L'Ajuntament de la Seu d'Urgell destina 8.000 euros a la campanya d'emergència del Fons Català de Cooperació a Gaza
El consistori recorda que els particulars que hi vulguin col·laborar poden fer aportacions a través de Bizum o d'un compte bancari que s'ha obert al BBVA per facilitar ajut en aquesta crisi humanitària
La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha aprovat avui dilluns sumar-se a la crida d'emergència per l'actual crisi humanitària a Gaza, oberta a instàncies del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. El consistori ha acordat destinant-hi un total de 8.000€.
Des de la Regidoria de Solidaritat i Cooperació, també seguint les indicacions del Fons Català, han recordat a la ciutadania que tingui interès a participar a la campanya que es poden fer aportacions a través de Bizum (08460) o per transferència bancària al compte obert al BBVA (IBAN: ES91 0182 6035 4102 0160 8531. En qualsevol dels dos mitjans, cal incloure el concepte “Emergència Gaza”.
Segons les dades publicades per l'administració de Gaza, controlada per Hamàs, des que el 7 d'octubre passat va començar el nou conflicte entre Israel i Palestina, arran de l'assassinat de més de 1.200 civils israelians i el segrest de més de 200 persones en una incursió de Hamàs en territori israelià, a la franja de Gaza hi han mort assassinades prop de 15.000 persones. Una "catàstrofe humanitària que no para d'agreujar-se", segons ha valorat el Fons Català de Cooperació, que apunta que "els atacs d’Israel han afectat els serveis bàsics" i que "més de la meitat dels hospitals de la franja no funcionen per manca de combustible, material sanitari essencial, danys, atacs i inseguretat". Les existències alimentàries estan sota mínims, segons el Programa d’Aliments de Nacions Unides. A tot plegat s’hi suma escassetat d’aigua potable.
Davant d’aquest context, el Fons Català considera que "els governs locals han d’esdevenir actors de pau i tenen un paper clau en l’àmbit de les relacions internacionals i la cooperació". Per aquest motiu, des dels municipis que en formen part proposen "el compliment del dret internacional, violat constantment amb atacs a camps de persones refugiades, hospitals i escoles que es fan servir de refugi per a les persones civils del territori". L'organisme també reclama "l’alliberament de tots els ostatges per part de Hamàs" i "l’embargament d’armes tal i com demana el Consell Català de Foment de la Pau de la Generalitat", a banda d'"una negociació basada en el diàleg perquè, en paraules del secretari general de Nacions Unides, només una pau acordada entre les parts podrà portar l’estabilitat al territori i acabar amb una crisi humanitària que ja fa dècades que dura".