La Seu i bona part de l'Alt Urgell han viscut un estiu normal a nivell de temperatura i pluja
Tot i que la calor ha estat més intensa al juliol i l'agost, el balanç meteorològic dels darrers tres mesos se situa a prop de la mitjana històrica a les principals poblacions de la comarca. El nord del Pallars Sobirà i l'Aran és la zona del Pirineu on hi ha hagut menys precipitació respecte de l'habitual
Bona part dels municipis de l'Alt Urgell han viscut un estiu normal pel que fa a meteorologia, segons el balanç que ha presentat el Servei Meteorològic de Catalunya. Això inclou tant la Seu d'Urgell com la resta de les principals poblacions de la comarca, com ara Oliana, Montferrer, Organyà, el Pla de Sant Tirs o Coll de Nargó. Cal recordar que, a nivell de dades climàtiques, el balanç estival es mesura de l'1 de juny al 31 d'agost.
D'acord amb els mapes que ha presentat el MeteoCat, tota la fondalada de la vall del Segre al pas per l'Alt Urgell -incloent la Seu- ha registrat a l'estiu una temperatura mitjana d'uns 22 graus, que està a prop de la mitjana climàtica habitual de l'època en aquesta zona, amb dades entre 1991 i 2020. Concretament, l'anomalia positiva en aquesta zona ha estat d'1 grau com a màxim. També han estat al voltant de la mitjana històrica en zones de mitja muntanya (amb una mitjana d'uns 20 graus) i alta muntanya (entre 14 i 18 graus), en municipis com Montferrer i Castellbò, les Valls d'Aguilar i Coll de Nargó. El mateix ha passat -temperatures habituals- a tota la part sud (Oliana, Bassella i Peramola).
En canvi, la calor ha estat força més alta del normal a tot l'entorn del Cadí; és a dir, al Baridà i a la vall de la Vansa i Tuixent. En aquestes zones l'anomalia positiva ja ha estat al voltant dels 2 graus. El mateix es pot dir de bona part de la resta del Pirineu, on també hi ha hagut aquesta anomalia a la majoria de municipis i valls, amb algunes excepcions com ara les àrees de Puigcerdà, Sort i el Pont de Suert, juntament amb el límit entre el Pallars Jussà i la Ribagorça.
En aquest sentit, a nivell de temperatures l'estiu ha tingut dues etapes molt diferenciades: una primera meitat fresca i una segona meitat molt més càlida a partir de mitjan juliol, que va tocar sostre al final d'aquell mes amb algunes màximes de més de 40 graus en poblacions com Organyà, Oliana o Tremp.
Pluja normal a les principals poblacions
Pel que a les precipitacions, el juny va servir per trencar definitivament amb la sequera dels darrers dos anys, almenys pel que fa al Pirineu, i això ha permès que moltes valls acabin l'estiu al voltant de la mitjana climàtica. Així, ha plogut el normal per l'època (100%) a bona part de l'Alt Urgell (incloent la Seu i tota la vall del Segre), a la plana de Cerdanya, al nord de la Val d'Aran, a l'Alta Ribagorça i al límit entre el Pallars Sobirà i el Jussà. De fet, en aquesta última àrea hi ha alguns municipis -com ara la Pobla de Segur- on hi ha plogut entre un 10% i un 30% més del normal.
Per la part baixa del resum, i hi ha caigut entre un 80% i un 90% de la pluja prevista a tot l'entorn del Cadí (al límit entre Alt Urgell, Solsonès, Berguedà i Cerdanya) i a bona part del Pallars Sobirà. I la manca de pluja més gran ha estat al nord d'aquesta comarca (a les Valls d'Àneu), on només hi ha caigut entre un 50% i un 70% de l'habitual en aquella zona.
El màxim de pluja, al Berguedà i el Ripollès
En xifres totals, les zones de l'Alt Pirineu i Aran amb més pluja -entre 200 i 300 l/m2- han estat l'Alta Ribagorça, l'entorn de la Pica d'Estats, l'oest de l'Aran i la Cerdanya, amb l'excepció de l'àrea de Puigcerdà. A la resta de les comarques pirinenques, incloent tot l'Alt Urgell, en general hi han caigut entre 150 i 200 l/m2, i a la zona més meridional s'han quedat entre els 100 i els 150.
Tot i això, les comarques de muntanya -i de tot Catalunya- que han rebut més pluja han estat el Berguedà i el Ripollès, amb registres màxims de més de 400 l/m2 en municipis com Sant Joan de les Abadesses o Vallfogona de Ripollès i valors d'almenys 300 litres a bona part del Baix Berguedà.