L'Alt Urgell participa en la promoció dels "banys de bosc' amb sortides per Pallerols
El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha identificat 13 espais, al Pirineu i a les Terres de Lleida, per poder gaudir dels “banys de bosc”, un terme vinculat als "boscos terapèutics o guaridors" i al benestar de les persones. Aquesta acció consisteix simplement en "recórrer pausadament, en silenci, un bosc o zona arbrada no transitada" però "parant atenció als cinc sentits".
La selecció i identificació d’aquestes rutes, una per comarca, s’ha fet en col·laboració amb els respectius consells comarcals, en la línia de seguir potenciant el turisme de qualitat i, de manera específica, l'ecoturisme. La vicepresidenta del Patronat, Rosa Pujol, destaca que "la pandèmia del coronavirus ha posat de manifest la necessitat de les persones de connectar amb la natura, tal com han fet durant aquests darrers dos anys molta gent que han necessitat venir a la muntanya i gaudir dels espais naturals de la demarcació per sentir-se millor”. Pujol recorda que "l’entorn natural del Pirineu i les Terres de Lleida constitueix indiscutiblement un escenari excepcional per a la pràctica de banys de bosc", atès que a la demarcació hi ha 500.000 hectàrees censades de boscos (la majoria a l'Alt Pirineu i el Prepirineu) i és la zona de l'Estat amb més quantitat d'arbres de més de 3 metres d’altura.
Els beneficis de la pràctica de bany de bosc s’han relacionat, entre d’altres, amb efectes cardioprotectors, antidiabètics, de reducció de l’estrès i, per tant, amb el benestar fisiològic i psicològic de les persones. Es tracta d’un projecte basat en una tècnica recuperada d’èpoques mil·lenàries que va ser incorporada per primera vegada al Japó l’any 1982: el ”Shinrin-yoku”, com a part d’un programa nacional de salut dissenyat per reduir els nivells d’estrès de la població. De fet, aquesta expressió japonesa vol dir, literalment, “absorbir l’atmosfera del bosc”.
Els millors boscos
A l'Alt Urgell, l'activitat proposada és una sortida per "l'atmosfera íntima" del bosc de Pallerols del Cantó, al terme municipal de Montferrer i Castellbò. Pel que fa a d'altres comarques de muntanya, de la Cerdanya s'ha seleccionat l'avetosa de Riu, que qualifiquen com "el Shinyin-Roku més autèntic" de la comarca. Del Pallars Sobirà, es proposa "la immensitat del bosc del Gerdar i la mata de València", del Pallars Jussà, una immersió a la roureda d'Aulàs a la Terreta; del Solsonès, un "bany de bosc feréstec"; de l'Alta Ribagorça, el "Camí de l'Aigua"; i de l'Aran, la "dolçor profunda de la fageda de Conangles".
L'#AltUrgell participa en la promoció dels "#BanysdeBosc', arreu del #Pirineu i les Terres de Lleida, amb sortides pel bosc de Pallerols del Cantó: https://t.co/E6coa9IzHE #MontferreriCastellbò pic.twitter.com/47PR89j3Ne
— RàdioSeu (@RadioSeu) October 26, 2022
Per a la selecció dels 13 espais s’han tingut en compte un seguit de criteris únics, entre els quals les facilitats d’accés, que ofereixin itineraris amb recorreguts curts d’un màxim de 10 km i que les rutes, si és possible, siguin circulars i disposin de senyalització amb marques de GR/PR o semblants. També s’ha tingut en compte que siguin rutes amb poc desnivell. Algunes de les rutes són de fàcil accés, altres requereixen caminar prèviament uns quants quilòmetres per accedir a la zona identificada, n’hi ha que són adaptades i n’hi ha que tenen un accés més dificultós.
Amb la finalitat que l’usuari pugui disposar de tota la informació abans de fer una determinada ruta, el Patronat de Turisme ha creat la web www.aralleida.cat/banysdebosc. En aquesta web tots els interessats podran trobar la descripció de les rutes, fotografies, coordenades i una fitxa completa de la ruta en 4 idiomes (català, castellà, anglès i francès). Per aquest motiu es recomana llegir la informació proporcionada a les fitxes, que inclou: localització, punt d’inici, tipus de ruta, distància, descripció de la vegetació, estacionalitat i fotos.
Sortida a Alinyà
Precisament en relació amb els banys de bosc, aquest diumenge dia 30 s'organitza des de la Seu d'Urgell una sortida per gaudir d'aquesta possibilitat a prop de casa. Concretament, s'anirà a la Muntanya d'Alinyà, en una jornada dirigida per Teresa Ruiz i organitzada per Aubèrria i el Centre de Teràpies Àrnica.
Els participants es trobaran a les 10 del matí i l'activitat tindrà una durada de tres hores. La inscripció es pot fer al correu natura@auberria.cat o bé al telèfon 689 42 26 70.