Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'alcalde de Sort reclama el retorn de documents municipals de l'Arxiu de Salamanca

L'alcalde de Sort reclama el retorn de documents municipals de l'Arxiu de Salamanca

20/04/2009 09:56

El diputat de CiU i alcalde de Sort, Agustí López, ha presentat al Parlament de Catalunya una Proposta de Resolució, per tal d'instar el Govern a iniciar les gestions oportunes amb les institucions per tal d’assolir la devolució dels documents de municipis catalans incautats després de la Guerra Civil i dipositar-los als arxius municipals i comarcals pertinents. López fa una crida a tots els consistoris amb documentació a l'Arxiu de Salamanca o a la Delegació del Govern de Barcelona "perquè uneixin esforços i plantegin conjuntament el seu retorn". López afirma que 'els Ajuntaments també som de Déu i si s'ha tornat la documentació del Govern i dels privats, també s'ha de tornar la municipal'.

L'alcalde de Sort ha explicat a l'ACN que a l’Arxiu General de la Guerra Civil de Salamanca hi ha diverses caixes de documents corresponents als arxius municipals de Valls, Igualada, Moià, Reus, Barcelona, Sant Joan les Fonts, Vic, Tarragona, Gandesa o Sort, que han estat consultats per historiadors catalans interessats en les vivències locals de la repressió de la postguerra, "els quals han constatat el desordre i l'abandonament de les caixes i els lligalls municipals".

López insta al Govern de la Generalitat a 'elaborar l’inventari de les caixes dipositades a l’Arxiu General de la Guerra Civil de Salamanca corresponents a les actes de plens i altra documentació generada pels comitès revolucionaris i pels Ajuntaments catalans durant el període que va de juliol de 1936 fins l’entrada de les tropes franquistes a cada població concreta'. De Sort hi ha 246 fulls que en data de 17 de juliol de 1936 van ser retirats de l'Ajuntament. A l'Arxiu de Sort es conserva el testimoni dels documents incautats: 2 llibres d'actes en els quals es van arrancar diverses fulles, ja que a l'un hi falten les pàgines del principi i a l'altre les del final.

El diputat nacionalista diu que paral·lelament als magatzems de la Delegació del Govern a Barcelona s'ha trobat, per casualitat, documentació de diferents Ajuntaments republicans catalans, com el de Sant Sadurní d'Anoia.

López explica que la Comissió de la Dignitat està organitzant una reunió amb tots els alcaldes dels Ajuntaments amb documentació a l'Arxiu de Salamanca i amb documentació a la Delegació del Govern a Barcelona per demanar equitat per part del Ministeri de Cultura, tenint en compte les altres devolucions. López diu que en total són una quarantena d'Ajuntaments catalans amb documentació localitzada en algun d'aquestos dos magatzems. Entre els Ajuntaments que hi tenen més documentació hi ha el de Vic i el de Sort, segons López.