Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu d'Urgell presenta un pressupost 2023 que ascendeix a 38,6 milions d'euros incloent les inversions

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell presenta un pressupost 2023 que ascendeix a 38,6 milions d'euros incloent les inversions

Entre els projectes pressupostats destaquen la nova residència de gent gran, l'edifici docent d'INEFC Pirineus, més pisos socials i l’arranjament dels antics jutjats, que albergaran el Centre de Formació d’Adults
Presentació dels pressupostos 2023 de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell
19/12/2022 15:05

El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell aprovarà amb tota probabilitat avui dilluns al vespre els pressupostos 2023 del consistori, que ascendeixen a pràcticament 14 milions d'euros sense comptar les inversions (un increment del 2,96%), però que s'enfilen fins als gairebé 33,5 milions, si s'hi inclou les inversions (un 71% més que l'any passat), i que arriba a un global de 38,6 milions si s'hi afegeix també els organismes municipals vinculats al consistori.

L'equip de govern (Junts i ERC) ha presentat aquest matí, poques hores abans del ple ordinari del mes de desembre, la proposta de comptes que sotmetrà a aprovació. La xifra exacta del nou pressupost sense les inversions és de 13.989.614.44 €; i incloent les inversions; de 33.439.415,35 €, amb les inversions, i de 38.639.679,72 € en el global. En aquest darrer còmput s'hi afegeix els pressupostos de la societat HIULS (3.182.446,04€, un augment de +0,56%), Parc del Segre SA (1.966.856,17€, +13,7%) i Turisme Seu (69.900€, -7,64%). La presentació l'han dut a terme l'alcalde urgellenc, Francesc Viaplana; i el vicealcalde, Jordi Fàbrega, acompanyats dels regidors i regidores Marian Lamolla, Joan Gurrera, Carme Espuga i Carlos Guàrdia.

Des del govern municipal han definit aquests pressupostos com a "expansius" i n'han destacat les importants inversions que s'hi inclou, entre les quals les més quantioses seran la construcció a l'Horta del Valira de l'edifici docent d'INEFC Pirineus (10.280.000 €), l'edifici-residència amb pisos i serveis per a gent gran (7.000.000 €), la rehabilitació dels antics jutjats al Pati Palau (1.952.937 €) i l'adequació de l'edifici de Cal Pensament per poder oferir-hi deu nous pisos socials (1.121.767 €). Justament pel que fa a l'apartat de cohesió social, també s'ha esmentat l'obtenció de 6 pisos públics més, mitjançant un conveni amb l'entitat Hàbitat 3, i una partida per despeses d’habitatge social a HIULS per valor de 190.562 € (un increment de 69.500 €, un 57% respecte el 2021), a més de l'increment del 20% en la resta de partides socials (284.777€, un increment de 47.577).

Pel que fa a les despeses, des de l'Ajuntament subratllen que, com era de preveure, el principal sobrecost provindrà de la despesa energètica i dels interessos de deute, amb un increment de 568.921 €. També pujarà el capítol 1 (+265.218 € ). Al respecte, des de l'equip de govern han lamentat la "minsa aportació" que hi fa el govern de l'Estat "per fer front a aquesta situació", atès que l'executiu espanyol només els ha concedit 183.545 € per compensar l'augment de costos energètics. Tot i això, el consistori assenyala que poden afrontar la situació gràcies a l'increment dels ingressos propis (+604.596 €). Un fet en el qual hi han ajudat, entre d'altres, les mesures d'estalvi energètic (-187.551 €), la disminució d'amortitzacions i interessos (-172.300 €) i la reducció de despesa en activitats (-113.305 €).

En aquest mateix objectiu d'estalvi, es continuarà amb les millores en eficiència energètica i accessibilitat (1.900.361€, dels quals 1.321.709€ són per a subvencions). I en patrimoni, es continuarà amb l’excavació i museïtzació del jaciment arqueològic del pati de les Monges, amb 217.941€ (180.000€ d’ells amb subvencions per poder cobrir-lo).

També s'ha volgut posar en valor l'esforç negociador que s'ha dut a terme amb les administracions superiors, atès que s'ha aconseguint un 70% dels recursos per a inversions gràcies a subvencions d’altres administracions (un total de 14.696.708€).

Sobre els eixos principals que se segueix, a la presentació s'ha assenyalat, per aquest ordre, aquestes prioritats: "les grans inversions de present i futur de la Seu i l’Alt Urgell; continuar amb l’aposta per l’educació; promoció econòmica del municipi; subvencions a autònoms, promoció del municipi i rehabilitació de façanes; Ciutat d’Esdeveniments; Ciutat d’Esports del Pirineu; esdeveniments i subvencions a clubs; 0’7% del pressupost a projectes solidaris i de cooperació; i disminució de la despesa d'activitats".

A banda de les inversions ja esmentades, en l'àmbit educatiu hi haurà un nou increment de la despesa per la Unitat d’Escolarització Compartida i el Pla de Transició al Treball (+21) amb la modalitat de forestal. A més, es manté l’aposta pels Educadors de Carrer pel jovent.

