Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / L'Alt Urgell estudia la implantació d'una planta de biomassa

L'Alt Urgell estudia la implantació d'una planta de biomassa

El Consell d’Alcaldes visita una instal.lació de producció de 'pellets' i manté contactes amb una operadora energètica basca El projecte està condicionat a la viabilitat econòmica i a la implicació dels consistoris 
Pediatria dels Pirineus - Web
01/02/2010 14:12

Els alcaldes i presidents de les Entitats Municipals Descentralitzades de l’Alt Urgell (EMD), juntament amb representants del Consell Comarcal, de la Fundació Caixa Catalunya, de la Generalitat i del Centre de la Propietat forestal, han viatjat aquesta passada setmana al País Basc per visitar una planta de producció de 'pellets' (combustible fet de fusta) i diverses instal.lacions de calor.

Els representants alturgellencs han aprofitat el desplaçament per mantenir contactes amb una operadora energètica basca, Enerpellet, que projecta a Catalunya la construcció d’una planta de biomassa. La reunió ha servit "per abordar les possibilitats que aquesta instal.lació s’ubiqui a l’Alt Urgell i, alhora, sigui participada també pels ajuntaments i pedanies", segons s'especifica en un comunicat del Consell Comarcal.

En aquest sentit, el president de l'ens alturgellenc, Jesús Fierro, comenta que “la voluntat dels nostres ajuntaments ha estat sempre la de mantenir els boscos nets i ordenats". Afegeix, però, que aquesta tasca cada vegada és "més costosa i insostenible" i es felicita per la proposta d'aprofitament, "que busca una forma de valoritzar la massa forestal”.

Fierro subratlla que "tot i que des d'AUGEMA s’havia impulsat diferents iniciatives per tirar endavant aquest projecte (per exemple, amb uns estudis elaborats per l’ICAEN i presentats l’any 2007)", no ha estat fins ara, amb la subvenció rebuda dels fons FEDER, així com l’interès per part del sector privat i de Caixa Catalunya, "que es pot pendre seriosament la viabilitat de la iniciativa”.

El president del Consell ha manifestat que el projecte -el qual està a l’espera de qualsevol evolució fins a la presentació de l’estudi de viabilitat econòmica que es farà a finals de febrer- pretén fer un aprofitament "íntegre" de la massa forestal, amb la construcció d’una planta de tractament de biomassa.

Els avantatges de la biomassa

La biomassa, o energia “verda”, coneguda amb aquest nom per l’aprofitament sostenible que fa del bosc, és, segons el Consell Comarcal, "una aposta per mantenir el bosc net i ordenat i alhora produir energia". Aquest tipus d'alternativa energètica està prenent molta importància en diferents zones rurals, com ara Euskadi, i, de fet, és una aposta feta des de fa anys en zones com Suïssa o Àustria.

Fierro ha volgut agraïr als alcaldes de l'Alt Urgell la seva implicació i, alhora, ha volgut remarcar que malgrat que des del Consell Comarcal es donarà tot el suport necessari, “hi ha dos fets determinants que seran els que n’asseguraran l’execució: en primer lloc, la viabilitat econòmica, i, en segon lloc, la implicació dels consistoris”.

La visita a Euskadi

L’objectiu de la visita es va centrar en veure diferents experiències, aplicades i ja en funcionament, de consum i producció de biomassa. Es va visitar una planta de l'empresa Enerpellet de producció de pellet ubicada a Muixika. Posteriorment, i acompanyats de la directora general d’Innovació i Indústries Alimentàries del Govern Basc, Amaia Barrena, es va visitar una residència geriàtrica de recent construcció i dos agroturismes situats a prop de Bermeo, calefactats íntegrament amb biomassa.

La visita també va incloure el centre tecnològic Neiker, per veure els hivernacles que utilitzen aquest combustible. Finalment es va dur a terme la visita a l’Ajuntament d’Orozko, on es va ensenyar sobre plànol i sobre el terreny les 370 vivendes que ha s’han començat a construir amb un sistema de calefacció amb biomassa amb alimentació centralitzada.

La delegació d’Alcaldes de l’Alt Urgell va ser rebuda també el divendres al matí a la Diputació de Bizcaya per part del Tinent Diputat, Patxi Sierra. La visita a Bilbao va finalitzar amb una recepció a l’Associació de Municipis Bascos (EUDEL), on va tenir lloc la reunió simbòlica del consell d’Alcaldes de l’Alt Urgell.

Mostrar formulari de contacte