Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / La Seu i l'Alt Urgell commemoraran al 2025 l'Any Josep Zulueta

La Seu i l'Alt Urgell commemoraran al 2025 l'Any Josep Zulueta

Es prepararà un conjunt d'actes per recordar el paper cabdal que va tenir l'economista i polític en la transformació econòmica de la comarca i en la creació de la Cooperativa Cadí

Retrat de Josep Zulueta i Gomis (Arxiu de 'La Il·lustració Catalana')
Retrat de Josep Zulueta i Gomis (Arxiu de 'La Il·lustració Catalana')
07/06/2024 19:40

La Seu i el conjunt de l'Alt Urgell commemoraran aquest pròxim 2025 l'Any Zulueta. D'aquesta manera la comarca recordarà, en el centenari de la seva mort, la figura del polític i economista Josep Zulueta, que ara fa un segle va tenir un paper cabdal per a la transformació agrària i econòmica de la zona.

La preparació d'aquesta celebració s'ha anunciat aquest dimecres al ple mensual del Consell d'Alcaldes de l'Alt Urgell, que aquest cop s'ha dut a terme a la sala de plens de l'Ajuntament de la Seu i en què hi ha intervingut l'historiador i tècnic de Patrimoni del Consell Comarcal, Carles Gascón, que ha impulsat la idea. La presidenta de l'ens comarcal, Josefina Lladós, ha avançat que la proposta ja s'ha donat a conèixer tant als batlles com a la Cooperativa Cadí, que l'ha rebut positivament. Lladós recorda que Zulueta "és una persona de referència i important per a la nostra comarca, per tot el que va implicar la seva feina", i ha avançat que des d'ara "ja s'anirà treballant per definir quina mena d'actes es faran".

Josep Zulueta i Gomis, nascut a Barcelona l'any 1858 i fill del doctor Frederic Zulueta, es va llicenciar en Dret a la Universitat de Barcelona i va obtenir el doctorat a la Universitat de Madrid. En l'etapa a la capital espanyola es va introduir en política, amb el Partit Republicà Democràtic Federal, però la seva carrera política la va fer amb el Partit Reformista, pel qual fou elegit fins a nou vegades com a diputat al districte de Vilafranca del Penedès, entre els anys 1903 i 1920.

Paral·lelament, Zulueta va realitzar diversos estudis sobre economia agrícola, dedicats especialment a la rabassa i a la destrucció causada per la fil·loxera. Arran d'aquest fet, i atès que estiuejava al Pirineu, es va interessar per la crisi que aquesta plaga havia causat a l'Urgellet, on la vinya era llavors el principal cultiu. Per això, l'economista i polític va llençar la proposta de reconvertir el sector primari i apostar per la producció de làctics, mitjançant la creació de prats de pastura i la importació de vaques frisones.

D'aquí va néixer l'actual Cooperativa Cadí, que ell mateix va fundar l'any 1915 i que ràpidament es va fer coneguda per la producció de mantega i formatge, perquè aquests productes transformats eren més fàcils de transportar i comercialitzar a ciutats com Barcelona. En aquell moment va ser la primera cooperativa agrària de Catalunya i de l'Estat i, després d'uns primers anys instal·lada al centre històric de la Seu d'Urgell, van estrenar l'actual fàbrica a l'eixample urbà, que llavors era els afores de la ciutat i que actualment ja és una zona plenament urbanitzada. Mentrestant, Josep Zulueta va seguir sent diputat a Corts per Vilafranca fins al 1923. Va morir dos anys després, quan en tenia 67. Al cap de deu anys, el 1935, Cadí es va fusionar amb la Cooperativa Lletera de Bellver, tot consolidant així l'aposta per agrupar socis productors tant de l'Alt Urgell com de la Cerdanya.

Mostrar formulari de contacte