L'Ajuntament de la Seu d'Urgell aprova una moció per crear un Pla Local per la Llengua
La proposta de la CUP rep el suport de la resta de grups, que s'emplacen a reunir-se per decidir com es pot aplicar. El text demana garantir la presència del català als establiments comercials, fomentar-ne l'ús social i donar resposta a tota la demanda de cursos, entre d'altres mesures
El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dilluns per unanimitat una moció per estudiar la creació d'un Pla Local per la Llengua. A la proposta, presentada per la CUP, s'hi han afegit tant l'equip de govern (Compromís) com Junts i ERC, tot i que els grups s'han emplaçat a fer una reunió per concretar com es pot fer realitat.
A l'exposició de motius la portaveu de la CUP, Núria Valls, va afirmar que actualment "la llengua catalana està en una situació critica", que atribueix en part a la discriminació que pateix tant per part de l'Estat espanyol com de l'Estat francès i que, afirma, "aboquen el català a una situació d’emergència lingüística". Tot i això, Valls admet que a aquest context polític "s’hi afegeix el repte demogràfic i de la nova immigració", que ha comportat una "pèrdua de parlants habituals" i una reducció alarmant del percentatge d'habitants de Catalunya que tenen el català com a primera llengua, en favor sobretot del castellà. Per això, la regidora veu actualment necessari "garantir els drets lingüístics" per a a la llengua pròpia de Catalunya i considera que "cal que des de les diferents administracions es facin actuacions decidides". En aquest sentit, Valls conclou que cal un "reconeixement del multilingüisme existent a la Seu i a Catalunya", però també "un compromís per potenciar el català com a llengua de cohesió social".
La moció proposa crear una regidoria específica per potenciar el català, que tingui dotació pressupostària i "impulsi polítiques actives". També planteja "construir una assemblea local per la llengua" i "incidir en els centres educatius, entitats locals, associacions empresarials i ciutadania", a més d'encetar una campanya per l'ús social del català i "blindar" el fet que sigui la llengua d'ús preferent a l’administració. Finalment, demana que hi hagi prou cursos lingüístics per a tothom qui ho demani i exigeix que es garanteixi l’ús de la llengua del país en establiments de la Seu, on actualment cada cop són més els negocis que incompleixen l'obligació legal d'emprar la llengua catalana, tant en la retolació com en l'atenció al públic o en les seves accions publicitàries.
En nom de l'equip de govern, la tinent d'alcalde Christina Moreno va expressar que sempre estaran a favor de potenciar el català, perquè "la nostra llengua és valuosa i és important parlar-ne", si bé matisa que la moció inclou un gran nombre de punts i que algun d'ells proposarien revisar-lo. Per això, ha plantejat organitzar una reunió per concretar com es podria dur a terme. Pel que fa a la creació d'una regidoria, Moreno creu que aquesta qüestió es podria incloure en alguna de les àrees ja existents, com per exemple la d'Igualtat.
La representant de Compromís veu bé impulsar una campanya per l'ús social del català. I pel que fa al seu blindatge dins l'administració, considera que en el cas de l'Ajuntament de la Seu la seva situació actual és molt bona perquè és la llengua d'ús inicial en la immensa majoria de comunicacions, si bé matisa que "tenim una societat canviant" i cal "apostar per un estil amable". En aquest punt, Moreno es mostra partidària de fer formacions pels treballadors públics que necessitin millorar els seus coneixements de català. Finalment, pel que fa als cursos, la també regidora d'Educació ha dit que estan molt en contacte amb el Centre de Formació d'Adults per parlar-ne i que de moment es va cobrint la demanda.
Per part de Junts, Carme Espuga es va mostrar d'acord amb tota la moció perquè la seva formació "sempre està a favor de potenciar el català". Tot i això, Espuga veu complicat que es pugui garantir que totes les accions proposades es puguin iniciar enguany tal com proposa el text, si bé espera que igualment s'hi posi fil a l'agulla ràpidament. En aquest sentit, des del primer grup de l'oposició han expressat la sorpresa pel fet que la CUP presenti aquesta petició ara, just després d'haver arribat a un acord amb Compromís per aprovar el pressupost municipal d'enguany . El primer grup de l'oposició pregunta a la CUP per què no va incloure el pla proposat a la negociació amb el grup socialista, cosa que hauria donat moltes més garanties que es complís ràpidament, perquè dubten que es faci realitat en tots els seus punts, tal com ha passat amb d'altres mocions presentades al ple. Des de Junts, d'altra banda, van retreure a l'equip de govern el fet que darrerament hagi fet diverses comunicacions o intervencions en castellà, en activitats pròpies o a les quals donen suport, perquè consideren que això mostra poc interès per protegir o potenciar la llengua catalana.
Finalment, des d'ERC Núria Tomàs va coincidir a dir que sempre estaran "al costat de potenciar la llengua" i que els semblen bé tots els punts proposats. A banda dels àmbits plantejats com ara la presència del català als comerços i a l'administració, Tomàs també va voler incidir en les moltes mancances detectades en l'àmbit de la sanitat, on cada cop més usuaris denuncien casos de discriminació per part de professionals que no atenen en català o que fins i tot, en alguns casos, exigeixen als pacients que se'ls adrecin en castellà. Des d'Esquerra també s'han mostrat d'acord amb la idea d'organitzar una reunió dels grups municipals per analitzar com es pot dur a la pràctica la moció.
La CUP demana que es condemni la intervenció de l'exèrcit israelià
D'altra banda, a l'apartat de precs, la CUP ha demanat que l'Ajuntament es pronunciï en contra de la intervenció que ha fet aquest dilluns l'exèrcit d'Israel per aturar la coneguda com a "flotilla de la llibertat" quan intentaven entrar a Gaza. Núria Valls considera que cal "denunciar la situació de violència que es viu de fa mesos a Palestina" i que "calen accions contundents des de les institucions", entre les quals planteja que els governs espanyol i català trenquin relacions amb Israel. L'alcalde, Joan Barrera, va respondre tot recordant que a l'anterior ple l'equip de govern ja es va pronunciar sobre tot plegat mitjançant una intervenció del regidor de Solidaritat i Cooperació, Jordi Mas.