Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Alt Pirineu i Aran és la regió amb més percentatge de joves qualificats a l'atur

L'Alt Pirineu i Aran és la regió amb més percentatge de joves qualificats a l'atur

El Departament d'Agricultura presenta el programa Odisseu per incentivar el retorn dels joves amb estudis El pla vol intentar frenar l'envelliment que es continua constatant a les zones rurals
La Seu d'Urgell
02/12/2011 17:23

L'Alt Pirineu i Aran és la regió de Catalunya amb major percentatge de joves qualificats a l'atur. Així ho afirma un estudi fet dins el programa Odisseu, que pretén capgirar l'escassa valoració dels estudis a les zones rurals i incentivar el retorn o inserció de joves qualificats.

L'anàlisi reconeix amb dades que el Pirineu té, "de forma molt accentuada, poca població jove ocupada", i que en el cas del sector primari el paper dels joves afiliats al règim especial agrari "és gairebé insignificant". En una situació semblant es troben algunes zones de la Catalunya Central i de l'interior de Tarragona, que també pateixen la despoblació juvenil per la manca de perspectives laborals de qualitat.

Manca d'oferta per als joves amb estudis

El programa Odisseu conclou que hi ha "una divergència entre les especialitzacions dels estudiants d'origen rural i els projectes econòmics i empresarials d'aquests territoris". Per això, quan han acabat els estudis superiors molts d'aquests joves prefereixen quedar-se a les àrees urbanes.

L'estudi posa matisos a la recuperació demogràfica dels darrers anys, ja que el Pirineu continua patint un accentuat envelliment de la població i la migració del medi rural cap a l'urbà és plenament vigent.

Pel costat positiu, el projecte creu que àrees com el Pirineu es poden beneficiar de les millores fetes en infraestructures i serveis. El pla pretén oferir incentius a joves amb esperit emprenedor o bé a les empreses que apostin per contractar joves qualificats.

El programa Odisseu té el suport dels Ministeris de Medi Ambient i Medi Rural i de Sanitat, Política, Social i Igualtat, en el marc del pla autonòmic d'experiències innovadores.

 

Mostrar formulari de contacte