Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu inicia la campanya per poder identificar defecacions de gossos a la via pública mitjançant l'ADN

L'Ajuntament de la Seu inicia la campanya per poder identificar defecacions de gossos a la via pública mitjançant l'ADN

De l'1 de juliol al 31 de desembre, els propietaris poden facilitar la mostra voluntàriament i de franc. A partir de l'abril vinent s'obligarà els qui no hagin fet el tràmit a dur-lo a terme

Campanya contra la presència d'excrements de gos a la via pública
Campanya contra la presència d'excrements de gos a la via pública
13/06/2018 12:45

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell iniciarà l'1 de juliol vinent una campanya per donar a conèixer la nova ordenança de tinença d'animals, de la qual se n'ha fet l'aprovació inicial al ple ordinari celebrat aquest dilluns. La mesura ha tirat endavant amb 16 vots favorables, de l'equip de goverm (PDeCAT), Compromís i ERC, i una abstenció, de la CUP.

La nova normativa presenta com a novetat destacada el nou sistema d'anàlisi de l'ADN de les defecacions de gossos, que ha de permetre identificar, si s'escau, els propietaris que no recullen de la via pública els excrements de les seves mascotes. Les properes setmanes s'enviarà una carta als amos de gossos censats per informar-los de la nova ordenança. També es trametrà a totes les llars un tríptic informatiu i s'emetrà falques divulgatives a RàdioSeu i a Pirineus TV.

En una primera fase, de l'1 de juliol al 31 de desembre de 2018, els propietaris tindran la possibilitat de facilitar l'ADN dels animals voluntàriament i de manera gratuïta, amb el cost assumit per l'Ajuntament. A la segona fase, de l'1 de gener al 31 de març de 2019, encara es podrà fer el tràmit però en aquest cas el cost ja serà a càrrec dels amos. Finalment, a partir de l'1 d'abril del 2019 l'ajuntament podrà denunciar els qui no hagin facilitat la identificació genètica i obligar-los a dur-la a terme. Alhora, a partir d'aquell moment ja entrarà en vigor la possibilitat que s'identifiqui amb el codi genètic l'origen de les defecacions de gos trobades al carrer i es multi automàticament els respectius propietaris per no haver-les recollit.

Precisament l'aprovació d'aquesta setmana ha consistit a incorporar a l'ordenança un punt en què s'especifica que "no facilitar a l'Ajuntament el codi genètic en la forma, termini i contingut indicats" podrà ser motiu de sanció, segons ha detallat el tinent d'alcalde de Via Pública, Jesús Fierro.

Els grups de Compromís i ERC van mostrar el ple suport a la mesura. De la seva part, el portaveu de la CUP, Pau Lozano, va justificar l'abstenció perquè, tot i estar a favor d'aquests controls, considera excessiva la quantia de les sancions previstes. Sobre aquesta qüestió, Jesús Fierro va puntualitzar que posteriorment a l'aprovació de l'ordenança s'ha modificat, a la baixa, l'import d'aquestes multes.

Queixa veïnal

Des de fa anys, la presència de caques de gos a la via pública apareix com la principal o una de les principals queixes dels veïns de la Seu en els informes del Síndic Municipal de Greuges. A banda del dany estètic, aquest fet suposa també un risc per a la higiene, especialment quan els excrements són abandonats en parcs públics, pistes esportives o en d'altres espais freqüentats per infants. Amb la identificació directa mitjançant l'ADN, l'Ajuntament espera poder eradicar una pràctica minoritària però que perjudica la imatge i la convivència a la ciutat.

Precisament dins de l'objectiu de reduir aquestes molèsties, enguany el consistori urgellenc ha estrenat un parc tancat per a gossos, on els cans poden passejar lliurement sense posar en perill els vianants. L'espai, que dóna resposta a la petició feta per un grup de propietaris, està ubicat a l'entrada del Parc dels Enamorats, a tocar del riu Valira.

Mostrar formulari de contacte