L'alcalde d'Oliana es nega a declarar sobre el suport al referèndum de l'1-O
Més d'un centenar de veïns i representants polítics del Pirineu s'han concentrat a les portes dels jutjats de la Seu per recolzar Miquel Sala. El batlle del Pont de Suert, José Antonio Troguet, també s'ha acollit al dret a no respondre les preguntes de la fiscalia
L'alcalde d'Oliana, Miquel Sala, s'ha acollit al dret a no declarar en la seva compareixença aquest dimarts als Jutjats de la Seu, on havia estat citat per la fiscalia de l'Estat per haver donar suport, juntament amb 730 batlles catalans més, a la celebració d'un referèndum sobre el futur polític de Catalunya l'1 d'octubre vinent. Sala ha estat el primer dels 32 electes de la demarcació de Lleida que de moment han estat citats a declarar amb relació a la votació.
En sortir del jutjat urgellenc, l'alcalde olianès ha manifestat la voluntat de "continuar defensant el poble d'Oliana, que diu que vol votar". Així mateix, ha subratllat que ara per ara "ja no es tracta d'independència 'sí' o 'no', sinó de democràcia, ja que la gent té a expressar-se i els alcaldes hem de ser al seu costat".
El batlle del principal municipi del sud de l'Alt Urgell ha rebut el suport de més d'un centenar de veïns i de representants polítics d'arreu de la comarca i del Pirineu, que han mostrat la solidaritat amb els alcaldes al crit de "Votarem" i mostrant estelades i banderes amb els lemes 'Sí' i 'Democràcia!'. La concentració havia estat convocada per l'ANC Alt Urgell i s'hi han sumat, entre d'altres, l'alcalde de la Seu i diputat de JxS al Parlament, Albert Batalla, i la senadora pallaresa del PDeCAT Maite Rivero, juntament amb els presidents dels consells comarcals de l'Alt Urgell i de l'Alta Ribagorça. A la protesta també s'ha cantat el cant de 'l'Estaca' i també el clàssic 'Passi-ho bé' de La Trinca, que ja s'ha convertit un himne festiu per protestar per les prohibicions per part de l'Estat espanyol.
Aquest dimarts al matí també s'ha personat als Jutjats de la Seu l'alcalde del Pont de Suert, José Antonio Troguet, que, com Miquel Sala, també s'ha acollit al dret de no declarar. En aquest sentit, Troguet ha explicat que la fiscal que l'ha interrogat li ha fet un apercebiment sobre el fet que si finalment es cedeixen els locals l'1-O per al referèndum, "s'incorrerà en un delicte". El batlle pirinenc ha indicat que la citació "no soluciona res", i l'ha qualificada de "despropòsit".
Ambdós alcaldes han estat davant la fiscal durant poc més d'un quart d'hora. Les preguntes han versat sobre els correus rebuts per part de la Generalitat, l'Associació Catalana de Municipis i l'Associació de Municipis per la Independència, a més del coneixement dels alcaldes sobre les lleis aprovades al Parlament i la posterior suspensió per part del Tribunal Constitucional.
Encartellades populars a la Seu, Organyà i Oliana
També amb relació al referèndum, els col·lectius favorables a la votació, encapçalats per l'ANC Alt Urgell, han convocat els veïns de la comarca a col·laborar en l''Encartellada popular' que es farà per donar a conèixer la cita i alhora protestar per les prohibicions de l'Estat espanyol cap a la seva difusió. La mobilització, amb el lema "No ens faran callar!", vol fer front a l'actual vulneració de drets elementals com ara els de llibertat d'expressió i de vot en el marc de la campanya per l'1-O.
La concentració serà aquest dijous, dia 21, a 2/4 de 10 de la nit, i es farà simultàniament en almenys tres punts diferents de la comarca. A la Seu es durà a terme des del passeig de Joan Brudieu; a Organyà, des de la plaça Major; i a Oliana, des de la Font.
Denúncia de pressions a càrrecs socialistes
D'altra banda, la comissió executiva del PSC de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran ha manifestat aquest dimarts “l’absolut rebuig a l’augment de males pràctiques per part de sectors i entitats relacionats amb l’independentisme que compten amb l’esperonament i la complicitat del Govern de la Generalitat”. Així, l’Executiva de Federació ha lamentat l’aparició de cartells instant a assenyalar els regidors i regidores del PSC i altres formacions polítiques de l’Ajuntament de Lleida, els atacs a les façanes de l’Ajuntament d’Alfarràs o la seu del PSC de Molins de Rei, els falsos cartells cridant al vot l’1 d’octubre en nom del PSC i els insults i amenaces que han patit i pateixen personalment càrrecs orgànics i institucionals socialistes.
El primer secretari de la Federació, Òscar Ordeig, ha apuntat que “és trist que encara cap veu del Govern hagi lamentat ni condemnat els atacs que pateixen els alcaldes i regidors socialistes per no prestar-se a col·laborar en un referèndum que vulnera la llei”. Malgrat això, ha dit, “els i les socialistes sí que lamentem les imatges d’alcaldes i alcaldesses que van a declarar a Fiscalia per col·laborar en un acte que, com nosaltres, saben que no és legal”. Per Ordeig, "és urgent comptar amb governs que dialoguin, que es comprometin a trobar solucions a la relació de Catalunya amb la resta d’Espanya que passa per reformar la Constitució i avançar a un estat federal; és la única sortida que ens permetrà un futur sense escletxes ni trencaments que posen en perill el futur de totes i tots”.