Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu d'Urgell se suma a la crida a la precaució per Cap d'Any

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell se suma a la crida a la precaució per Cap d'Any

El consistori apel·la a la responsabilitat de tothom per limitar l'abast de la celebració a la gent més propera i evitar així un augment de contagis a la ciutat. De cara a aquest dijous s'aplicaran a tot Catalunya les mateixes mesures que la nit de Nadal

La Seu d'Urgell de nit (Foto: @jicervera / arxiu)
La Seu d'Urgell de nit (Foto: @jicervera / arxiu)
29/12/2020 20:55

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell s'ha sumat a la crida a la precaució de cara a la celebració de Cap d'Any, atès que les xifres d'expansió del coronavirus es mantenen elevades.

Cal recordar que, d'acord amb el pla anunciat pel Procicat (coordinat pels Departaments de Salut i d'Interior), aquest dijous es retardarà el toc de queda fins a l'inici de la matinada (01.00 h) i es permetrà desplaçaments justificats -també a d'altres comarques- per trobar-se amb familiars o contactes directes, tal com ja es va fer la nit de Nadal. Però que des del Govern mateix han instat la població de manera explícita a evitar la mobilitat no imprescindible i a extremar les mesures de prevenció de la COVID-19. A banda, evidentment, de seguir amb les mesures elementals de prevenció, com ara ús de la mascareta, distància entre persones, rentat freqüent de mans, ventilar espais tancats i evitar concentracions de gent.

En una entrevista al programa de RàdioSeu 'Fil Directe amb l'Ajuntament', el vicealcalde de la Seu, Francesc Viaplana, ha apel·lat directament a "la responsabilitat de tothom" i ha advertit que "per més mesures que hi hagin, si la gent no és responsable, no ho superarem". Viaplana entén que "està clar que tenim ganes de veure amics, família, d'estar amb molta gent, d'abraçar-nos", però subratlla que enguany "toca fer unes festes de Nadal i un Cap d'Any diferents".

Per això, el regidor urgellenc demana a tots els veïns i veïnes màxima precaució "perquè no ens n'haguem de lamentar", ja que augura que en cas contrari "ens pot arribar un gener en què en patirem les conseqüències, amb moltes més restriccions i una nova onada de contagis encara més dura". En aquest sentit, el consistori aconsella limitar les celebracions a la bombolla familiar o de convivència habitual i que la gent "gaudeixi, dins de les limitacions, del final d'un any del qual sembla que tothom té ganes que s'acabi ja".

Viaplana entén les queixes de la restauració i de la Cerdanya

En aquesta conversa, Francesc Viaplana també s'ha referit a d'altres qüestions relacionades a les limitacions per la prevenció del coronavirus, com ara les noves hores d'obertura de bars i restaurants. Viaplana assegura que li han "sorprès" els nous horaris establerts pel Govern perquè creu que "per exemple, en el cas de l'hora d'esmorzar, seria millor fer un horari més ampli perquè la gent hi pugui entrar de manera més esglaonada i hi hagi més espai lliure".

Així, el regidor d'Hisenda urgellenc conclou que "hi deu haver motius sanitaris" per a aquesta mesura, però que no els acaba d'entendre. El vicealcalde recorda que "són moments difícils per a la restauració, per a l'hostaleria i encara més per a l'oci nocturn, que des del març pràcticament no ha pogut facturar, malgrat que hi ha hagut ajudes". I remarca que per això des de l'Ajuntament s'ha consensuat línies d'ajut per a aquest i d'altres sectors, més enllà de les subvencions previstes per les administracions superiors.

Viaplana s'ha expressat en una línia semblant pel que fa al confinament perimetral de la Cerdanya i el Ripollès. Considera que "per les dades epidemiològiques, s'entén", però qüestiona que la decisió es prengués "a última hora, quan la restauració ja havia fet totes les compres i ja tenia les càmeres plenes", cosa que explica que l'efecte econòmic sigui "molt negatiu". Per això, el també diputat al Parlament afirma "entendre totes les queixes que hi ha hagut al respecte". Tot i això, reitera que "en el context actual és difícil prendre decisions, perquè no són mai al gust de tothom", i que "són moments complexos per a tothom qui està al capdavant dels governs, ja siguin locals o d'administracions superiors".

Lleu descens en els indicadors del virus a la Seu i a l'Alt Pirineu

Pel que fa a l'evolució diària del coronavirus, a l'Àrea Bàsica de Salut de la Seu d'Urgell aquest dimarts s'ha constatat un lleu descens dels indicadors, que tot i això es mantenen força elevats. El risc de rebrot està a 1.040 punts; i la velocitat de reproducció del virus, a 2,16.

Pel que fa a l'Alt Urgell, ambdues dades estan respectivament a 861 i a 2,18. Les dades més bones són que ha baixat el percentatge de positius en els nous tests (5,90%) i que el Sant Hospital segueix amb només 3 ingressats per COVID-19.

A la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, segueixen baixant el risc de rebrot (ara a 859) i la Rho7 (a 1,07). En aquest descens hi influeix la millora de la Cerdanya, que tot i presentar encara uns índexs molt elevats ara està, en aquests dos indicadors, a 2.387 i a 1,02. Aquesta darrera dada és la més positiva, perquè vol dir que l'expansió del virus ja està a tocar del límit recomanat. L'Hospital de Cerdanya concentra 14 dels 20 ingressats en hospitals pirinencs, on el percentatge de positius en els nous tests és del 8,59% (a la Cerdanya, quasi el doble).

Mostrar formulari de contacte