Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu d'Urgell valora positivament l'informe de la síndica municipal de greuges

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell valora positivament l'informe de la síndica municipal de greuges

Els grups municipals coincideixen a esmentar l'"empatia" mostrada per Anna Martí i el fet que les consultes i queixes presentades són un "termòmetre" de les preocupacions de la població i dels punts que cal millorar al municipi
Ple extraordinari per presentar l'informe de la síndica municipal de greuges de la Seu d'Urgell, Anna Martí
16/03/2021 18:15

Els grups municipals de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell han valorat positivament l'informe anual presentat per la Síndica de Greuges de la Seu d'Urgell. En el marc de la presentació en ple extraordinari, aquest dilluns a la tarda, els representants de la corporació municipal han coincidit a destacar l'"empatia" mostrada per Anna Martí de cara a ajudar a resoldre conflictes i el fet que les consultes i queixes que hi presenten poden servir per copsar algunes de les principals preocupacions actuals de la població.

En nom de l'equip de govern (Junts per la Seu i ERC), l'alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, s'ha felicitat del fet que la capital de l'Alt Urgell disposi d'aquesta figura, tot recordant que "no totes les ciutats la tenen" i que, de fet, a tot Catalunya n'hi ha 47 i que, pel que fa a l'àmbit de Lleida, l'Alt Pirineu i Aran, només en tenen Lleida i la Seu. Per això, ha agraït la feina tant d’Anna Martí com dels seus predecessors, Joan Massa i Àngel Rubio. A més a més, el consistori recorda que la feina de l'actual síndica està reconeguda pel fet que forma part del Fòrum de Síndics de Catalunya, i que fa aquesta tasca "amb bon tarannà", encara més "en un any molt difícil per a tothom", cosa que "fa difícil fer comparacions amb anys anteriors, per la crisi sanitària, econòmica, social i psicològica".

Sobre el context actual, el batlle urgellenc remarca que "tots ens hem hagut de posar les piles" i que la síndica també ho ha fet amb les visites telemàtiques. Sobre les dades de l'informe, l'equip de govern destaca que les queixes han baixat un 34%, "malgrat la crisi", i les consultes han augmentat un 150%. Això vol dir, conclouen, que "hi ha ajudat l’empatia que genera la síndica que cara a trobar solucions", tal com ho demostra que paral·lelament les queixes al Síndic de Greuges de Catalunya des de la Seu també han baixat, "fruit d’aquesta bona feina". Per Fàbrega, "això demostra que es pot actuar abans de recórrer a la queixa" mitjançant una "comunicació fluida".

De la seva part, el portaveu de Compromís X La Seu, Òscar Ordeig, també va agrair la feina tant de Martí com dels anteriors síndics i va subratllar que l'informe que presenten cada any "serveix de termòmetre de la ciutat i de la qualitat dels serveis públics". Ordeig creu que "som davant la pitjor de les crisis sanitàries dels darrers cent anys, i la pitjor crisi general dels darrers quaranta anys", i hi afegeix que "això, més enllà d’ajudar a la cohesió, ha fet el contrari", amb "un augment de les desigualtats i de les dificultats" i amb "problemes greus de salut, però també problemes per a aquells que se n’han sortit i necessiten accés a serveis sanitaris o que han perdut la feina". En aquest sentit, des de Compromís creuen que "l’esperança està bé, però el que ha de generar esperança és el sector públic, perquè és l’únic que li queda a qui ho ha perdut tot, independentment de la seva condició o origen, també a la Seu i al Pirineu, i també pel que fa a les desigualtats entre homes i dones o a la pobresa infantil". 

Òscar Ordeig creu que cal també atendre "les diferències de la crisi en una ciutat petita com la Seu respecte d’una gran ciutat" i "garantir la subsistència perquè ningú no es quedi enrere", cosa que passa per "aplicar el servei amb transparència, i també reclamar a la Generalitat, l’Estat i la UE que apropin serveis i recursos". Entre els punts a millorar, el grup municipal creu que hi ha "blindar la sanitat, fer-la accessible i propera i evitar desplaçaments" i també "reformar l’estació d’autobusos i els trajectes i freqüències", perquè entenen que "els horaris actuals no són suficients, sobretot per anar a Barcelona o Lleida". D'altra banda, demanen "una política decidida de foment de l’habitatge públic de lloguer" i abordar "l'agreujament de les agressions masclistes i dels problemes de convivència" arran del confinament. A més a més, Ordeig reclama fer front al "problema de les pintades" per "fer que l’espai públic estigui en bon estat" i també "que sigui accessible", a més d'evitar la duplicitat de serveis a l'administració. Per tot plegat, anima a afrontar amb "mirada llarga" els reptes de futur de la ciutat.

La portaveu de la CUP, Xènia Antona, va fer un agraïment per la resposta de la Síndica a les demandes fetes per la CUP. Antona creu que "amb la pandèmia s’ha perdut el contacte presencial, i això dificulta la recepció de queixes, però amb les noves tecnologies s’ha pogut compensar, també per part de la sindicatura". Antona ha coincidit amb els altres grups a dir que "les queixes i demandes dels ciutadans solen ser el termòmetre de les preocupacions de la població i cap a on hem de centrar els esforços", i esmenta especialment els serveis socials.

La regidora hi va afegir que "de vegades el ciutadà arriba a la síndica perquè abans no s’ha adreçat a serveis socials". Per això, Antona reivindica que "cal trobar la manera que això no passi i facilitar l’accés a aquests serveis", perquè entén que "si arriben aquestes queixes, vol dir que algunes coses no es fan bé als serveis socials, i cal visibilitzar tot el que ofereixen". La CUP valora bé tota la informació que apareix a la memòria.

Consultes o queixes de la resta de la comarca

D'altra banda, des de l'equip de govern municipal es va destacar d'altres aspectes de l'informe, com ara que també han rebut queixes o consultes rebudes de la resta de la comarca, les quals s’han derivat al Consell Comarcal o als ajuntaments corresponents. Per això, animen els altres municipis a canalitzar aquestes demandes.

Finalment, Jordi Fàbrega ha esmentat la importància de captar els neguits d’infants i joves en l’actual crisi sanitària i el valor que suposa haver aprovat per unanimitat el pressupost d'enguany, com "una mostra que cal tirar endavant plegats". Sobre la disponibilitat econòmica, Fàbrega hi ha afegit que "ara cal esperar que es tingui accés als fons europeus, i que aquests diners no es quedin a les grans empreses de l’IBEX i de la llotja del Bernabéu o a les grans metròpolis", com també que s'avanci per "simplificar els tràmits i potenciar l’administració electrònica, amb mitjans com els codis QR". Anna Martí va finalitzar el ple agraint a tots els grups polítics les seves reflexions. Per Martí, "els temps canvien, la ciutat també, i hi ha nous reptes", i conclou que "és important rebre aquests suggeriments" per "seguir endavant i, pel bé de tots, construir una ciutat millor".

Mostrar formulari de contacte