Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'alcalde de Vielha es reuneix amb Jaume Collboni per parlar de l'impacte dels pisos turístics

L'alcalde de Vielha es reuneix amb Jaume Collboni per parlar de l'impacte dels pisos turístics

Juan Antonio Serrano coincideix amb el batlle barceloní en l'objectiu de reduir aquesta mena d'allotjament i recuperar els immobles per a habitatge convencional. Els dos polítics creuen que és una problemàtica "transversal"

Jaume Collboni i Juan Antonio Serrano, a l'Ajuntament de Barcelona (Foto: Aj. Barcelona)
Jaume Collboni i Juan Antonio Serrano, a l'Ajuntament de Barcelona (Foto: Aj. Barcelona)
04/07/2024 14:15

L’alcalde de Vielha e Mijaran, Juan Antonio Serrano, ha mantingut aquest dijous una reunió institucional amb el seu homòleg de Barcelona, Jaume Collboni. El tema principal que han tractat els dos batlles ha estat la coincidència en la seva aposta per "recuperar els pisos turístics" perquè tornin a ser utilitzats com a habitatge convencional.

Es dóna la circumstància que, tot i tenir unes dimensions molt diferents, tant Vielha com Barcelona han decidit aplicar el decret que ha impulsat la Generalitat perquè el novembre del 2028 no quedi cap pis turístic en funcionament a ambdues ciutats. Sobre aquesta qüestió, Collboni justifica aquest gir de 180 graus en la concessió d'aquestes llicències perquè creu que ara "l’oferta turística ha d’estar supeditada al dret a l’habitatge, i no a l'inrevés". Pel que fa a d'altres vies per intentar revertir l'augment desorbitat del preu dels lloguers que hi ha hagut a la capital catalana, l'alcalde barceloní ha dit que des de l’Ajuntament s’estan impulsant 5.000 habitatges públics i que s'han afegit a la declaració de la ciutat com a zona "tensada", d'acord amb la regulació impulsada per la Generalitat, malgrat que en el que va d'any la seva aplicació no ha provocat un descens sinó tot el contrari, perquè els preus dels lloguers han marcat nous màxims històrics.

De la seva banda, Juan Antonio Serrano ha dit que la problemàtica de l’accés a l’habitatge "és transversal, des de grans ciutats com Barcelona a localitats del Pirineu com Vielha e Mijaran”. L’alcalde aranès ha lamentat que arran d’aquesta situació famílies arrelades veuen com no els renoven el contracte de lloguer, es produeixen problemes de convivència i trobar professionals educatius i sanitaris és difícil.

En aquest context, el també vicepresident de la Diputació de Lleida considera que el futur Govern de la Generalitat, i tots els partits del Parlament, haurien de mantenir el decret llei relatiu als pisos turístics "com a eina per millorar l’accés a l’habitatge", a banda d'impulsar la construcció d’habitatge social “per erradicar aquesta situació dramàtica que es viu a l’Alt Pirineu i Aran". Serrano, que havia estat president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, sempre ha estat crític amb la proliferació d'aquest tipus d'allotjaments i amb la competència que suposen per a d'altres negocis turístics locals.

En el cas de Barcelona, l'Ajuntament augura que amb el decret l'any 2028 podrien tornar a la condició d'habitatge convencional uns 10.100 pisos; i en el de Vielha, uns 300.

 

Mostrar formulari de contacte