L'Alt Pirineu es manté com a destí final de la Llei de Vegueries
Ausàs reitera que s’implantarà les set regions encara que sigui amb un procés gradual El conseller assegura tenir un “pacte verbal” amb Madrid per als canvis estatals necessaris
La Llei d’Ordenació Territorial culminarà amb la constitució de la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran i la tramitació es completarà aviat. El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, ha defensat que les gestions “arribaran ben aviat a bon port”, perquè la Generalitat aprovi finalment la llei, i ha desmentit que la nova organització es pugui limitar a reproduir l’actual esquema de quatre províncies.
Ausàs s'ha mostrat “sorprès” per afirmacions com ara que l’actual província de Lleida mantindrà la seva extensió amb la nova divisió, ja que, recorda, “pel que han de servir les vegueries és per apropar l’administració als ciutadans i per simplificar-la”. En una entrevista a RàdioSeu, el conseller ha admès que en una primera fase les vegueries coincidiran amb els actuals límits provincials, però subratlla que en qualsevol cas serà un model provisional, ja que la Generalitat manté el mateix full de ruta, amb les set vegueries com a meta final.
Per a les tres noves regions –l’Alt Pirineu i Aran, la Catalunya Central i les Terres de l’Ebre- cal que l’Estat espanyol modifiqui la Llei Orgànica de Règim Electoral. Tanmateix, Ausàs no creu que això hagi de ser cap impediment i assegura que ja tenen un “pacte verbal” amb Madrid per avançar en “un procés gradual”.
Així, un cop es faci la modificació estatal la primera passa serà constituir el Consell de Vegueria de les Terres de l’Ebre –on el model ja està més avançat i compta amb ple consens- i després es farà el mateix amb les regions pirinenca i central. En referència a aquestes tres àrees, Ausàs defensa que el canvi “serà bo per al conjunt del país però especialment per als territoris que fins ara sempre han estat d’alguna manera la ventafocs en inversions i en planificació”.
Gestions amb l'Estat
El titular de Governació subratlla que la necessitat de trobar la complicitat de l’Estat per tirar endavant la llei “no és cap novetat”. En aquest sentit, assegura que ja fa temps que estan treballant per tenir aquest suport i es mostra convençut que s’aconseguirà, si és té clar que per a l'Estat no és cap prioritat i que el canvi l'ha de liderar la Generalitat.
Jordi Ausàs, d’altra banda, considera que el fet que els darrers dies es parli tant d'aquesta qüestió, especialment des dels territoris que hi són més reticents, “és el millor senyal que la llei avança”. El conseller recorda: “Aquesta és una llei que fa molt que s’hauria d’haver fet i ja fa massa anys que la gent recorre als eufemismes per no abordar de debò la qüestió”, en referència a l’ús del terme demarcació per referir-se a les províncies, que considera “antagòniques amb el catalanisme polític”.
A més a més del nou organisme, la Llei contempla que “tots i cadascun dels departaments de la Generalitat hauran d’estar presents a les set vegueries” en un termini de temps precís, de manera que s’estendrà un procés en el qual algunes conselleries ja s’han anticipat, atès que ja compten amb seus físiques al Pirineu.