Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Alt Pirineu i Aran ja disposa d'una guia pròpia de museus

L'Alt Pirineu i Aran ja disposa d'una guia pròpia de museus

El llibret inclou 53 equipaments culturals del territori. Pròximament se'n farà una edició digital
Guia de Museus de l'Alt Pirineu i Aran
09/07/2008 19:32

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, juntament amb l’alcalde de la Vall de Boí, Joan Perelada, del futur president de l’Associació, Joan Ramon Piqué i del director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació a Lleida, Ferran Rella, ha presentat la Guia de Museus i ha presidit la signatura de l’Acta fundacional de l’Associació que els agrupa.

Per primera vegada, les institucions, equipaments culturals, ciutadans, estudiants, acadèmics i visitants comptaran amb una guia que recollirà la principal informació de tots els museus del Pirineu, que inclouen una amplíssima mostra del seu patrimoni, de l’etnogràfic al naturalístic, passant pel paleontològic i geològic, l’hidroelèctric, l’art sacre o el referit a la memòria històrica.

Es tracta d’una guia sobre els 53 museus, amb una fitxa resum de cadascun dels equipaments, amb les informacions bàsiques de cada instal•lació, i unes recomanacions sobre els elements més destacats dels museus. És la primera guia d’aquests característiques que es realitza a l’Alt Pirineu i Aran, i està estructurada per territoris. A més, es presenta una traducció a l’aranès, al castellà, al francès, i a l’anglès.

L’elaboració d’aquesta guia ha estat impulsada per l’Associació de la Xarxa de Museus, juntament amb l’IDAPA, amb el recolzament del Departament de PTOP i del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Es preveu que a curt termini la guia tingui una versió digital, inicialment consultable dins el web de l’IDAPA.

Se n’han publicat dos mil exemplars, els potencials destinataris de la qual són els museus i equipaments patrimonials del territori, les oficines de turisme, les escoles i els centres de recursos del territori, i la població en general.

La Guia de Museus i Equipaments Patrimonials de l’Alt Pirineu i Aran és el primer resultat del treball conjunt entre els museus pirinencs, que ara s’agrupen en una associació. El treball en xarxa entre els museus ha estat impulsat des de l’IDAPA, atès que es tracta d’un sector amb un gran potencial per al desenvolupament econòmic local.

Una associació d’entitats del territori

L’Associació de Museus i Equipaments Patrimonials de l’Alt Pirineu i Aran, és un nou instrument que acull ens públics i privats que ha de permetre configurar una xarxa d’equipaments museístics, amb un programa de treball conjunt, amb l’objectiu d’optimitzar recursos i promoure accions de forma coordinada.

Així, una de les principals tasques de l’associació serà la recerca d’ajuts i de finançament amb l’objectiu de garantir el correcte funcionament d’aquests equipaments locals, en ocasions encara precari. Es treballarà doncs per millorar les condicions i potenciar les possibilitats de cada equipament. Igualment, s’emprendran actuacions de forma conjunta com la itinerància d’exposicions, la creació de tiquets conjunts, o accions formatives en l’àmbit de la restauració, la gestió i el màrqueting.

La Junta Directiva de l’Associació estarà formada inicialment per 11 membres, representants dels ens que emparen els museus (ajuntaments, consells comarcals, Bisbat, ens privats) amb presència de les 5 comarques de l’Alt Pirineu i el territori de l’Aran. En aquesta primera fase de constitució i arrencada de l’associació, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran seguirà col.laborant estretament i fent tasques de suport material i tècnico administratiu.

Mostrar formulari de contacte