Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Alt Pirineu i Aran inicia la Setmana Santa amb bones dades de reserves

L'Alt Pirineu i Aran inicia la Setmana Santa amb bones dades de reserves

A l'Alt Urgell, la previsió d'ocupació és baixa pels primers dies però frega el ple a partir de dimecres. L'inici de la temporada d'esports d'aventura coincideix amb les últimes jornades de la d'esquí

El Cadí des de la Seu d'Urgell, aquesta setmana (Foto: Ignasi Cervera)
El Cadí des de la Seu d'Urgell, aquesta setmana (Foto: Ignasi Cervera)
10/04/2022 19:50

Tots els sectors turístics de l'Alt Pirineu i Aran encaren la Setmana Santa amb optimisme i confiant registrar "molt bones" xifres d'ocupació. Pel que fa a l'Alt Urgell, l'Associació d'Hostaleria preveu una activitat que anirà de menys a més, després que aquest cap de setmana ja han tingut força moviment de gent. Un període festiu en què la millor notícia és, sense dubte, que per primera vegada en tres anys se'n podrà gaudir sense bona part de les restriccions pel coronavirus, que van impedir la plena normalitat durant el 2020 i el 2021.

El nou president de l'AHAU, Alfons Peguera, ha assegurat a RàdioSeu que "les previsions són bones" i tenen "l'esperança d'omplir els hotels", tot i que les setmanes prèvies han notat "una mica de contenció" i això fa que "el procés de reserva sigui més lent". Per dies, la xifra d'ocupació és més baixa per aquest començament de setmana (dilluns i dimarts), però a partir de dimecres i fins Dilluns de Pasqua el percentatge ja és "molt alt" i molts establiments fins i tot esperen penjar el cartell de complet.

Peguera ho considera molt important, tenint en compte que a la incertesa generada fins ara per la pandèmia de la COVID s'hi ha sumat ara la preocupació per les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna. Tot i això, el gremi hoteler de l'Alt Urgell augura que tindran "una bona Setmana Santa" gràcies al fet de començar a deixar enrere la pandèmia. També valoren que "el bon temps hi ajuda moltíssim, i també el fet que encara hi hagi estacions d'esquí obertes, perquè tot ajuda a sumar". Alfons Peguera apunta que aquests "sempre han estat dies de molta ocupació" i enguany no seran una excepció.

Últims dies d'esquí a la Cerdanya

A la Cerdanya, com a l'Alt Urgell, els hotelers també estan pendents de les reserves d'última hora per poder concretar quines seran les xifres finals, tot i que aquest cap de setmana ja hi ha hagut força moviment i, malgrat que enguany arriba tard, aquesta Setmana Santa encara hi ha les estacions d'esquí obertes amb bones condicions de neu a les cotes altes. La presidenta de l'Associació d'Hotels i Càmpings de Cerdanya, Núria Vidal, ha explicat a l'ACN que el març ha estat "excepcionalment fluix", cosa que atribueix a la difícil conjuntura econòmica del mes passat, i que el fet que aquests dies festius arribin amb la primavera ben avançada fa que els turistes estiguin pendents del temps per decidir, a l'últim moment, si passen uns dies a la platja o la muntanya. La majoria de les reserves es concentren a les nits del 14 al 16 d'abril, tot que també n'hi ha pels dies previs.

Vidal valora molt positivament el fet que les parts altes de les estacions d'esquí encara estan en condicions "excel·lents". De fet, si la neu ho permet, Masella estudia mantenir oberta l'àrea de la Tosa fins a l'1 de maig. De la seva part, La Molina ja tancarà dilluns vinent, dia 18, després que els dies anteriors ja han tancat els complexos de l'Alta Cerdanya. Ara que ja és moment de fer balanç de la temporada d'hivern, la representant de l'hostaleria cerdana n'assenyala que enguany l'activitat s'ha concentrat molt en els caps de setmana, tant per la influència que van tenir les restriccions que encara hi havia al desembre per la pandèmia com per l'augment general de preus, especialment dels carburants. Mentrestant, de cara als mesos d'estiu, ara ja noten un petit increment de reserves perquè, precisament en aquest context econòmic, hi ha clients que prefereixen optar per un turisme de proximitat enlloc de viatjar a fora del país.

En marxa la temporada de ràfting

Al Pallars Sobirà, la Setmana Santa arriba marcada un any més per la combinació del final de la temporada d'esquí i l'estrena de la d'esports d'aventura. Manel Irímia, de Ràfting Llavorsí, ha explicat que per aquest període vacacional la gent reserva tard perquè s'esperen a saber el temps que farà. Tot i això, ha dit que "les reserves van a un ritme impressionant". Les empreses de ràfting confien tornar a registrar xifres iguals o superiors a les d'abans de la pandèmia. Els dies "forts" seran de divendres 15 a diumenge dia 17.

L'Hotel de la cota 2.000 de l'estació de Port Ainé ja ha registrat un 95% d'ocupació per aquest cap de setmana. A aquest i a d'altres hotels de la comarca tindran xifres semblants del 15 al 17 d'abril a molts altres establiments hotelers del Pirineu.

Florido Dolcet, president de l'Associació d'Esports d'Aventura del Pallars Sobirà, s'ha mostrat optimista i ha dit que el sector confia igualar les xifres del 2019. Per les empreses d'esports d'aventuram durant la Setmana Santa l'èxit de les reserves va en funció de la meteorologia. Tot i això, el sector està satisfet pel fet que novament coincideixin aquests dies el final de la campanya d'hivern i l'inici de la d'estiu. Aquests dies alguns turistes aprofiten per esquiar al matí i practicar esports com el ràfting a la tarda.

L'esport d'aventura més demanat continua sent el ràfting, però cada cop el barranquisme té més adeptes. Les excursions a cavall també són una de les activitats de natura més demanades.

90% d'ocupació mitjana, segons el Patronat de Turisme de la Diputació

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida estima una ocupació mitjana del 90% durant aquesta Setmana Santa a la demarcació, novament amb el Pirineu com a destí preferit i amb molts establiments que penjaran el cartell de complert de Dijous Sant a Dilluns de Pasqua.

Des d'aquest organisme subratllen que l'element més important d'aquests dies és que seran les primeres vacances de Setmana Santa amb unes restriccions més relaxades respecte al coronavirus, que va provocar una inactivitat total en aquest període l'any 2020 -a causa de l'estat d'alarma- i va causar una ocupació molt més baixa de l'habitual al 2021. Aquest fet genera optimisme al sector turístic de les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida, que espera poder recuperar els resultats d'ocupació turística i la contractació de serveis turístics d'abans de la pandèmia.

Mostrar formulari de contacte