L'Ajuntament de la Seu estudiarà la viabilitat de substituir els bufadors en la neteja urbana
Aprovada per unanimitat, amb transaccions, la moció presentada per Compromís, que proposa adquirir aspiradors. L'equip de govern expressa dubtes sobre el cost econòmic d'aquest sistema alternatiu
El ple de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha aprovat per unanimitat estudiar la viabilitat tècnica i econòmica de substituir la neteja mitjançant bufadors i fer-ho amb altres mitjans, com podrien ser aspiradors. La moció presentada per Compromís es va consensuar mitjançant les transaccions proposades per l'equip de Govern (Junts i ERC) i també s'hi va sumar la CUP.
Pel grup de Compromís, Àngel Rúbio va assegurar que els bufadors "són font d’emissions de partícules". Rúbio va recordar que aquests mitjans van ser introduïts als EUA, per la seva eficàcia, a la dècada de 1970, però que quan als anys 90 es va començar a mesurar les taxes d'emissió moltes ciutats van començar a limitar-los o fins i tot prohibir-los. El regidor urgellenc, que com a Síndic de Greuges municipal ja havia mostrat el seu rebuig a aquest sistema, considera que els bufadors escampen restes de fulles, fongs o excrements que "es distribueixen per l’aire" i poden ser aspirats per les persones i provocar afectacions a la salut o bé "infeccions per la pols provinent dels coloms".
Des de Compromís creuen que la solució passa per la tradicional escombra i els aspiradors. A més a més, asseguren que actualment es necessita un treballador per bufar i 2 o 3 més per recollir les restes, i que els empleats no van degudament protegits i "respiren en primera línia un núvol tòxic", com també ho poden fer "els infants a l’hora que van a escola". Àngel Rúbio conclou que "en plena preocupació pel clima, cal solucionar aquest problema" i que bufar la brutícia no és el que fan normalment la majoria de persones a les seves llars.
Per l'equip de govern, el regidor d'Urbanisme, Joan Gurrera, va mostrar dubtes sobre la viabilitat de comprar aspiradors i va proposar a Compromís que ho estudiïn els tècnics municipals responsables de la neteja i facin ells la proposta als regidors. Gurrera va explicar que ara fa poques setmanes van assistir al saló Municipàlia, a Lleida, i es van interessar pels nous aspiradors elèctrics recarregables que hi ha actualment per a la neteja de carrers. Gurrera va indicar que aquests aparells "han millorat molt i ara amb un sol operari n’hi ha prou", però va matisar que "cal tenir en compte la superfície de vorera que hi ha a la Seu" i que "hi ha llocs on no hi poden accedir, per exemple a sota els cotxes o sota els bancs", mentre que "amb els bufadors poden arribar a tot arreu" i "el rendiment no és el mateix". Gurrera també es mostra escèptic pel cost dels aspiradors, perquè cadascun costa uns 16.000 euros (els bufadors valen uns 2.000 euros) i, per fer la mateixa freqüència, "s’hauria d’ampliar molt la plantilla" i caldrien 3 o 4 operaris més, cosa que representa un cost addicional d'uns 90.000 euros l’any.
D'altra banda, Joan Gurrera va subratllar que, en contra del que es podria entendre a la moció presentada, "els bufadors no són una eina d’ús generalitzat", perquè "des del 2008 està establert que només es pot fer servir en situacions especials", com són l'acumulació de fulles a la tardor i l'hivern, l'acumulació de residus al mercat setmanal o bé la neteja de les canaleres del passeig Joan Brudieu. Per això, el regidor remarca que "no és cert que es facin servir contínuament", i hi afegeix que "el nivell de soroll ha baixat molt amb les màquines elèctriques" perquè ara es pot graduar la força, i el nivell de pols aixecat no és tan elevat". Finalment, Gurrera va recordar que "el nivell de contaminació a la Seu avui és molt baix: al 2017, només un dia es va superar els 50 mg/m3, no es va superar cap dia el màxim de 80, i la mitjana anual va ser de 18 (el límit és de 40)", i que "la pol·lució ve bàsicament pels vehicles de combustió". Per això, conclou que "no és cert dir que els bufadors són la principal causa", cosa que sostenia Compromís. En tot cas, l'equip de govern
De la seva part, el regidor de la CUP Bernat Lavaquiol hi va afegir que, sigui quina sigui la decisió, cal fer prèviament un estudi de viabilitat tècnica i econòmica i van expressar la seva confiança en allò que determini els tècnics municipals.
Al final del debat, Compromís va reconèixer que els aspiradors poden ser més costosos, però creu que es milloraria en qualitat de l'aire. En tot cas, va valorar positivament el fet que s'estudiï la possibilitat d'aquesta opció.