L'Alt Pirineu i Aran estrenarà els simulacres d'alerta per mòbil en situacions d'emergència
La prova, conjuntament amb la regió de Lleida, es farà aquest dimarts vinent al migdia (11.00-13.00 h). Tots els dispositius que estiguin a la zona rebran un missatge amb un so específic, que s'aturarà quan es premi una tecla
L'Alt Pirineu i Aran viurà aquest dimarts vinent, dia 28, el primer dels simulacres que ha preparat el Departament d'Interior de la Generalitat per provar el nou sistema d'alertes per mòbil davant d'una emergència. La prova es farà conjuntament amb la regió de Lleida i es durà a terme al llarg del migdia (11.00-13.00 h).
El sistema va entrar en funcionament al començament d'aquest mes de febrer, després que s'hagi fet efectiu el traspàs de competències per part del govern espanyol. Els detalls de com es farà el simulacre els ha explicat aquest dijous a Lleida la directora general de Protecció Civil de Catalunya, Marta Cassany, que ha afirmat que es tracta d'una eina "innovadora i molt útil" que només es farà servir en cas d'emergències greus i per donar instruccions concretes "al màxim de població possible i en el mínim temps possible".
A l'acte hi ha estat present el delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Josep Castells. De la seva part, la delegada a la regió de Lleida, Montse Bergés, ha manifestat que amb aquestes proves el sistema de Protecció civil "s'adapta als nous hàbits i usos de la població" i promou "l'autoprotecció". Bergés ha matisat que el missatge que s'enviarà no és un SMS, sinó d'un "missatge emergent de text, acompanyat d'un so molt estrident", que no finalitza fins que l'usuari prem una tecla. La tecnologia en la qual es basa és coneguda com a "cell broadcast", que permet enviar aquest missatge a tots els mòbils que es trobin en l'àrea de cobertura de la zona on es vol avisar la població.
Per tant, el dia de la prova, tots els telèfons mòbils intel·ligents que es trobin a la regió de Lleida o bé a l'Alt Pirineu i Aran rebran aquest missatge, que s'enviarà en català, castellà i anglès, i també en aranès per als mòbils que estiguin a l'Aran. Així, a més dels habitants d'ambdues regions, també el rebran, doncs, els telèfons que hi siguin en aquell moment.
Els següents tres simulacres es faran a les comarques de les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i el Penedès (12 d'abril); a les comarques de Girona i la Catalunya Central (27 d'abril) i a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (31 de maig).
A la presentació del primer simulacre també hi han estat presents la subdirectora general de Coordinació i Gestió d'Emergències, Imma Solé; el subdirector de programes de Protecció Civil, Sergio Delgado., i el director territorial d'Interior a Lleida, Xavier Garrós. La cap del servei de Tecnologia de Protecció Civil, Raquel Canet, i la cap de l'Àrea d'Informació Tècnica, Sara Echeverría, hi han intervingut per videoconferència. A la roda de premsa s'ha fet una demostració de l'enquesta que la ciutadania haurà d'omplir el dia de la prova per informar de si s'ha rebut el missatge, en quin idioma i a través de quina operadora. Aquestes dades serviran per comprovar que la prova ha arribat al màxim de mòbils possible.
Habiliten un web per oferir més informació sobre el sistema d'alertes
Al web https://interior.gencat.cat/alertesprotecciocivil, que s'ha creat per donar informació d'aquest sistema d'alertes de Protecció Civil, hi ha tota la informació necessària, com ara quins telèfons reben aquestes alertes de forma automàtica, un tutorial per si cal configurar-lo (només per als telèfons més antics) i un document de preguntes freqüents.
En un cas real d'emergència, les alertes que s'emetin hauran d'emmarcar-se en un pla de Protecció Civil activat. Excepcionalment, es podran emetre alertes en què, per la seva urgència, s'aconselli una ràpida difusió entre la ciutadania, en considerar que aquesta difusió pugui reduir l'impacte previsible de l'emergència, encara que no comporti l'activació d'un pla de Protecció Civil. En general, sempre que s'enviïn, el text inclourà el missatge "Alerta de Protecció Civil" i alguna explicació detallada del tipus d'emergència i el motiu.