L'alcalde de la Seu d'Urgell rep l'ajornament de la consulta dels Jocs com una situació no volguda però "lògica"
Francesc Viaplana se suma a les crítiques cap a l'Aragó, a qui acusa de fer "boicot" a la candidatura. Stop JJOO creu que la Generalitat "fa el ridícul" i li exigeix novament que es retiri del projecte. La Cerdanya rep l'anunci amb "sorpresa" i lamenten la manca de resposta del Govern al poder de "pressió" de Javier Lambán
L’alcalde de la Seu d’Urgell, Francesc Viaplana, considera que l’ajornament de la consulta sobre els Jocs d’Hivern "és una situació no volguda però necessària". Després que aquest divendres la Generalitat ha anunciat la suspensió temporal de la votació que estava prevista pel 24 de juliol, Viaplana ha dit que per un costat li sembla "lògic" perquè "quan la gent vagi a votar ha de tenir tota la informació", però per l'altre demana que no s'ajorni massa perquè "la gent té ganes que es faci ja la consulta i que pugui decidir si tira endavant o no aquest projecte".
Tanmateix, Francesc Viaplana s’ha sumat a les crítiques cap al govern aragonès pel seu bloqueig polític a l’acord tècnic de la candidatura. El batlle urgellenc ha acusat directament el govern de Javier Lambán i de fer un "boicot" i d'haver impedit "que s'arribés a una entesa" en un marc en què, recorda, "aquesta candidatura havia sorgit de Catalunya i per tant ha de ser liderada i protagonitzada des de Catalunya".
En canvi, la plataforma Stop JJOO ha centrat la crítica en la Generalitat, a qui acusa de "fer el ridícul". El portaveu del col·lectiu, Bernat Lavaquiol, ha manifestat que "si el Govern vol continuar fent el ridícul, són ells els que ho han de decidir", però exigeix a l'executiu d'ERC i JxCat "que deixin de jugar amb la gent del Pirineu". El també regidor de la CUP a l'Ajuntament de la Seu creu que "la candidatura neix morta" perquè "el Comitè Olímpic Internacional valora dues coses: que hi hagi un acord polític i que la societat no hi mostri rebuig".
Lavaquiol considera que ara mateix no es dóna cap d'aquestes dues condicions i ha al·ludit novament a la manifestació multitudinària que van organitzar ara fa dues setmanes a Puigcerdà, amb participants vinguts d'arreu de Catalunya. En aquest sentit, conclou que "el COI mai no triarà la candidatura Barcelona-Pirineus" i hi afegeix que "al 2030 anirem molt mancats de neu" i que "no es donen les condicions tècniques".
De reclamar el referèndum a exigir la retirada anticipada
Es dóna la circumstància que el Govern va impulsar el referèndum precisament en resposta a l'exigència de col·lectius com Stop JJOO i de partits com la CUP i els Comuns. Aquesta reclamació va derivar en l'aprovació d'una moció al Parlament, a la qual s'hi van sumar els mateixos grups de govern (ERC i JxCat).
Tot i això, des que l'executiu va confirmar que es faria aquesta consulta, a la plataforma anti-Jocs tampoc no li ha semblat bé: n'ha qüestionat la data i el format i fins i tot ha passat a exigir que es retiri el projecte immediatament, sense esperar als resultats de la votació i a que la població de l'Alt Pirineu i Aran es pronunciï, malgrat que asseguren que es veuen capaços de guanyar la consulta.
Isidre Chia i Albert Piñeira lamenten la sensació d'"inestabilitat" de la candidatura
Des de la Cerdanya, el president del Consell Comarcal, Isidre Chia, ha criticat l'ajornament de la consulta i l'ha rebut amb "sorpresa". Chia ha lamentat que no se'ls hagi tingut en compte a l'hora de prendre aquesta decisió, que han conegut posteriorment en una reunió telemàtica de la Taula de Representació Territorial. El dirigent comarcal entén com a "justos" els motius que han portat el Govern a prendre aquesta determinació, però critica que tot plegat contribueix a donar una sensació "d'inestabilitat" i perjudica els qui des del Pirineu mateix defensen o han defensat els Jocs d'Hivern.
L'alcalde de Bolvir, consultat per l'ACN, ha recordat que alguns dels principals representants polítics del Pirineu, com ell mateix, ja no veien necessària la consulta perquè entenien que ja hi havia prou consens entre les institucions locals. Però, davant la situació actual, creu que si el Govern va decidir fer la votació el 24 de juliol ara hauria de mantenir la data, perquè està convençut que hauria servit per "demostrar que el Pirineu hi està d'acord". En canvi, Chia creu que amb aquest ajornament la Generalitat dóna encara més "força" a la capacitat de "pressió" que ha demostrat Javier Lambán, i també a la plataforma contrària als Jocs, alhora que debilita la posició del Pirineu català.
De la seva banda, l'alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha coincidit amb Isidre Chia a expressar la "sorpresa" per l'ajornament. Piñeira creu que cal "evitar al màxim els girs de guió", perquè constata que aquests poden "restar solidesa o credibilitat" al projecte. A més a més, creu que la Generalitat ha de fer més "pedagogia" i oferir més "concreció" sobre tot allò que implica la candidatura.
Al respecte, el batlle puigcerdanès ha defensat que el Govern ha d'aclarir com els Jocs poden servir, per exemple, per modernitzar la línia fèrria R3, i també si les "petites viles olímpiques" que es projecten a la capital cerdana i a Vielha servirien per augmentar l'oferta de pisos públics assequibles, tenint en compte que l'accés a l'habitatge és actualment una de les principals preocupacions de la població de la comarca. A més a més, Piñeira ha recordat que a les estacions de La Molina i Masella s'han generat "expectatives" després de conèixer l'acord tècnic, amb la repercussió que això pot tenir per a tota la Cerdanya, i creu que "tornar a configurar això ara és molt difícil". Per això, se suma a la reclamació de "lleialtat institucional" i creu que l'Aragó hauria d'acceptar l'acord que ja es va negociar a les reunions tècniques prèvies, en lloc de blocar-lo.
En aquest sentit, el també vicepresident de la Diputació de Girona ha defensat que la Cerdanya i el Pirineu han de ser un "actor rellevant" en la presa de decisions i que "la ciutadania el què prioritza saber abans de votar és, més enllà d'on es farà cada prova, quines infraestructures es duran a terme, amb quin pressupost i qui l'assumeix" i, per tant, quin és el "llegat" que quedarà de l'esdeveniment.
Empresariat Cerdanya creu que l'ajornament pot servir per reforçar el projecte
De la seva part, des la plataforma d'associacions empresarials que defensa la presentació de la candidatura han valorat que l'ajornament de la consulta "entra dins del que és raonable" i asseguren que aquesta decisió no els preocupa. El president de l'Associació Empresariat Cerdanya, Francesc Armengol, sosté que de la roda de premsa que va fer dimecres el president del COE, Alejandro Blanco, se'n pot concloure que "no es tanca l'opció d'un projecte olímpic on Catalunya tingui més protagonisme" i en què la participació de l'Aragó sigui només "puntual".
El representant de les PIME cerdanes considera que "Catalunya està preparada per tirar endavant els Jocs", però que la prioritat ha de ser que la candidatura sigui "absolutament guanyadora". Finalment, Armengol fa una lectura en positiu de l'ajornament de la consulta, perquè creu que pot servir per "assentar les bases" i poder anar a votar "molt més convençuts" i "amb la proposta tècnica tancada".