Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Ajuntament de la Seu presenta un pressupost d'11,6 milions d'€ per al 2012

L'Ajuntament de la Seu presenta un pressupost d'11,6 milions d'€ per al 2012

Els comptes estan marcats per la reducció en l'apartat de despesa, que té una previsió total de 10,4 milions El document, juntament amb el pla financer 2012-15, es debatrà en ple extraordinari avui dilluns a partir de les 8 del vespre
Jesús Fierro i Albert Batalla
20/02/2012 16:23

La Sala d'Actes de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell acull avui dilluns, a les 8 del vespre, el ple d'aprovació dels pressupostos municipals per aquest any 2012. A més a més, s'hi debatrà el pla econòmic-financer per al període 2012-2015.

Els comptes ordinaris ascendeixen a 11.600.000 euros, un 17,8% menys que els comptes anteriors, que estaven prorrogats del 2010. En el capítol de despeses, es preveu una xifra de 10.140.000 €, una reducció del 21,7% respecte dels anteriors pressupostos. En aquest sentit, es redueix el capítol de despesa de personal (460.000 €) i de despesa corrent i de serveis (346.000).

L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, i el primer tinent d'alcalde d'hisenda, Jesús Fierro, han reconegut que el consistori ha d'afrontar "la notable davallada d'ingressos, fruit de la crisi econòmica", i que "cal entendre que ens trobem en un canvi de model important i això obliga a treballar junts i amb molta profunditat en l'equilibri econòmic de la primera institució pública de la ciutat".

En aquest sentit, Fierro ha agraït la feina feta pels tècnics municipals i, especialment, la participació de tots els grups municipals, amb els quals s'ha consultat tots els punts del pressupost. 

L'equip de govern defineix els pressupostos com a “realistes, responsables, equilibrats i valents”, i asseguren que el desig seria augmentar les partides però que el context actual obliga a reduir-les. Tot i això, han assegurat que hi ha la voluntat de mantenir tots els serveis municipals.

Primar els veïns empadronats

Batalla i Fierro han explicat que per aquesta realitat s'ha elaborat un pla econòmic i financer per aquests popers quatre anys amb un objectiu clar: “Dotar-nos d'un full de ruta econòmic per continuar prestant un bon servei al ciutadà sense generar dèficit, és a dir, sense gastar més del que ingressem i del que podem gastar”.

Pel que fa als ingressos corrents, Fierro ha remarcat que la proposta que es contempla al Pla és la de variar els impostos municipals en funció de l'IPC, “com hem vingut fent en els últims anys”. Pel que fa a l'IBI, es preveu per al 2014 un descens del 10%, per compensar l'augment del 10% que el Govern central ha decretat per als dos propers anys. 

En el capítol d'ingressos corrents es preveu un augment per sobre de l'IPC de determinades taxes i preus públics, per tal de garantir la continuïtat de serveis com la llar d'infants o les escoles municipals. En aquest sentit hi ha dues noves variables importants: no es proposa un augment lineal, sinó per trams, en funció de la situació econòmica de cada família. L'altre punt important és el descompte per a famílies empadronades a la Seu, en resposta al greuge que suposa el fet que en alguns serveis per a infants el 25% de famílies usuàries estan empadronats en d'altres municipis. Els preus fixats per als cursos actuals, es mantindran igual fins al final d'aquest curs.

Activitats com la Festa Major, veuran retallat el seu pressupost. En aquest apartat també caldrà fer front als dos darrers pagaments de la sentència del Cas Gallinaire, que suposen més de 600.000€ en els dos propers anys.

Pel que fa a les inversions, el criteri serà buscar diners altres administracions per destinar-los a inversió i amb els recursos propis evidentment prioritzar el manteniment urbà.

Quant a l'evolució del deute, l'equip de govern ha recordat que el tancament de l'exercici 2010 s'havia rebaixat l'endeutament municipal fins al 110,49% i que la voluntat estratègica de l'Ajuntament és situar-lo al 2015 al voltant del 75%, amortitzant 1.2M€ anuals i rebaixant l'endeutament municipal fins als 8 milions d'euros.

Pressupost consolidat de 16 milions

El pressupost consolidat se situa en els 16 milions d'euros. Aquesta xifra inclou els ens municipals com el Parc del Segre, Hiuls o l'emissora municipal (en aquest últim hi ha també el pressupost de la Festa Major).  

En l'àmbit social es manté un any més la partida vinculada a la borsa anticrisi, amb la voluntat de retocar les bases per tal d'adaptar-se a les necessitats d'aquest 2012. Pel que fa a inversions destaquen la finalització de les obres de la plaça del Camp del Codina, una reforma important a la piscina municipal per tal d'evitar-ne el seu deteriorament, l'ampliació d'una zona d'aparcament a Castellciutat, algunes actuacions a barris i també actuacions del pla de mobilitat.

Mostrar formulari de contacte