L'Alt Urgell aposta per promoure conjuntament uns 2.000 quilòmetres de rutes de senderisme, BTT i bicicleta de carretera
El projecte Pirineu Outdoor neix en format digital i preveu en un futur convertir el Parc del Segre en lloc de trobada per a visitants. La Seu i la comarca volen que els aficionats coneguin millor l'extensa oferta local per a esports de natura
L'Ajuntament de la Seu i el Consell de l'Alt Urgell impulsen conjuntament un projecte per aglutinar l'oferta de rutes de senderisme, BTT i bicicleta de carretera que hi ha a la comarca. Aquests itineraris sumen de moment uns 2.000 quilòmetres, tot tenint en compte que alguns dels seus trams s'utilitzen per dur a terme diferents activitats.
Els usuaris que hi estiguin interessats poden trobar les diverses propostes en una nova pàgina web on, a la vegada, podran informar d'incidències que hagin trobat en alguns dels camins. La iniciativa, anomenada Pirineu Outdoor, ha nascut en un format digital però de cara a la tardor es començarà a treballar per convertir el Parc del Segre en el seu punt de trobada físic.
L'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, ha explicat que l'objectiu és unir "esport, patrimoni natural i turisme" i difondre els valors que té la comarca per dur a terme diverses activitats de muntanya. En aquest sentit, ha detallat que l'àmbit de la pràctica de bicicleta ha anat creixent en els darrers anys. També ha assenyalat que el projecte "lliga molt amb la vocació de ser Ciutat d’Esport, una característica que deriva de la consolidació del Parc del Segre amb la celebració dels Jocs Olímpics del 92 i que es completa amb la posada en marxa d’INEFC-Pirineus aquest pròxim setembre”, ha subratllat.
Per la seva banda, la presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Josefina Lladós, ha manifestat que la iniciativa vol reforçar el potencial de la zona com a referent de la pràctica esportiva i que una part dels recursos provinents de la taxa turística s'han destinat al projecte. Així mateix, ha assenyalat que "és molt interessant per l’Alt Urgell esdevenir una comarca pionera i referent en l’esport, perquè compta amb un entorn natural privilegiat, tot i que probablement és un dels més desconeguts de Catalunya".
En la seva intervenció, el regidor d'Esports de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, Carlos Guàrdia, ha remarcat que Pirineu Outdoor no comença "de zero" i que la comarca té una "diversitat paisatgística" diferent a l'orografia d'altres valls pirinenques, que permet dur a terme aquest tipus d'activitats. De fet, s'aprofita una infraestructura de més de 1.000 quilòmetres ja senyalitzada des de la creació, fa gairebé 20 anys, del centre de BTT de l'Alt Urgell. A més, inclou uns 500 quilòmetres més de rutes de senderisme, part de les quals de camins recuperats a partir del projecte Camina Pirineus, i mig miler més de quilòmetres d'itineraris per a bicicletes de carretera.
Pel que fa a la pàgina web del projecte, al costat de cada proposta s'inclou informació complementària sobre allotjaments, punts d'interès turístic o esdeveniments, entre d'altres. A més, en un futur es volen desenvolupar diversos paquets turístics al voltant d'aquestes activitats.
Espai de referència per a la mobilitat no motoritzada
Pirineu Outdoor s'ha creat a partir d’un centre de BTT ja existent per reconvertir-lo en un espai de referència per a la mobilitat no motoritzada, lligada a l’activitat esportiva i turística, bàsicament en bicicleta (BTT, bicicleta de carretera i altres) i a peu (senderisme i marxa nòrdica), "amb una visió comarcal, respectuosa amb l’entorn i amb criteris d’accessibilitat perquè sigui un projecte inclusiu". El regidor Carlos Guàrdia especifica que "la iniciativa s'ha d'acompanyar d'uns itineraris que transcorrin per terrenys públics, amb un manteniment al darrere, que estiguin senyalitzats, que siguin atractius i que donin resposta a les noves demandes socials en l’àmbit del lleure, l’esport i del turisme”.