrat que tots els grups municipals coincideixen que cal afrontar el "repte climàtic", des de la seva formació aposten per fomentar un "creixement sostenible", mentre que el text inicial proposat per la CUP parlava de tendir cap al "decreixement". I pel que fa a l'actuació política, el també diputat al Parlament ha lamentat algunes de les actuacions polítiques dels darrers dies, si bé apunta que no s'han limitat al govern de Carlos Mazón. Concretament Fàbrega ha criticat el fet que, enmig de la tragèdia, el Govern espanyol de Pedro Sánchez va intentar vincular la concessió dels ajuts d'urgència a l'aprovació dels Pressupostos de l'Estat 2025 per part de la resta de grups del Congrés. Finalment, des de Junts també han incidit en la necessitat de "denunciar l'espoli fiscal", com un dels elements que expliquen les mancances detectades al País Valencià i que també afecta els serveis que reben els habitants de Catalunya i de les Illes Balears, atès que els seus respectius governs disposen de molts menys diners i recursos que els que correspondrien pels impostos que paguen.

Finalment, per part d'ERC, Marian Lamolla va expressar el suport a la població del País Valencià i especialment "a les famílies que han perdut tot el que tenien". Lamolla ha mostrat igualment l'agraïment a tots els voluntaris que s'han desplaçat a la zona sinistrada i sobretot a la gent jove, perquè en un moment en què es qüestiona la implicació social d'aquest col·lectiu han mostrat una reacció exemplar. En aquest punt, la regidora ha esmentat el fet que aquests dies també hi han anat alguns joves del Pirineu, on encara és ben present el record dels aiguats de 1982.

Mostrar formulari de contacte