L'Ajuntament de la Seu d'Urgell farà una consulta sobre la repavimentació del carrer Major
El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat aquest dilluns realitzar una consulta ciutadana sobre les obres de repavimentació del carrer Major, adreçada a veïns, comerciants i propietaris de la zona. La mesura s'ha acordat amb 11 vots favorables, de l'equip de govern (Junts i ERC) i la CUP, mentre que els 6 regidors de Compromís es van abstenir.
Pel govern municipal, el regidor de Participació Ciutadana, Joan Llobera va detallar que per a la consulta s'haurà de votar presencialment i que s'habilitarà l'urna a l'Espai Ermengol, ubicat al carrer Major mateix. Hi podran participar les persones que siguin titulars d’activitats al carrer Major i adjacents (el vot dels quals tindrà un pes del 50%), i també els veïns que hi estiguin empadronats o bé hi tinguin propietats, pels als quals el pes del seu vot serà del 40%.
Pel que fa a les dates, es plantejarà als afectats tres possibles moments d'inici de les obres: el dia després d’acabar la Festa Major 2021, el dia després de Sant Jordi 2022 o bé el dia després de la Festa Major 2022. La durada de les obres es preveu que sigui d'entre un mes i mig i dos mesos.
Compromís va valorar que una consulta és el mecanisme ideal perquè el ciutadà sigui partícip de les decisions, però creuen que 2s’han de fer bé, perquè si no s’aconsegueix l’efecte contrari", i afirmen que no van ser convidats a participar en la redacció de la consulta i que no han tingut el document fins quatre dies abans del ple. La regidora Carlota Valls també va qüestionar que aquesta votació sigui només presencial i creu que caldria estudiar si s'hi pot fer també vot telemàtic per afavorir la participació. D'altra banda, Valls va preguntar quin percentatge de vots hi haurà d’haver perquè el resultat sigui vinculant.
Quant al contingut, Compromís va recordar que les possibles dates "són molt limitades" pel fet que l’hivern està descartat per les temperatures, i l’estiu també pel turisme. Per això, consideren que seria més important consultar "el quan o el com" i, concretament, "si el paviment proposat és el millor". Valls va assegurat que des del seu grup han fet "consultes a experts" i que aquests pensen que no és el ferm adient, com també que "el carrer Major és el centre històric i cal tenir en compte també els factors estètics".
La portaveu de la CUP, Xènia Antona, es va mostrar d'acord amb la consulta i va expressar el desig que "se’n fessin més sobre d'altres temes més transcendentals pel dia a dia", com seria el tema del ‘Hub’ o d’altres projectes amb els que no es fa cap consulta. Antona, d'altra banda, va demanar que es defineixi què es farà amb el mercat ambulant durant les setmanes en què no es pugui instal·lar al carrer Major i si es reubicarà.
Sobre aquest darrer punt, la tinent d'alcalde de Desenvolupament Local, Mireia Font, va respondre que mentre es faci la repavimentació la voluntat és mantenir el mercat obert, i va recordar que l’any passat ja es va ubicar provisionalment les parades al passeig de Joan Brudieu. Pel que fa a les valoracions de Compromís, Font va recordar que la proposta de consulta ja ha passat per dues comissions, en les quals es va explicar. Quant a les dates proposades, va remarcar que "és obvi que es té en compte la climatologia", però que també hi ha d'altres condicionants, com ara "quines són les èpoques més importants pel comerç, no pels turistes".
Bons resultats al carrer de Fra Andreu Capella
En relació al paviment, l'equip de govern recorda que hi ha certs materials que no aguanten determinades temperatures. A més a més, asseguren que la prova feta al carrer de Fra Andreu Capella ha funcionat bé i que el ferm que s'hi ha instal·lat resisteix bé el pas dels tràilers de transport de fruita, que habitualment són els que més afecten el paviment. Per tot plegat, Font defensa que es té en compte en tot moment criteris tècnics. Sobre la petició de votació telemàtica, la tinent d'alcalde va respondre que no ho han estudiat, però que se'n pot parlar, com també es pot estudiar quin ha de ser el percentatge mínim de participació.