Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Alt Urgell difon el telèfon 900 900 120 d'atenció a les dones en situació de violència

L'Alt Urgell difon el telèfon 900 900 120 d'atenció a les dones en situació de violència

El Consorci d'atenció a les persones repartirà cartells per bars i restaurants de la comarca El SIAD ha atès el primer trimestre de l'any un total de 49 consultes, sis de les quals han estat sobre maltractaments
Anna Vives i Dolors Espuga
13/04/2012 13:48

El Consorci d'atenció a les persones de l'Alt Urgell, amb el suport del Servei d'informació i atenció a les dones (SIAD), ha endegat una campanya de difusió de la Línia 900 900 120, destinada a dones en situació de violència. Aquest número de telèfon es donarà a conèixer a través de cartells, que es distribuiran per bars i restaurants de la comarca. La iniciativa compta amb la col.laboració de l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Urgell i Turisme Seu.

La tinent d'alcalde d'Atenció a les Persones de l'Ajuntament urgellenc, Anna Vives, i la consellera de Polítiques d'Igualtat del Consell Comarcal, Dolors Espluga, han donat a conèixer aquest divendres la proposta, per a la qual es requereix la implicació dels establiments. Els fulls es penjaran als lavabos, per tal de garantir-ne l'accés de forma discreta.

Segons ha destacat Anna Vives, la línia telefònica, impulsada per l'Institut Català de les Dones (ICD) de la Generalitat de Catalunya, "és gratuïta i garanteix la confidencialitat, així com la possibilitat de contacte directe amb els serveis d’emergències policials i de salut en les situacions més extremes". Les trucades són ateses en diferents idiomes per un equip de professionals de l’advocacia, la psicologia, el treball social i la medicina.

El SIAD ha atès sis consultes sobre violència masclista

En el cartell informatiu que es repartirà pròximament també hi apareix el telèfon de contacte del Consorci (973 35 41 02) i el correu electrònic del SIAD Alt Urgell (igualtat@capau.cat), un servei que ofereix a les dones de la comarca informació i assessorament general relacionat amb diferents àmbits, com ara l'ocupació, l'habitatge, la família, les activitats i serveis diversos. Així mateix, el centre posa a l'abast de les víctimes de violència de gènere atenció psicològica i assessorament jurídic gratuït.

La consellera comarcal, Dolors Espluga, ha explicat que durant el primer semestre del 2012, el SIAD de l'Alt Urgell ha atès 49 consultes, sis de les quals han estat sobre violència masclista. Els casos denunciats han estat set, dels quals sis s'han detectat a la Seu i un fora de la ciutat. En el balanç es destaca que cinc de les víctimes eren de nacionalitat espanyola, una de nacionalitat francesa i una altra de nacionalitat portuguesa.

Es pot accedir al SIAD al Consell Comarcal de l'Alt Urgell, tots els dimarts i dijous, de 9.30 a les 14 hores; i els dimecres a la tarda, de les 16 a les 18 hores. L'equip de professionals del servei també es desplaça a l'Ajuntament d'Oliana el primer dilluns de cada mes, de 9.30 a 14 hores.

Pel que fa al Centre d'Intervenció Especialitzada, d'abast pirinenc, ha registrat aquest mes de març 9 noves entrades i un total de 17 dones ateses. Des del novembre, hi ha acumulats 19 casos. També s'han atès 3 infants.

Balanç de les consultes al telèfon 900 900 120

El telèfon 900 900 120 d’atenció a les dones en situació de violència ha atès 414 trucades de l’Alt Pirineu i Aran des de l’any 2001. La presidenta de l’ICD, Montse Gatell, ha presentat aquesta xifra en el marc de la Mesa Institucional del Circuit de l’Alt Pirineu i Aran per a l’abordatge de la violència masclista que s’ha celebrat avui al Consell Comarcal del Pallars Jussà.

El nombre de consultes rebudes des de l’Alt Pirineu i Aran es va anar incrementant durant els primers anys d’existència d’aquesta línia fins arribar a les més de 60 anuals els anys 2006 i 2008, moment en què es va reduir progressivament el nombre d’atencions fins a les 36 de l’any 2011.

La disminució de les atencions a través de la línia 900 ha coincidit amb el desplegament de noves eines d’intervenció en casos de violència masclista com la Xarxa de Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) comarcals i municipals que segons ha indicat la Presidenta de l’ICD Montse Gatell, ha donat a les víctimes de maltractaments recursos de proximitat que han incrementat l’eficàcia de la prevenció i l’atenció precoç de la violència masclista. Actualment estan en funcionament a l’Alt Pirineu i Aran un total de 8 SIAD.

Gatell també ha anunciat la implementació d’una campanya de divulgació del telèfon d’atenció a les dones en situació de violència que es distribuirà entre els SIAD.

Mostrar formulari de contacte