En promoció econòmica, continuen les subvencions a autònoms, promoció del municipi i rehabilitació de façanes, i el suport a les activitats "que converteixen la Seu d’Urgell en una Ciutat d’Esdeveniments": Fira de Sant Ermengol, Festival del Joc, Món Màgic de les Muntanyes, Llegendària, Trobada Empresarial al Pirineu, Mobile Week, Final WROlimpiad, Mercat de Nadal i activitats del Carrer dels Canonges. En la mateixa línia de promoció, en l'apartat d'esports, es donarà suport un any més a la Copa del Món ICF de Canoa Eslàlom, a més d'altres esdeveniments esportius rellevants.   

Per últim, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell reafirma el seu compromís en els projectes solidaris i, també en el pressupost del 2023, es destinarà el 0’7% del pressupost a projectes solidaris i de cooperació per a països de baixa renda, mantenint les partides de 4.000€ per campanyes d’emergència i de 3.000€ per a projectes solidaris locals.

En l'explicació de totes aquestes dades, Jordi Fàbrega ha assegurat que "totes aquestes inversions, que consoliden els grans objectius de legislatura, s’assoleixen gestionant amb cura i molta responsabilitat les finances municipals". De fet, l’estalvi en amortitzacions i interessos aconseguit, amb l’amortització de 1.700.000€ aquest 2022, "ha estat fonamental per tenir un pressupost pel 2023 que ens permet continuar treballant en aquests objectius i, alhora, fer costat als més vulnerables i als emprenedors”. Això és possible, hi afegeix, "gràcies a la important aportació econòmica d’altres administracions, i per l’excel·lent gestió i una feina constant de tot l’equip de govern, i en algun cas també de l’oposició, a totes les administracions on hi som presents”. Fàbrega conclou que "el fet que 71 de cada 100€ invertits no siguin recursos propis de l’ajuntament, per tant no surtin dels impostos dels ciutadans, és la mostra més evident d’aquest fet”.

HIULS, Parc del Segre i Turisme Seu

Fàbrega destaca també que en el cas de les societats municipals, HIULS continua amb l’aposta important per l’habitatge social amb la construcció de 10 habitatges a l’edifici de Cal Pensament amb una inversió de 1,121,767,01€; la gestió dels 6 habitatges de Hàbitat 3 i una partida per despeses d’habitatge social a HIULS de 190.562,19€ (un increment de 69.562,19€, un 57% respecte el 2022). “L’any passat HIULS va tenir un increment del 59% del seu pressupost per a poder fer front a les polítiques d’habitatge que necessita la Seu i Castellciutat, amb els recursos econòmics i humans per a fer-ho possible, i pel 2023 continuem amb aquesta línia, la que entenem que ha de fer la Societat Municipal d’Habitatge i Urbanisme en aquests moments tan delicats que passem com a societat”, explica Fàbrega.

Pel que fa al Parc del Segre, s'esmenta que "continua a l’elit mundial dels equipaments de piragüisme amb la celebració d’una nova Copa del Món al setembre (la vintena en tota la història).

Valoració de la preparació dels pressupostos

Respecte als treballs previs al pressupost, és a dir, a les comissions informatives, Jordi Fàbrega destaca el "bon to dels grups municipals de l’oposició", tot i que lamenta "la manca de propostes i de voluntat d’arribar a un acord per la seva part", en uns pressupostos que considera que "són els millors pressuposts possibles per fer front als reptes immensos que té la ciutat i que són ambiciosos en els projectes de futur en que tots estem d’acord, com l’equipament de la gent gran i INEFC Pirineus”. En aquest sentit, el vicealcalde ha dit que espera que els grups de l'oposició "reflexionin abans del Plenari i ens facin costat amb aquests pressupostos, sobretot aquells partits que diuen tenir vocació de govern”.

En tot cas, ha agraït "el to i la col·laboració del regidor no adscrit Àngel Rubio, que en diverses reunions ha aportat propostes, com són una màquina aspiradora per a la neteja viària, i que s’ha inclòs a la partida d’inversions per a realitzar-la amb el romanent del 2022".

Fàbrega agraeix alhora "la feina impecable de tots els tècnics municipals de l’Ajuntament i de les societats municipals, especialment de l’Àrea d’Intervenció, ja que la conjuntura econòmica amb la que s’han elaborat aquests pressupostos i els principals reptes als que cal fer front com a ciutat ha estat la més complicada de tota la legislatura amb diferència". I davant aquests reptes, la dedicació, agraeix també "l’esforç i la competència professional dels Serveis d’Intervenció han estat majúsculs" i especialment "la feina impecable feta per Montse Majoral i Núria Obiols, peces claus en l’elaboració d’aquests comptes”. En aquest reconeixement hi ha volgut incloure també "l’esforç de tots els tècnics municipals que hauran d’organitzar moltes de les activitats amb menys recursos, essent molt més creatius i optimitzant tots els recursos", perquè "sense aquest esforç, quadrar aquest pressupost hagués estat impossible”.

Per acabar, el regidor d'Hisenda ha volgut vol posar en valor el fet que "seran els quarts pressupostos de la legislatura, ja que tots els anys s’han pogut aprovar sense problemes, gràcies a l’estabilitat del pacte de govern entre Junts per la Seu i ERC". Un pacte, hi afegeix, "que ens ha donat una estabilitat que ha estat clau per fer front a una situació d’extrema gravetat com la pandèmia de la COVID-19, i al mateix temps, poder assolir molts dels reptes de la legislatura o deixar-los molt ben encarats, com és el nou Hospital Comarcal de l’Alt Urgell".

Mostrar formulari de contacte