Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Alt Pirineu i Aran va registrar més de 29.000 incidents durant el 2021

L'Alt Pirineu i Aran va registrar més de 29.000 incidents durant el 2021

Els professionals sanitaris posen en relleu les particularitats a l'hora de treballar en zones aïllades i de muntanya. Tremp ha acollit aquest dijous la IV Jornada d'Emergències dels Pirineus
17/11/2022 13:55

A l'Alt Pirineu i Aran es van produir més de 29.000 incidents durant l'any 2021, dels quals un 53 per cent va requerir la mobilització d'un recurs sanitari. Aquestes dades s'han donat a conèixer aquest dijous durant la IV Jornada d'Emergències dels Pirineus, celebrada a Tremp, en la qual hi han participat més de 500 professionals del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i l'Hospital Comarcal del Pallars.

L'objectiu principal de la trobada ha estat actualitzar els coneixements en incidents de Múltiples Víctimes (IMV) i els protocols d'actuació davant incidents a la muntanya. Durant aquesta edició s'han tractat les últimes novetats en relació amb els procediments d'atenció sanitària i s'han compartit experiències diverses.

Entre les conclusions de la jornada destaca el fet que les particularitats del territori, amb poca població, nuclis aïllats i complicacions orogràfiques, "fan del Pirineu una zona especial a l'hora de treballar-hi". Així ho ha indicat Montserrat Navarra, sotscap territorial del SEM a Lleida i l'Alt Pirineu i Aran, que ha afegit que "cada cop hi ha més moviment de persones i això implica un augment del risc d'accidents en el moment dels desplaçaments o de la pràctica d'esports de risc". En concret, a l'Alt Pirineu i Aran es van realitzar 130 rescats de muntanya per part de l'equip conjunt SEM-Bombers.

Formació al territori

D'altra banda, a l'Alt Pirineu i Aran la gravetat dels incidents canvia respecte a la resta del territori, ja sigui per la distància o per l'accessibilitat al lloc de l'incident. Eduard Sanjurjo, director assistencial de l'Hospital Comarcal del Pallars (HCP), ha reivindicat que els professionals que treballen en aquestes comarques han de poder rebre formació especifica al territori. En aquest sentit, Sanjurjo ha posat com a exemple els tallers que s'han fet durant les jornades, que s'han centrat en la hipotèrmia, l'ofegament o les ferides per armes de foc. Els professionals també han pogut aprendre sobre casos pràctics, com actuacions que poden derivar-se d'un accident en zones aïllades i de muntanya o rescats viscuts per l'equip assistencial de l'helicòpter de Tremp.

Miquel Abrantes, gerent del Servei Català de la Salut de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, ha subratllat la importància d'apropar la formació als professionals de les comarques de muntanya, ja que "la formació continuada i l'entrenament fa que millori la resposta per part dels equips assistencials".

  • Jornada d'Emergències del Pirineu (Foto: ACN)
  • Jornada d'Emergències del Pirineu (Foto: ACN)

Mostrar formulari de contacte